Hamar og Hedemarken Turistforening Løten krets fyller 75 år i år. Det vil de selvfølgelig feire – både med turhefteutgivelse og spennende arrangementer.
-Vi har ikke noe fast program spikret ennå, men vi skal vise at vi er 75 år med ulike turer og arrangementer, sier leder i Løten krets, Rolf Kjellmo.
Turistforeningen i Løten er en arbeidsom gjeng som kan se tilbake på stor innsats for at folk i Løten skal komme seg ut og oppleve friluftslivets gleder. Bare i 2021 ble det reist to gapahuker på henholdsvis Klekkefjellet og Steinars plass på Savalsæterhøgda, og arbeidet med jubileumsheftet ble satt i gang. For når friluftsgjengen feirer 75 år så vil de gjerne vise folk turer de kan gå, som de antakelig ikke har gått før. Heftet blir tilgjengelig på utvalgte steder i april og er gratis for de som vil ta med seg et eksemplar hjem.
Fra starten av
Når man er 75 år er det på tide med et lite tilbakeblikk. Turistforeningen i Løten ble stiftet 17.april 1947 og Kjeld Reistad ble valgt til første formann. Arbeidsoppgavene til kretslaget var som følger:
- Arbeide for å fremme interessen for skog- og fjellturer ved foredrag, reisebeskrivelser, kurs i kart- og kompassbruk m.m.
- Opparbeide og merke stier og skiløyper, samt ordne kommunikasjonsmidler
- Være HHTs styre behjelpelig med den videre utbygging av Målia turisthytte, for eksempel innsamling av pengemidler.
Det ble tegnet 17 medlemmer og stiftelsen ble betegnet som vellykket.
Skiløyper som første oppgave
De første årene var løypetråkking en stor del av foreningens arbeid. Allerede i oppstartsåret begynte de med å etablerer faste skiløyper til fjellet. Det ble merket fra Løvlia om Budor til Målia og det ble gått opp ny løype fra Kvernhusløkka til Budor. Noen år senere ble det etablert løyper fra Løten sentrum og opp til Savalsætra. Det var Even Høgholen som var primus motor for løypetråkkinga, som måtte skje med ski da det ikke fantes snøskuter eller løypemaskin. Fra 1954 ble bilvegene til Budor og Størigarden brøytet gjennom vinteren og det ble satt opp buss, for de var få som hadde privatbil. Arbeidet med skiløyper i Mosjømarka ble påbegynt i 1964. På 70-tallet ble det tilbudt enkel servering i Mosjøkoia og på fine helger kunne det passere rundt 300 skiløpere forbi koia. I 1973 fikk HHT Løten sin første snøskuter og den tunge løypetråkkinga var historie. Dugnadstimer ble frigjort, etter at skiløypene var merket og bruer bygget, og det ble da satt fokus på stier.
254 km med sti
Utover 1980-tallet ble det brukt omfattende ressurser på å rydde og merke turstier. Tidligere hadde det vært mange turstier i Løten, men blant annet bygging av skogsbilveger og skogsdrift hadde gjort at de var gått ut av bruk. Det ble lagt stor innsats i å lete fram gamle gjengrodde stier og sæterveger i stedet for å lage nye. I 1988 ga foreningen ut brosjyra «Merkede stier på søndre Hedmarksvidda og Løtenfjellet». På 90-tallet kom ideen om stifaddere for å vedlikeholde stiene. Dette driver de fortsatt med og det er cirka 40 stifaddere fordelt på stiene i Løten. I 1995 ble stiene i Mosjømarka ryddet og skiltet, og i 1996 tok Sverre Engen initiativ til stier på Taigaen turområde ved Myklegard.
-Det skjedde jo en historisk begivenhet der og området ble nok litt kjent etter at vi merket stier, sier Engen.
Blant annet ble det satt opp skuespill på skafottet i 2001 med Svartbækken som sentral skikkelse.
Du har kanskje hørt om Rondanestien, som går fra Bjørvika i Oslo til Hjerkinn i Dovre? Gunnar Kjelsrud, mangeårig styreleder i Løten krets, kan regnes som Rondanestiens far. Den ble arbeidet med mye og lenge, og i 2003 var det offisiell åpning. Det som også er litt artig er at midtvegspunktet ligger på Hemberget i Løten.
I 2015 jobbet Løten krets særlig med tilrettelegging av nærmiljøturer ved tettbebyggelsene rundt barneskolene og ved Løten sentrum, noe som er en oppfølging av DNTs mål om alle skal ha et turtilbud innen 500 meter fra der de bor.
LES OGSÅ: Nytt løypekart for Hedmarksvidda
– I perioden fram til 2007 ble det også etablert helt nye stier i regi av Løten krets, både i fjellet, Mosjømarka, Taigaen turområde ved Ånestad og ved Jønsrud og Furasaga. I årene etter 2007 har kretsen jobbet mye med å merke og utgi kartbrosjyrer over merkede nærmiljøstier i nærhet til Løten sentrum og Ådalsbruk samt et omfattende vedlikehold av hele stinettet. Stinettet til Løten krets fordeler seg med 105 km med stier i Løtenfjellet, 72 km i Mosjømarka, 40 km i Nordbygda, 27 km i og rundt Løten sentrum og 10 km i Brynsåsen og ved Ådalsbruk, forteller stiansvarlig i Løten krets, Jan Johnsrud.
Toppturer i flate Løten
I 2000 lanserte Inger Marie Bjørke «10 topposter i Løten». Tilbudet har eksistert siden og går i gang med sin 22. sesong nå.
– Da vi kom på Hamar og sa at vi skulle begynne med toppturer i Løten (som det het før) lo de av oss og sa at det ikke var noen topper i Løten, minnes Sverre Engen.
– Det kan jeg være enig i, humrer Kjellmo, som kommer fra Troms og ennå kan huske sjokket han fikk da han ble tatt med på fjellet i Løten første gang. For Nordhue var ikke mye fjell i hans øyne. Nå har turpostene i Løten overlevd i 21 år og selv om det ikke er så mange høye topper eller fjell her finnes det mange fine turmål.
For cirka ti år siden ble turpostopplegget samkjørt med Stange og Ringsaker, og brosjyrene lages nå med en felles layout.
Barn har også vært et fokusområde og Barnas turlag har egen gruppe i Løten. Gjennom året blir det arrangert mange turer. 18.mars står pilking på programmet og 20.mars blir det (forhåpentligvis) lek i snøen i Mosjømarka. De pleier å arrangere mattur og skogsverksted, og en fast tradisjon på høsten er lommelykttur – noe av det mer spennende som finnes.
Tramper rundt i Løten
Visste du at det var turutvalgene i Løten og Nordbygda idrettslag, med Olav Hofstad i spissen, som dro i gang Tirsdagstrampen i 1990, det lokale turtilbudet som går av stabelen hver tirsdag i sommerhalvåret? I 2003 tok turistforeningen over ansvaret og det har totalt blitt arrangert 365 turer. Det er en gåtur på cirka fem kilometer som kombinerer tur og kultur, samt kafferast på et flott sted langs ruta.
-Man legger opp en tur som får litt kjøtt på beinet. Jeg har brukt Lautin mye for å finne historie, forteller Sverre Engen, som har ledet en til to turer i året siden oppstarten.
Den mest populære turen hadde 128 deltakere og gikk rundt Mosjøen en gang på 90-tallet. I snitt er det 35-40 personer med på hver tur, og med en turlengde på fem kilometer hver gang så har Engen regnet ut at tramperne har gått to ganger rundt jorda. Og så vidt Engen kan huske så har kun en tur blitt avlyst på grunn av været (koronaen har jo satt stopper for noen, selvfølgelig).
-Det pøsregna og det var kun jeg og de to andre turlederne som dukket opp ved Svarttjernskoia. Jeg hadde tatt med meg batteri og reise-tv fordi det var landskamp mot Skottland. Så da satt vi inne i koia og så på den, humrer han.
Det blir også arrangert andre fellesturer, slik som trugevandring på Hedmarksvidda og tur på jakt etter St.Hans-ormen. Sistnevnte begynner klokka elleve på kvelden og er en spennende tur. Er du nysgjerrig kan du kanskje slenge deg med i år?
Dugnad
Det som det kanskje blir brukt mest tid på er dugnadsarbeid. Kretsen driver stor dugnadsinnsats med rundt 1500 dugnadstimer i året.
-Det er ofte ti-tolv som møter opp på de faste mandagsdugnadene i sommerhalvåret og flere som driver dugnad på egenhånd utover de faste dugnadskveldene. Det er i tillegg ikke mindre enn 40 stifaddere som ivaretar hver sin stistrekning i det omfattende stinettet, opplyser Johnsrud.
BYGGING: Av gapahuk sommeren 2021. FOTO: Jan Johnsrud STIFADDER: Ute på ryddeoppdrag. FOTO: Jan Johnsrud LAGE TURBOK: Unni Thoresen på padletur på Rokosjøen. FOTO: Jan Johnsrud ÅPNING: Av gapahuk på Klekkefjellet. Enda et nytt, fint turmål. Fra venstre Håkon Kildahl, Jan Johnsrud, Steinar Libak, Stein Erik Løvlien, Margrete Ruud Skjeseth, Hilde Nyborg Fischer, Rolf Kjellmo, John Ole Gangnes, Johan Bysveen og Sverre Engen. FOTO: Emilie Westli Andersen
-Ja, når vi ser hvor mange timer som blir forsiktig registrert så er det mange, legger Kjellmo til.
-Hvilken betydning tror dere turistforeningens innsats har for Løten?
-Jeg tror folkehelse er et viktig ord. Det betyr noe for folk å gå ut og bevege seg. Vi ser jo at det er mange som er med på alle Tirsdagstrampene gjennom et år. Jeg tror også at vi må bli flinkere på nærmiljøtiltak. Folk vil slippe å ta ut bilen og heller gå fra trappa hjemme, sier Kjellmo.
-Jeg tenker også litt på den kommersielle betydningen. Det er mye tilrettelagt på fjellet for hytteturister. Det hadde vært stusselig der om det ikke var noen tilrettelegging. Nå er det et bra tilbud, sier Håkon Kildahl.
De vil også trekke fram det gode samarbeidet med både Løten kommune og Løiten Almenning.
LES OGSÅ: Dette betyr skogen for oss
-Vi er heldige som i hovedsak har en grunneier å forholde oss til, sier Johnsrud.
I 2022 er de fleste aktuelle stier ferdigmerket i de sentrale turområdene og allmenningen har stilt til disposisjon de mest aktuelle koiene i disse områdene.
-Hovedoppgaven framover blir derfor å holde dette i tilfredsstillende og innbydende stand, slik at folk motiveres og fristes til å gå på tur og benytte de tilrettelagte tilbudene. Det må også skje en kontinuerlig videreutvikling av aktivitetstilbudet, sier Johnsrud.
Feiring
Nå er HHT Løten klare for et nytt år som forhåpentligvis byr på gode muligheter for jubileumsarrangementer. Hold av søndag 22.mai. Da blir det feiring av Løten krets 75 år samt frivillighetens år på det som er turistforeningen sin dag i frivillighetsåret. Vi kan røpe så mye som at Klevfos blir base for arrangementet, og det blir en god blanding av tur og kultur.
-Så oppfordrer vi alle, både unge og gamle og begge kjønn, til å bli med på turistforeningen sine aktiviteter, smiler Kjellmo.