Vegard Øie (29) tilbringer dagene på ski høyt oppe i fjellene i Italia og Andorra, så akkurat nå trenger han ikke å tenke så kreativt. Løten-mannen har gått to verdenscuprunder hittil denne sesongen og har merket at konkurranser på 2300 meter over havet er noe annet enn å løpe nede ved Rokosjøen!
– På verdenscupen i Italia før jul reiste jeg ned rett i forkant og fikk erfare at man er en dårlig utgave av seg selv i høyden uten akklimatisering. Jeg fikk hodebank og følelsen av at man aldri kunne gi gass!, forteller Øie fra Dolomittene.
Han har vært på reisefot siden 6.januar. Med erfaringene fra Italia i desember i bagasjen la han opp til akklimatisering i Italia før verdencuprunden i Andorra forrige helg.
– Det så ut til å fungere godt med tanke på Individuellen, den ene konkurransedisiplinen, som startet på 2300 moh! Jeg hadde en langt bedre følelse fysisk, forteller Øie før han legger til dette om rennet:
– Det var en krevende og actionfylt løype med bratte nedkjøringer og ryggtraverser som skulle forseres – helt i sportens ånd!
Han endte på 27.plass. I Vertikalen, en annen konkurransedisiplin, fikk han igjen kjenne på at man må ha respekt for høyden. En vel ambisiøs åpningsfart hvor han var oppe på en 6-7.plass gjorde at han gikk på en liten smell som han aldri klarte å hente seg inn igjen fra.
– Lærdommen er at fornuftig pacing er svært viktig, understreker han.
Utradisjonelt valg fra flatbygdene
Øie startet med randonee, som er skigåing og kjøring i bratte fjell, i 2018. Da knallet han til med medalje i NM og å vinne norgescupen sammenlagt. Han debuterte i verdenscupen i 2019. I Løten er det derimot ganske få muligheter til å få trent spesifikt for idretten.
LES OGSÅ:Dette er deres beste tips til hva man kan finne på i vinterferien
– Treningen i volum og intensitet kan sammenlignes med hvordan langrennsløpere i Norge trener. I tillegg til timer og intensitet er antall høydemeter akkumulert en viktig komponent, siden det meste vi gjør forgår i motbakke/nedoverbakke. Siden Løten ikke er velkjent for store fjell og lange motbakker må man tenke kreativt, smiler han.
Vinterstid blir Nordhue flittig brukt som treningsarena.
– Nordhue fungerer også sommerstid, men jeg synes den gamle alpinbakken i Høsbjør og deler av Furuberget er bedre arenaer for gode treningsøkter. En klassiker i Høsbjør kan være en rolig tur opp først, deretter fire-fem ganger hardt, men kontrollert. Det løpes helt ned i pausene. Hver runde er cirka en kilometer og 250 høydemeter. Jeg løper gjerne med staver, deler Øie, sånn i tilfelle du skulle få lyst til å teste hvordan verdenseliten i randonee trener.
For å få nok høydemeter trener Vegard gjerne på tredemølle, men med en vri.
– Forrige sommer og høst har jeg også brukt tredemølle flittig for å få akkumulert nok høydemeter. I mangel på tredemøller som har nok helning har jeg bygd opp mølla med mursteiner. Intervaller på mølla kjøres med sekk på 2-3 kg, ankelvekter på 1.5 kg per stykk og staver med spesialpigg. Man får godt med puls på ei sånn økt, mener han.
Utover nøkkeløktene så tilbringes det rikelig med timer med løpesko i Mosjømarka. Ett treningsår ligger på pluss minus 900 treningstimer. Dette må kombineres med jobbing for å få hverdagen til å gå opp økonomisk. Du finner han i sportsbutikken på Olrud om du skulle trenge nytt sportsutstyr.
Flere viktige renn utover vinteren
Selv om det ene rennet i Italia gikk tungt fikk han også mestringsfølelse.
– Det var også en vertikal som startet lavere enn 2300 moh hvor jeg fikk gode svar. En forsiktig åpning gjorde at jeg havnet litt bak i køen, men jeg kunne sakte spise meg innpå og passere mange konkurrenter underveis. Det ble 23. plass, forteller han.
I Norge startet norgescupen med samling i Isfjorden og konkurranser i Molde. Der var det ekstremt gode treningsfasiliteter utenfor døra.
– Hva er det beste med å være i Alpene, Dolomittene og Pyreneene?
– Treningsfasilitetene er på et helt annet nivå enn hva jeg får hjemme på Hedmarken. Her kan man gå ut døra og lett komme seg raskt opp i fjellet. Der venter spennende utfordringer, samtidig som man får trent i relevant høyde over havet, det vil si start fra 1500 moh og opp mot drøye 3000 moh. Også er det stort sett meget innenfor værmessig. Vi har hatt knall sol nesten siden vi dro ned, og langtidsvarselet sier at det skal fortsette, smiler han.
Nå kommer renna på løpende bånd: verdenscup i Sveits og Italia, samt EM i Spania før han returnerer til Norge for blant annet NM på Voss før det kanskje noen lengre team-race og verdenscuprenn i Europa lenger ut på våren.
– Hva er sesongens store mål?
– Sesongens hovedmål er å prestere på mitt beste i EM. Under NM på Voss har jeg også ambisjoner om å være “fit for fight”, avslutter høydemetersankeren fra Løten.