Kun 7000 flasker er tappet av jubileumsakevitten, som har historisk smak og spesiell etikett. Merkevaren Løiten er både landets mest kjente og største akevitthus.
Løiten Brænderi feirer sitt 170-årsjubileum neste år med lanseringen av en eksklusiv jubileumsakevitt. Utgaven som kom i salg tidlig i november er en hyllest til brenneriets reise fra 1855 med lokalt bondesamvirke til et nasjonalt ikon innen norsk brennevinsproduksjon. Brænderiet, Løiten-Akevittens Venner og Anora har samarbeidet tett og lenge om produktet, som har en helt spesiell sammensetning av ingredienser.
Fatmodnet kulturskatt med utgangspunkt i den berømte Løitenoppskrifta
Den nye jubileumsakevitten er lagret i minimum 10 år, hvor det yngste elementet er nettopp 10 år, mens størstedelen består av edle dråper som har modnet i opptil 20 år. – Resultatet er en akevitt med godt modne aromaer fra mørk sjokolade, tørket aprikos og nøtter, og selvfølgelig karve og sitrus som hører til i en ekte Løiten, sier Minothi. Fylden og konsentrasjonen gjør akevitten god til tradisjonell juleribbe og julemat, men i følge gjengen bak de edle dråpene, passer den best i en avec-setting med kake, dessert, eller bare for å nyte et godt glass akevitt.
– Jubileumsakevitten vil være et høydepunkt ved kaffebordet sammen med kaker og andre søtsaker med elementer av sjokolade, nøtter, karamell og tørket frukt. Server den i et tulipanformet glass, anbefaler akevittambassadøren.
Norges største og mest kjente akevitthus
Det er ikke bare den 170 år lange historien som er imponerende for Løiten Brænderi. Undersøkelser viser at det er akevittmerkevaren Løiten som folk kjøper igjen og igjen. – Det betyr at vi trygt kan kalle produktene fra Løiten som selveste Folkeakevitten, og det er både landets største og mest kjente akevitthus, sier Minothi.
Sortiment av både akevitt og likør
Sortimentet til Løiten består av akevitt og likør. Nytt av året er likøren Epleslang. Den består av fatmodnet Løiten akevitt, norske epler og et hint av vanilje. Dette gir en fruktig akevittlikør som Løiten dermed frir litt til yngre generasjoner med, og markedsfører den som en pinne for Løiten som kan drikkes som en shot.
Øvrig sortiment er Løiten Linie Aquavit, Løiten *** (3-stjerner), Løiten Tur, Løiten Solvegg, Løiten Export, Løiten Juleaquavit, Løiten Sommer Aquavit, og den nye Løiten Jubileum 170 år Aquavit.
170 år med kulturhistorie
Løiten Brænderi ble etablert i 1855 som et samarbeid mellom bønder på Løten. Det nye samvirket var et svar på myndighetenes strenge krav om et produksjonskvantum på 1500 potter (liter) per døgn for brennevinsproduksjon, noe som var en umulig oppgave for enkeltgårder alene. Sammen la de derfor grunnlaget for en rik brennevinstradisjon som har strukket seg over generasjoner. Ved etableringen av Brænderiet for 170 år siden, fantes det allerede rike sprittradisjoner på Løten, men brennevinsbrenning på Hedmarken strekker seg helt tilbake til 1500-tallet. Noe av årsaken til det, var det gode vekstvilkår for poteter, hovedråvaren i norsk akevitt.