Verkstedet på Ådalsbruk restaurerer antikvariske vinduer og dører

Juuhl & Bratfoss vindusverksted i Løten henter vinduer og dører landet rundt og restaurerer flere hundre år gamle klenodier. Vindusnerdene er proffe til fingerspissene, og jo flere detaljer som skal fikses, jo bedre liker de utfordringen.
Rino Ringsrød er avdelingsleder på verkstedet, han har undertittel som fensterolog og malemester, og har mange års erfaring med å reparere og restaurere gamle glass, vinduer og dører. I nærmere 15 år har de holdt til i lokalene på Ådalsbruk, der han kaller sine seks ansatte vindusnerder. Det er et kvalitetsstempel de lever godt med og et uttrykk som sier mye om stoltheten for faget.

40 høye kirkevinduer fra Fet kirke
I disse dager er det blant annet mange vinduer fra Fet kirke på Romerike som er til restaurering. Disse har blyglass og er 4-5 meter høye. Jobben består i å restaurere både rammene og blyglassene, det betyr møysommelig og tidkrevende jobb med å slipe, male og shine, sier Ringsrød. De skifter også hengsler, stormkroker, hasper og andre ting som må erstattes. Så langt som mulig lages dette så det ser helt identisk ut, eller man skaffer erstatning som er så likt som mulig med originalen. Ofte er dette snakk om deler som er flere hundre år gamle og dermed håndlagd av en smed.

Tollmodige fagfolk i alle ledd
Ringsrød er veldig stolt av sine ansatte, som er fagfolk med lang erfaring og som er nøye med hver eneste arbeidsoppgave. – Tålmodighet, konsentrasjon og fokus er avgjørende i alle ledd, vi kan ikke glippe et eneste sted. Dersom det slurves i første fase av en jobb, forplanter det seg også til sluttproduktet, så her stilles det høye krav til kompetanse og gjennomføring, sier han.

Vinduer fra 1677 med munnblåst glass
Flere museum leverer vinduer og dører til restaurering til verkstedet i Løten. Larvik museum er en stor kunde de jobber med nå for tiden. Vinduene er fra 1677, og nye glass er spesialbestilt fra Tyskland. – Dette er veldig spesielle glass, og for å få de til å se ut som de gjorde for nærmere 350 år siden, er de munnblåste hos Lamberts, en av Europas mest anerkjente i faget, sier Ringsrød. Andre store kunder fra hele landet er kommuner som har gamle bygårder der vinduer i trappeoppganger må restaureres. Der er det ofte farger i hjørnet eller midten av glasset og mønster som kattefote og storstjerne.

Lang prosess fra henting til levering
Det er lang prosess fra en kunde tar kontakt til vinduer og dører leveres tilbake og monteres på nytt, ferdig restaurert. Det første som skjer etter at en avtale er signert, er at ansatte fra Juuhl og Bratfoss reiser til kunden og henter det som skal restaureres. Inne i lokalene er det flere avdelinger, den første alt skal innom er et skraperom hvor man fjerner maling og kitt og tar ut glasset fra rammen. Så blir rammen slipt og pusset og klargjort for neste prosess som er i et snekkerverksted. Der utbedrer man råteskader, men skifter svært sjelden hele ramma, men tar ut små deler som må erstattes. Til det brukes malmfuru, en tettvokst og kortvokst furu som tåler mye mer fuktighet over tid enn andre tresorter. Neste stasjon er glassing, hvor man setter tilbake de glassene som har vært der før eller at nye har blitt laget. Til innglassing brukes linoljekitt ettersom man etterpå maler med linoljemaling, altså bare naturprodukter.

Få lokale på kundelista
Vindusverkstedet på Ådalsbruk har mange kunder i store deler av landet, men svært få lokale kunder. Det synes Ringsrød er litt rart, ettersom vi bor på Hedmarken, med mange gamle og antikvariske bygg, både på gårder, gamle sætre, hytter og bygårder. – Vi har hatt noen lokale oppdrag, men det er svært få, sier han, og sier han gjerne kommer på befaring dersom noen vurderer å restaurere, uansett om det er ett vindu eller en større jobb. Nå håper han flere både privatpersoner, kommuner, fylke og staten tar kontakt dersom de har et prosjekt på gang. – Det er viktig å ta vare på historien og det antikvariske uttrykket, og det er det vi elsker å drive med, sier Rino Ringsrød.
