Det nystartede lokallaget av Framtiden i våre hender i Løten inviterer til klesbyttedag i samarbeid med Løten Nærstasjon og Løten husflidslag. De håper at løtensokningene vil oppgradere garderoben sin på en miljøvennlig måte ved å bytte klesplagg med andre.
-Plaggene må være hele og rene. Du skal tenke at du ville gitt dem til din beste venn, sier Emilie Westli Andersen, en av de frivillige fra Framtiden i våre hender.
Den 26.mars kan du ta med klesplagg du er lei av, vokst ut ifra eller ikke vil ha i skapet lenger til Løten ungdomsskole og se om du finner et plagg du heller har lyst på. Og har du ingen plagg å bytte bort så ta turen likevel – du finner kanskje noe du har lyst på som andre har levert fra seg.
Alle må ha klær
Vi må ha klær alle sammen. Likevel er det slik at nordmenn kjøper mer enn de trenger. Rundt 70 000 tonn nye klær kjøper vi nordmenn til sammen per år. Det er dårlig nytt for klimaet, for klesindustrien er en av verstingene, både når det gjelder ressursbruk og behandling av arbeiderne. Mye av det vi kjøper blir heller aldri brukt. I snitt blir hvert femte plagg vi har i skapet overhodet ikke brukt. Mye blir også kastet – med prislappen på. Siden 1995 har prisene på klær falt med 63% og vi kaster 79% mer klær årlig. Dette bør det kunne gå an å endre på.
-Å skaffe seg nye klær er en fin og morsom ting, og gjør man det på en måte som gjør at andre ikke frarøves muligheten til å gjøre det samme så må jo det være bra, sier leder i Framtiden i våre hender Løten, Sindre Cottis Hoff.
Klærne vi har er en del av vår identitet og det er naturlig at man utvikler seg gjennom livet.
-Man bytter jo identitet i løpet av livet og trenger nye klær. Da er dette en fin måte å gjøre det på, sier Emilie Kleppen.
Cottis Hoff og de andre frivillige mener at alle er like viktige på en slik klesbyttedag: de som legger til rette fo arrangementet, de som leverer klær, de som selger vafler og de som får med seg noen nye plagg hjem. For ikke å glemme Løten husflidslag som stiller med to damer som kan hjelpe deg med enkle reparasjoner om favorittplagget ditt skulle være ødelagt, eller om du finner noe fint på byttemarkedet som trenger litt tilpasning til din kropp.
Samarbeid og en god sak
Med på laget er også Løten Nærstasjon og Gerd-Else Sletmoen-Nordli. Hun sørger for mulighet til å fylle magen med kaffe og vaffel på klesbyttedagen, samt at hun tar imot klær på Nærstasjonen torsdag 24.mars.
-Det er et veldig fint tiltak. Jeg tror at folk kommer på dette, sier hun.
-Det er veldig kult at vi kan gjøre dette sammen, samstemmer Solvei Cottis Hoff.
Med tanke på høye priser på ting nå om dagen kan det være fint å oppgradere garderoben uten at det svir i lommeboka. Har ungene vokst ut av vinterjakka eller trenger du en ny kjole til våren – kanskje finner du det her, eller kan bidra til at andre finner det? Skulle det blir noen plagg til overs etter klesbyttedagen ønsker Framtiden i våre hender Løten å gi de til flyktningene fra Ukraina.