20-års markeringen av Bondens marked ble gjort under årets «Landbruk og Sirkus» på Løten.
Bondens marked er langt i fra et ukjent konsept på Løten, men under årets «Landbruk og Sirkus» så feiret de 20 år med kortreist, lokal og norskprodusert mat. Markedet selv var fornøyde med markeringen.
– I fra åpninga så sto det 10 meter med kø for å delta på frokosten vi serverte her. Det har også vært mange frivillige som virkelig har lagt ned mye dugnad i å få til dette. Så det er et fint arrangement å feire 20 år på, sier styreleder i Bondens marked, Jon Tomassen.
Hør innslag her:
ØNSKER GOD KVALITET OG DIALOG MED KUNDEN
Gjennom 20 års drift så har de opparbeidet seg mye erfaring. Bondens marked er i dag på om lag 20 ulike steder i Norge, fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør. Det langsiktige målet er å ha markeder i alle store byer hver lørdag i sesongen, og i noen byer vil det være naturlig å ha parallelle markeder.
– Bondens marked er et marked der du kjøper mat rett fra bonden. Du kan prate med produsenten av maten å få den informasjonen du vil. Dette er flinke og engasjerte småskala-produsenter som er oppe tidlig om morgenen og drar inn til byen, lager god torgstemning og selger kvalitetsvarer som er sporbare, sier Tomassen.
Det er krav om norske og lokale varer i Bondens marked. De arbeider også tett med mattilsynet, som skal være med å sikre kvaliteten på det som selges. Det er jo også en jobb, så noe økonomisk gevinst er det før produsentene.
– Ingen driver jo med dette i 20 år uten å tjene penger, så det er jo selvfølgelig en kommersiell bit. Men ja, de må like å stå opp om morgen, og de som driver på over tid tjener jo på det. Men vi ser jo nå at vi møter andregenerasjons bønder vi møter på torget som har vokst opp i markedsmiljøet, sier Tomassen.