Etter over to år med forberedelser er Hedmark Alkemiske Destilleri AS i gang med å produsere brennevin på Løiten Brænderi. Det skjer snaut 30 år etter at den forrige produksjonen opphørte i de historiske lokalene.
Det var i 1996 at produksjonen av 96 prosent sprit opphørte hos Løiten Brænderi, men faktisk er det rundt 150 år siden ferdige produkter ble laget her. Lars Linholt og resten av karene i Hedmark Alkemiske Destilleri AS skriver nå sprithistorie i Løten!
– Vi fikk levert apparatet i slutten av i fjor, og driver fortsatt og tester ut oppskrifter. I lokalene holder vi også på å bygge en bar, og planen er snart å kunne ta i mot gjester, sier Linholt.
HAR TO AKEVITTER
Nå på nyåret er planen å få åpnet lokalene mer for allmennheten. For tiden har Hedmark Alkemiske Destilleri AS to typer akevitt i produksjon, men dette skjer på en annen kant av landet. Munnskjenk og 2435 er de to akevittene, som etter planen skal produseres ved Løiten Brænderi når alt er oppe og går.
– Begge akevittene er lagret, og dermed tar det litt tid fra produksjon til tapping. I Norge er et lovkrav om at akevitt skal lagres på 225 liters fat i minst seks måneder. På sikt kan vi produsere disse merkene her, men det er litt frem i tid, sier Linholt.
Ikke minst er planen å utvikle nye akevitter, og med egen bar er det glimrende å kunne gjøre dette i småskala for et mindre testpanel. Dersom akevitten slår an i egen bar, kan det rigges til storstilt produksjon.
– Apparatet vi har installert kan produsere opp til 50.000 liter i året om vi ønsker. For oss handler det mer om hvor mye vi kan klare å selge, og med apparatet kan vi i realiteten produsere alt vi klarer å selge, sier han.
FRA TYSKLAND
Destillasjonsapparatet er produsert i Tyskland, og totalt har selskapet investert nærmere én million kroner i produksjonsanlegget.
– Ingen av oss tar ut lønn i dette, og det ligger mange frivillige timer bak. Men dersom vi får fart på produksjonen og produktene mener vi at et skal være mulig å drive dette lønnsomt. Men prosessen er lang, og vi må ha tålmodighet, sier Linholt.
Ikke minst har det vært arbeidskrevende å få nødvendige tillatelser. Det er ikke bare enkelt å få sette i gang med spritproduksjon i Norge.
– To og et halvt år har vi brukt fra start til nå, og papirarbeidet har ikke akkurat vært kjempegøy. Men nå er vi klare for produksjon, sier Linholt.
Vegg i vegg driver også Gotmar Rustad med Løiten Brænderi Opplevelse, og Linholt forteller om et spennende samarbeid som er på trappene her.
– Vi håper jo at folk kan komme innom oss før eller etter de opplever «En akevisitt», og vi har en god dialog om dette, sier Linholt.