Under Midt i Matfatet i Vikingskipet skal landets beste potetskreller kåres. Under Pultost- og Akevittdagene lørdag kan du kvalifisere deg til finalene i Vikingskipet.
Kvalifisering til NM i potetskrelling blir et artig og spennende innslag lørdag under årets Pultost- og Akevittdager. Norges Bygdekvinnelag står bak finalene som arrangeres under Midt i Matfatet i Vikingskipet 17. september. Men for å komme dit må en ha kvalifisert seg, og det blir det muligheter til under Pultost- og Akevittdagene.
– Deltakeren får utdelt to kilo poteter, og må selv ha med seg sin favoritt potetskreller. Den som skreller mest på to minutter kvalifiserer seg til finalen i Vikingskipet, sier Oddrun Merete Rosvoll Sagevik i Hedmark Bygdekvinnelag.
Det er de som står for kvalifiseringen under Pultost- og Akevittdagene. Vinneren av NM får en premie på 10.000 kroner som er gitt av Hoff potetindustri.
– Under Midt i Matfatet skal vi på bygdekvinnetunet presentere tradisjonsmat både med og uten potet. Blant annet skal vi lage potetrisk, og det gjør vi av potene som er skrelt under NM i potetskrelling, sier Rosvoll Sagevik.
Den som vinner kvalifiseringen i Løten får dessuten to billetter til Midt i Matfatet.
Hvor mange som melder seg på i konkurransen i Løten er vanskelig å si, men hun håper at det blir to delfinaler med seks personer i hver. Og at vinnerne herfra igjen kan møtes i en superfinale.
– De som ønsker å delta kan melde seg på via nettsidene til Midt i Matfatet, eller til standen som bygdekvinnelaget har under Pultost- og Akevittdagene frem til klokka 14.00 lørdag, sier Rosvoll Sagevik.
Under Stangedagene nylig var det 840 gram ferdigskrelt potet som ble det meste. Dommerne ser nøye over potetene, og at alt potetskall er borte fra potetene som ansees som ferdig.
– Også før pandemien ble det avholdt NM i potetskrelling. Nå prøver vi igjen, og dette er et kjempefint opplegg som setter fokus på poteten og allsidigheten dens. NM i potetskrelling er en hyllest til poteten, smiler Rosvoll Sagevik.