Slik beskriver Kristin Sunde aktiviteten Cosplay. Denne uka prøvde hun og Trine seg på noe helt nytt i Løten; Skaperverksted for mennesker i alle aldre. På tirsdag fikk oppmøtte på Frivilligsentralen servert en teknologisk buffet, hvor utvalget strakte seg fra håndarbeid til roboter
Cosplay er et ukjent begrep for mange i den voksne generasjonen. Det er beskrivelsen på «Costume and play», hvor man designer sine egne drakter, inspirert av tegneseriefigurer, anime og andre superhelter. Så kler man seg ut og spiller rollen man har laget. Dette er en populær aktivitet i den yngre generasjonen, og nå ønsker jentene på Frivilligsentralen og få de eldste med på leken.
Sammen gjør vi folk glade
Det er visjonen til daglig leder, Trine Fjeldstad Kazemba;
– Det å hjelpe andre, gjør noe med deg – og sammen gjør vi folk glade!
Frivilligsentralen har allerede ett bredt spekter av aktiviteter for store og små. De samarbeider med kommunen, tolv lag og foreninger – og hele 150 frivillige. Matutkjøring har de året rundt, skyss og følge til lege og lignende, hyggetreff i lokalet, knøttetreff for barn uten barnehageplass, og gågrupper flere steder rundt i Løten. Under pandemien har frivillige jobbet bortimot 500 timer – for å hjelpe Løtensokninger med å få Covid-vaksine. Trine skryter av drivkraften blant de frivillige i Løten, og understreker at det er svært viktig arbeid de gjør;
– Frivillige nedlegger en voldsom innsats rundt omkring, som sparer samfunnet for mange utgifter. I år det Frivillighetens år, og da fortjener de litt ekstra oppmerksomhet.
På nyåret kom Trine i prat med Kristin Sunde, som kan det meste som er å kunne i den digitale skaperverden. Kristin bor nå i Løten, og har tidligere startet Skaperverksted andre steder i Innlandet. Når hun foreslo det for Løten, ble Trine med på planen med en gang. Det som gjør et skaperverksted unikt, er at det er en aktivitet for alle aldre. Her blander man tradisjonelt håndverk med nymotens teknologi. Man kan lage klær, leker, praktiske hjelpemidler og sikkerhetsutstyr – for å nevne litt. Mulighetene er uendelig, og kun fantasien setter grenser.
Det er søkt om tilskudd til prosjektet, og håpet er å kunne tilby dette som en aktivitet hver tirsdag i Løten.
Programmering er nøkkelen til svært mye
Med seg på laget har jentene Carl Andreas Myrvold. Til vanlig er han lærer på Østvang, men jobber nå med prosjektet «Lær kidsa koding». Det skal gi barn bedre digital kunnskap – og å kunne bruke digitale verktøy til mer enn spill og YouTube. Til Frivilligsentralen hadde han med en liten Micro bit for å vise hvor lite som trengs for å skape mye
– En Micro bit er en liten datamaskin. Med den kan du lage kompass, bevegelsessensor, du kan vise bilder, og den kan brukes for å skape roboter.
Myrvold brukte Captain Credible som eksempel; en gruppe mennesker som har laget utstilling i Oslo, med kun en liten Micro bit. Med den har de skapt ulike lyder og musikk, så det er som et orkester. Carl Andreas er en veldig engasjert mann, og håper å få til en kodeklubb i Løten. Han har lenge ønsket å lage skaperverksted her, og da trengs det instruktører. Selv har han nok med sitt eget prosjekt for tiden, men om noen melder seg – så lover Myrvold å hjelpe med opplæring for nye instruktører til å komme i gang;
– Dette tilbudet er så fantastisk. Det er gratis, og generasjoner får dele kunnskap med hverandre.
Det andre tilbudet som skal starte i Løten, er altså Cosplay. Her hjelper Kristin til, og hadde med kostymer hun selv har laget.
– En cosplayer er er en håndverker. En tekstilarbeider med ulike teknikker og materialer. Her trengs alt fra design og håndarbeid til høvling, snekring og metallarbeid. Det er da unge møter eldre, og sammen skape noe fantastisk, forteller Kristin, som selv har holdt på med dette i mange år.
Cosplayere møtes til konkurranse to ganger i året, og dømmes da etter posering, karakter og arbeid med kostyme. Cosplayere er kjent for å være ett svært inkluderende miljø, som ikke setter krav til alder, kjønn eller etnisitet. Kristin håper det kan skapes et Cosplaymiljø i Løten, og hun vil hjelpe til med å bygge opp et team som kan delta i konkurranser.
Programmering og roboter vil óg være en del av Skaperverkstedet. På tirsdag fikk oppmøtte prøve å styre roboter, og det falt i god smak hos både barn og voksen. Carl Andreas og Kristin kaller programmering for ett verktøy alle bør ha. De ønsker begge å lage et E-sport lag fra Løten, og håper flere blir med fremover.
Opplegget er som nevnt gratis, men man må bli medlem i klubben. Da får man kurs til forskjellige sikkerhetsnivå, som kreves for å bruke verktøy og maskiner. Barn over 13 år kan komme alene, mens barn under 13 år bør ha med en voksen. Til kveldene i Løten kan du ta med egne prosjekter, eller bli med på prosjekter som allerede er i gang. Planene på Frivilligsentralen fremover er mange og kreative. Dyrking av lær og Løtens lengste piknik – er eksempel på hva du kan få med deg med gjengen.
Ønsker du å være med alt eller litt, kom på Frivilligsentralen tirsdager klokken 18.00.
Om du vil ha litt mer informasjon først, er det bare å ringe Trine.