Kjøpmann Kjetil Olsen, ved Rema 1000 i Løten, kan trygt kalle seg Pantekongen. I hans butikk ble det levert inn mest pant i Løten i 2022. Nesten 500.000 bokser og flasker ble sendt til resirkulering fra Rema!
I Norge ble det pantet 1,5 milliarder bokser og flasker i fjor, i tillegg til 38 millioner utenlandske enheter uten pant, viser tall fra Infinitum. Kommunikasjonsdirektør i Infinitum, Randi Haavik Varberg, skryter av pantesystemet her til lands;
– Pantesystemet er helt unikt, og kanskje det beste sirkulære systemet vi har i Norge. Alle materialene i boksene og flaskene brukes om og om igjen. Det er sirkulærøkonomi i praksis.
Panting og resirkulering er et viktig tema i hele verden, for å ta vare på miljøet. At materialer kan brukes på nytt er viktig for Infinitum, i tillegg til at resirkulering sparer mye energi.
– I fjor sparte panting og resirkulering strøm tilsvarende forbruket til 65.000 husstander. Alle som panter bidrar dermed også til å løse energikrisen, i tillegg til klimaproblemene, sier Varberg.
God panteskikk i Løten
Kjetil Olsen er både glad og stolt over tallene fra Infinitum.
– Jeg ser at folk har blitt flinkere til å pante, når panten har steget til 2 og 3 kroner flaska. I tillegg til at man får noen kroner for flaska, har pantingen stor betydning for folk her i Løten. Det er en fin måte å bidra på.
Til Kjetil kommer både ungdom, voksne, pensjonister, lag og foreninger – med panten sin. Rema er den butikken mange elever på ungdomsskolen bruker – og også der er pantemoralen god.
Pantemaskinen på Rema har stått i rundt 20 år, og får regelmessig service og vedlikehold. I denne maskinen kan du óg sende inn utenlandske bokser og flasker til resirkulering. Det gir ingen pant, men er en enkel måte å kvitte seg med plast og metall, om du ikke skal tilbake dit det ble kjøpt.
– Handelslekkasjen har blitt mindre etter at tollkvoten gikk ned, og prisnivået økte i Sverige. I tillegg har vi satt ned prisene på både flasker og bokser her hjemme. Det er både vi og kundene fornøyde med, smiler Kjetil.
Den store gevinsten
Når du panter kan du velge å ta ut beløpet i kontanter, eller enkelt bruke det til å betale for handelen i butikken. Du kan óg velge å donere beløpet til Røde Kors, og samtidig være med i «Pantelotteriet». Da kan du vinne premier med verdi fra 50 kroner og opp til en million kroner. Pantelotteriet startet i 2008, og siden da har 138 personer blitt «Pantemillionær». Lotteriet er en av Røde Kors sine viktigste inntektskilder, og midlene deles likt mellom sentralt og lokalt Røde Kors.
På Rema i Løten er en av de som panter fast, Svenn Inge Pettersen. Han donerer alltid sin pant til Røde Kors, og kan fortelle at det har blitt premie på 1000 kroner for panten hans.
To andre som står klare med panten, er Frank Roger Sommerro og Geir Bråten. De er også faste pantere på Rema, og er fornøyd med praktisk plassering av panteautomat. Den ligger i første del av butikken, så de som skal pante ikke trenger å ta med seg panten gjennom hele butikken.
Kjetil sin panteordning er faktisk så godt brukt, at antall flasker og bokser som kommer inn – ofte er større enn antall som blir solgt fra butikken.
– Det viser en god holdning hos Løtensokningene, med tanke på miljø og gjenbruk, avslutter Kjetil.
Infinitums oversikt viser de 10 butikkene som fikk inn mest pant i Innlandet i 2022
- Obs, Olrud, Ringsaker: 3 975 704
- Obs, Rudshøgda, Ringsaker: 3 881 694
- Obs, Elverum, Elverum: 1 989 275
- Rema 1000, Raufoss, Vestre Toten: 1 286 600
- Rema 1000, Hunndalen, Gjøvik: 1 274 036
- Rema 1000, Brandbu, Gran: 1 221 637
- Rema 1000, Kirkeby, Gjøvik: 1 005 267
- Kiwi, Øyer, Øyer: 898 240
- Kiwi, Dokka, Nordre land: 884 428
- Kiwi, Raufoss, Vestre Toten: 879 759