Løten Historielag har nylig avholdt årsmøte. De er godt over hundre medlemmer her, og tar stadig imot folk som ønsker å lære mer om bygda vår. Nå samler Historielaget inn bilder, både til bruk i Lautin – og digitale arkiv. Styreleder Ingeborg Storbæk, oppfordrer alle til å ta en titt i gamle skap og skuffer, og kanskje finne bilder fra Løten som få har sett før
Etter en tid med avlysning og utsettelser, er det nå mer aktivitet i Historielaget igjen. Fotokvelder er noe de vil fortsette med, og kommer gjerne til ditt område for å samle interesserte. Mange har bilder liggende, etter slekt og familie, og er kanskje ikke helt sikker på akkurat hvor i Løten bildet er fra, eller hvem som er avbildet. Slike bilder er ekstra spennende for Historielaget.
Alt er interessant
Historielaget samarbeider med Anno-muséene i Hedmark, og gir hvert år ut Lautin. Toril Bjerke er redaktør i Lautin, og sier samarbeidet er uvurderlig. Nå jobbes det med den 48. boka i serien, og skal etter planen utgis i november. Listen med idéer for innhold til boka er lang, og da trengs det flere med på laget. Bak boka ligger mange timers arbeid, og Bjerke ønsker at folk som har interesse for å skrive historie og artikler for Lautin, tar kontakt.
Lautin er svært viktig for Historielaget, og hvert år selges det rundt 700 eksemplarer. De selges flere steder i Løten, i tillegg til å være på biblioteket. De eldste utgavene er nå digitalisert, og er ett godt hjelpemiddel for både skoler, privatpersoner og slektsforskere.
Samarbeidet med muséene er kilden til mye av innholdet i Lautin, og Bjerke påpeker at mer bildehistorie fra Løten må komme fram;
– Vi vil øke basen som er på digitalt museum, fra Løten sin side. I forhold til mange andre kommuner, kommer dessverre Løten litt dårlig ut.
Digitalt museum og arkiv, er åpent for alle. Om man vil dele sine bilder med andre, blir man både registrert og godkjent.
Bilder må ikke være kjempegamle. Bilder fra sent 60-tall, og frem til 80-tallet, er ofte teknisk dårlige – men Storbæk sier at det ikke må stoppe noen i å dele bilder;
– Vi tar imot alt, og vurderer kvalitet og innhold. Noen tror kanskje at motivet er kjedelig og uinteressant, men det trenger slettes ikke å stemme, smiler Ingeborg.
Hverdagen i Løten fra 50-tallet har svært lite bilder, og det skal det nå jobbes med – for å få inn i et arkiv.
– Vi ønsker bilder fra idrettsarrangement, folk i arbeid, kultur og hverdagsliv. Rett og slett alt som kan gi inntrykk av det vanlige livet i Løten.
Møtes på Jønsrud
Historielaget møtes på Jønsrud Aktivitetslokale, på sine fotokvelder – men er flyttbar dersom noen vil at de skal arrangere fotokvelder andre steder. Både Ådalsbruk og Klokkergarden har hatt fotokveld, og det har vært svært vellykket.
– Vi skal jo dekke hele bygda. Selv om vi sjøl er fra Nordbygda, så sitter vi ikke fast! Ler Ingeborg.
«Løten i 1000 år» ble vist på kinoen 15. mars. Det var et samarbeid mellom Tor Karseth, Harald Utter, Historielaget og Kulturskolen. Karseth´s evne til å formidle historie, er noe Historielaget setter stor pris på, og har nylig utnevnt han til Æresmedlem. Hele 17 forstillinger fra- og om Løten har det blitt med Karseth.
– Ved å lage teater og forestillinger av lokalhistorie – når man ut til så mange generasjoner, sier Ingeborg og Toril
Om du har lyst å bli bedre kjent med Løten´s historie, er nok Historielaget rett plass for deg. Ta deg en tur på loftet og se hva du finner av gamle bilder, kontakt Ingeborg – og bli med på å fremme historie fra bygda vår.