Tove Dyresen er ei dame med mange prosjekter, drømmer og mål i livet. Et brennende engasjement for barn og unges oppvekstsvilkår har nå blitt til et foredrag. Det skal nå ut til både barn og voksne, og handler om noe som har blitt en del av hverdagen til de fleste; Sosiale medier og viktigheten av å kunne navigere seg trygt fram i den digitale verden. Foredraget starter denne uka, og vil kanskje endre synet på mye vi tidligere bare har godtatt.
Tove er utdannet terapeut i avhengigheter, og vet at det opptrer i mange ulike versjoner. Hun er ei «voksen dame», som har jobbet i mange år. Hovedsakelig med mennesker i alle aldre, med ulike behov og diagnoser. I ti år drev hun egen fritidsgård ved Rokosjøen. Dette var et familieprosjekt med Tove i ledelsen, og ble et veldig godt tilbud for barn og unge. Blant annet bruktes hester for å lære barna mestring, og i naturskjønne omgivelser ble dette populært. Engasjementet for at barn og unge skal ha en trygg plass å vokse opp, går som en rød tråd gjennom prosjektene;
– Oppveksten til barn betyr nok litt mer for meg enn for vanlige folk tror jeg, sier Tove med et smil.
Har lenge ønsket å dele alt hun har lært
«Sosiale medier. Konsekvenser for mennesker og samfunn» – er tittelen på foredraget. Denne uka starter det på ungdomsskolen, og Tove håper at mange ser nytten av foredraget og møter opp. Både lærere og foreldre har allerede meldt interesse, og Tove minner på at dette foredraget er for elevene på skolen óg. Det er lagt opp slik at temaene berører både barn og foreldre, og kommunikasjonen mellom de to partene:
–Vi må alle lære av hverandre. Det er ikke slik at ungdoms adferd på sosiale medier kun er foreldres ansvar. Det er her hele samfunnet må ta mer ansvar.
Tove studerer og lærer så mye hun kan om sosiale medier og konsekvensene av det. På skrivebordet hjemme ligger bøker av Gabor Mate og Johann Hari. Sistnevntes bok «Stjålet fokus» er en bok som blant annet ser nærmere på fokus og konsentrasjon – og mangelen på det. Hva skjer når vi ikke klarer å fokusere lenge på en ting? Hvorfor klarer vi ikke å fullføre en bok? For Tove har denne boken vært veldig lærerik, for den går inn i sammenhengen mellom vår oppførsel og bruk av sosiale medier. I tillegg brukes YouTube hyppig, for å høre om forskning – og for å få et innblikk i det presset barn utsettes for nå.
– På YouTube er det mange gode illustrasjoner på hvordan livet bare kjører oss avgårde. Vi er ikke flinke nok til å stoppe opp og kjenne etter hvordan vi har det, eller hvor vi er i livet. Barn blir stresset av dette, men har ikke tid til å kjenne etter. Det er det vi må lære oss å sette av tid til.
Tove er bekymret for at vi ikke helt skjønner hvor fort ting skjer i den digitale verden. Påvirkningen unge mennesker utsettes for på sosiale medier skjer hele tiden, og mange foreldre er bekymret og rådløs. Å ikke vite hvordan man kan bremse utviklingen, er ofte så skummelt at man unngår det. Foreldre er jo selv på sosiale medier, og er klare over at «alle» er der. Likevel er det mye som foregår i lukkede grupper, som få foreldre kan forestille seg. Salg av narkotika og seksuelle tjenester er for eksempel vanlig blant elever på ungdomsskoler i Norge.
– Vi som samfunn må stå sammen om en endring, og vi som foreldre må lære hvordan vi skal opptre på måter som faktisk kan hjelpe de unge med å guide seg rundt i mediejungelen.
Det er ikke bare mobbing og utestenging som er de eneste negative følgene av SoMe. På foredraget tar Tove for seg de litt mer ukjente følgene, som det hele tiden forskes på.
– Sosiale medier er altfor lite nevnt i forbindelse med dysleksi, adhd, stress og depresjon. Vi har liksom lært at SoMe er grunnlag for mye mobbing blant barna, men nå rettes endelig mer fokus på medisinske følger av alt – hvordan både fysisk og psykisk helse blir berørt og påvirket.
Ikke bare vondt å si om sosiale medier
Tove understreker at SoMe slettes ikke kun er negativt. Det er en del av hverdagen til de fleste, og både skoler og arbeidsplasser bruker det aktivt.
– Vi kan ved hjelp av sosiale medier nå ut til hele verden, og hele verden kan nå hjem til oss.
Internett brukes til både lekser, trening, baking, knytte slips og hvordan vi skal vaske steikeovnen. Det finnes noe for alle behov og interesser.
– Sosiale medier er blitt kultur, og er her for å bli. Alt utvikles raskt, og spørsmålet er om vi mennesker har evnen til å navigere denne hastigheten og hvordan den påvirker oss. Kan vi gjøre enkle grep for å ikke la sosiale medier få for stor plass i livet?
Foredraget er basert på forskning og nyere kunnskap. Ønsket er at foredraget skal bidra til større bevissthet, og dermed gjøre det enklere å navigere i mengden informasjon og påvirkning.
Ta med ungdommen i huset og kom på en lærerik kveld i auditoriet torsdag 23. mars, klokka 19.00-20.30
Inngang: En voksen : Kr 100,- En voksen + en ungdom: kr 150,-