I god tradisjon ble Løtenprisen delt ut på Pultost- og akevittdagene. Vinnerne ble Bente Punther og Gertjan de Snaijer på Ommang Søndre på Ådalsbruk, som driver med økologisk og biodynamisk gårdsbruk og har en populær gårdsbutikk.
Ordfører Marte Larsen Tønseth hadde mye fint å si om årets vinnere av prisen. Blant annet deres omsorg for dyrene på gården, alt de dyrker selv og nisjeprodukter de lager på gamlemåten og måten de løfter opp og frem kortreist mat og råvarer på en økologisk måte. – Prisvinneren har høy kompetanse innen ysting, ja helt i verdensklasse, sa ordføreren om vinnerne.
Eget ysteri og koking av ost på vedfyring
Ommang søndre er en økologisk og biodynamisk gård som ligger på Ådalsbruk. Bente kjøpte gården av onkelen sin i 1994 og de har drevet den siden. Gården har husdyrhold med kuer og geiter som melkes for hånd. Alle dyrene beiter på gården og i hamninger rundt om våren og høsten. På sommeren går dyra på beite på Bjørkvolla og Størigarden i Løiten almenning. De har eget ysteri på gården hvor melka ystes upasteurisert. Her lages det gouda, hvit geitost, brunost, fløtemysost og surost. De brune ostene kokes på vedfyring. Gården har eng og noe kornproduksjon, og dyrker grønnsaker som selges på gården, hos Bondens marked og andre markeder.
Viktig pris
Løtenprisen deles ut årlig av kommunen i samarbeid med Løten Næringslivsforening og lokalavdelingen av Sparebank 1 Østlandet. Formålet med Løtenprisen er å gi anerkjennelse til bedrifter og andre virksomheter som bidrar med å fremme næringslivet i Løten.
– Årets prisvinner har vært vurdert av juryen i toppskiktet i mange år. Det er på høy tid at bedriften i år får denne utmerkelsen, sa ordfører Marte Larsen Tønseth.