Løten Bakeri kan snart feire ett år i Løten, og kakedisken er fylt med herlige smaker. Planer om nye oppskrifter og flere aktiviteter på utsiden er klare, men i helga ble det oppdaget en vannlekkasje i bygget, og Marianne Heimdal-Sjølie må dessverre stenge dørene til skaden er fikset.
12. februar er det ett år siden Løten Bakeri åpnet. Ett år som har vært tøft på mange måter når verden er i en pandemi. Avlysninger av arrangement som følge av Covid-19 , fører til avbestillinger på bakverk. Likevel har Marianne og resten av de ansatte klart å holde liv i bakeriet.
Selv om det ikke er plass for å nyte kaker inne på bakeriet, har Løtensokninger vært flinke til å benytte seg av tilbudet vi har i Løten. Sandstrand, flammeshow og Ville vesten er litt av det som har foregått utenfor bakeriet i året som har gått. Planen var å markere ett års jubileum, men det blir antagelig utsatt på ubestemt tid. I helgen ble det nemlig oppdaget en vannlekkasje i bygget, og foreløpig er ingen sikre på hvor lang tid det vil ta å reparere skadene.
Må tømme lagrene
Etter helgen kom det takstmann til bakeriet for å vurdere skadeomfang. Heimdal-Sjølie vet enda ikke hvor lang tid det vil ta å reparere skadene, men har fått anslått alt fra fire til åtte uker. Kanskje mer, kanskje mindre. Det passer svært dårlig for et bakeri som baker ferskt hver dag – og dørene må stenges til alt er i orden igjen.
Gjengen på bakeriet prøver derfor å finne praktiske løsninger for tiden som kommer.
–Nå må vi tenke annerledes, og redde det som reddes kan. Vi må rett og slett bake opp det vi har!
Marianne forklarer at lageret deres er plassert slik at det må tømmes helt før reparasjoner begynner. På lageret er det mye varer, og ikke alt kan fryses.
– Til jul bestilte vi ekstra mye. Blant annet Italiensk sjokolade, og den kan vi ikke fryse. Derfor håper jeg at folk kommer innom og kjøper det vi lager nå.
Etter at Heimdal-Sjølie skrev om vannlekkasjen på Facebook, og at kaker derfor nå solgtes til redusert pris – har tilbakemeldingene vært mange. Folk i Løten har tilbudt både fryser og lagringsplass til bakeriet, noe Marianne setter stor pris på.
Det er usikkert når arbeidet etter vannlekkasjen vil starte, men i neste uke regnes det med å være i gang. På bakeriet bakes det kontinuerlig nå, og vil fortsette helt til dørene stenger.
– Skulle bli orkanåret
Etter første år med bakeri i Løten var planene for 2022 store. Marianne liker å benytte seg av lokale produsenter, og har søkt etter samarbeidspartnere i Løten – som både produserer og selger sine egne råvarer. Responsen har vært stor, men enkelte av de som har meldt seg er kun leverandører av råvarer til Løten.
– Det holder ikke. Produktet skal være laget i Løten óg, sier Marianne og understreker hvor viktig lokal handel er.
Til nå har hun honning fra Sveen Vestre, og bringebær fra Bringebærhagen i bakeskuffa si. Begge delene er å finne i den nye kaken som enda ikke har fått navn. Kaken har Marianne komponert selv, med utgangspunkt i Italienske og Franske oppskrifter – og smaksprøve vi fikk servert, triller terning med høyeste tall.
I og med at kaken er tryllet fram på bakeri i Løten, vil Marianne ha ett navn på kaken som sier hvor den kommer fra. På Facebook er det nå navnekonkurranse, og mange forslag har allerede kommet inn. Konkurransen vil pågå en uke før vinner trekkes, og dermed får sitt navneforslag på den gode fristelsen.
Ny kake, nye oppskrifter og smaker sto på lista for 2022, og Marianne lovte seg selv at dette skulle bli «Orkanåret»
– Men det mente jeg på en positiv måte, og ikke med en slik start vi har fått nå. Vi håper det kommer noe positivt ut av dette, og er glad vi rakk å bli ferdig med julebaksten iallfall. Sommeren er óg god sesong for oss, så vi får bare si det slik at skaden som kom nå – kunne ikke kommet på ett bedre tidspunkt!
Håper vi er tilbake i drift snart
På bakeriet er de 7 ansatte. Slik det blir fremover med reparasjoner og stengte dører, er det dessverre ikke nok jobb til alle, og permitteringer må til. Reparasjon kan ta alt fra fire til åtte uker siden skadeomfanget ikke er helt kjent enda. Ingerlin Linnea Stensby og Marianne håper folk kommer innom og kjøper det de baker nå. Kakedisken fylles opp så lenge det bakes. Her finner du mye godt, blant annet «Løtens orgasme» som ble til i jula. Det er en sjokoladecupcake med karamell, krem og nutella. Den har på kort tid blitt veldig populær, og mange kommer tilbake og ber om «en til orgasme» – forteller Ingerlin og Marianne, og sier folk flest har tatt navnet med godt humør.
Løten Bakeri holder sine kunder oppdatert via Facebook, og ber folk komme innom og kjøpe kaker til redusert pris, og dermed hjelpe bakeriet med å tømme sitt varelager.