Pultostens Hus er en viktig del av Pultost- og Akevittdagene. I teltet håper Pultostbevegelsen mange kommer innom for å lære om og smake på tradisjonsmaten, og den nyere varianten med pultostchips.
Besøket pleier å være bra i Pultosten Hus, og her er det mange både små og store som får sitt første bekjentskap med tradisjonsmaten, mens andre er pultostentusiaster slik som gjengen i Pultostbevegelsen.
Stekt pultost blir Frakke Flak
For å lære mer om pultostchips, måtte Aud Huse kontaktes. Gudbrandsdølen fikk nemlig i anledning utgivelse av bok om pultost oppdraget med å eksperimentere med pultost-retter. Dermed ble stekt pultost en realitet, og navnet Frakke Flak er med utgangspunkt i dialektord fra Gudbrandsdalen. Pultostchips ble blant annet laget for at yngre generasjoner skal smake på pultost, men i en nyere og mer ungdommelig variant. – Det er helt nydelig med rømmedipp til, sier Huse.
Oppskriften på pultostchips
Chipsen stekes i stekeovn, og for første gang skal de lages fortløpende i Pultostens Hus, sier Birger Lillesveen i Pultostbevegelsen. Oppskriften er enkel, men den krever en helt spesiell pultost. Det er nemlig kun tørr Lillehammer-pultost fra Tine som har riktig konsistens. Man tar en spiseskje med pultost, legger den på et bakepapir og steker den i stekeovn på 180 grader i 7-8 minutter. Da blir det Frakke Flak, sier Lillesveen. Han håper mange vil smake på disse i løpet av helga. I tillegg blir det Quiz om pultost, smaksprøver og salg, sier han.