I 27 år har Nasjonalforeningen for folkehelse, ved Hamarregionens Demensforening, arrangert kurs for hjemmeboende personer med demenssykdom – og deres pårørende. I september starter nytt kurs på Rustad Fjellstue på Sjusjøen. Mange Løtensokninger har allerede vært med på kurset, og nye deltagere ønskes velkommen
Demens er forårsaket av sykdom i hjernen. Alzheimers er den vanligste formen, men det finnes også en rekke andre typer demenssykdommer. I Norge er over 100.000 mennesker rammet av demens, og antallet øker raskt. Følgene av sykdommen rammer ikke kun pasienten, men også omgivelser og pårørende. Kurset som på folkemunne blir kalt «Sjusjøenkurset», lar pasienter og pårørende få treffe andre i samme situasjon, og lærer bort verktøy som kan brukes til å gjøre hverdagen lettere.
– Dette er både kurs og avlastningsopphold, for både demensrammede og deres pårørende, sier Ellen Hervold, fra Hamarregionens Demensforening.
Rammer flere enn bare en
Demens fører til varig svikt, med symptomer som dårlig hukommelse, redusert orienteringsevne og problemer med daglige gjøremål. Dette rammer på sin måte hele familien til pasienten. Mange demenspasienter bor hjemme, og Sjusjøenkurset retter seg mot de pasientene – og en pårørende. Det er ett samarbeid mellom Nasjonalforeningen for folkehelse ved Hamar Demensforening, Ringsaker Demensforening – og sykehuset Innlandet, avdeling for alderspsykiatri.
Ellen Hervold har vært med på kurset i seks år, og sammen med Inger Veflingstad – har de fungert som prosjektledere på kurset. De har fått mange tilbakemeldinger fra tidligere deltakere, som påpeker at dette kurset er en flott mulighet for pasienter og pårørende, til å gjøre noe sammen. Mennesker med demens lever stadig lengre, og med god hjelp fra hjemmesykepleie, pårørende og demensforeningen, kan de óg bo hjemme lengre. Men dessverre har ikke alle pasienter pårørende, og for de er det spesielt godt med kurs som kan lære hvordan man selv kan gjøre livet lettere å leve, med demens.
– Før var det langt flere med demens som fikk plass på sykehjem. Nå til dags må man være veldig syk, for å få plass der, sier Inger Veflingstad.
Kurset går over tre dager, i flotte omgivelser på Rustad Fjellstue. Her får man både rekreasjon og avlastning, samtidig som det skal være lærerike og hyggelige dager sammen med andre mennesker i samme livssituasjon. Kurset skal bidra til å gjøre hverdagen lettere, fremme trivsel og egen helse – slik at oppgavene med den omsorgstrengende kan fungere bedre.
Det blir undervisning om demenssykdom, behandling av sykdommen og rettigheter. Samtalegrupper, sang, musikk, turer, underholdning og andre aktiviteter. Pårørende og pasienter får hver sin undervisning, i tillegg til felles.
– Sjusjøen-kurset er jo helt i tråd med å få til et mer demensvennlig samfunn. Vi får gi kunnskap og forståelse om det å ha en slik sykdom, sier Ellen Hervold.
Hun håper interesserte, både pårørende og pasienter, tar kontakt om de vil være med på kurs. I Løten er Helle Jordbræk koordinator, og kan kontaktes for deltagelse. Hjemmeboende pasienter kan henvende seg til hjemmesykepleien.
Ytterligere opplysninger om kurset kan du få ved å henvende deg til Nasjonalforeningen for folkehelsen, fylkeskontoret for Hedmark og Oppland på Hamar, eller til demenskoordinatorene i Stange, Løten, Hamar og Ringsaker.