I Løten stiller folk opp, når det gjelder å hjelpe mennesker som flykter fra krig. Ordfører Marte Larsen Tønseth følger godt med på utviklingen i Ukraina, og er rørt over hvor mange Løtensokninger som vil hjelpe de uskyldige som er på flukt. Alt fra å tilby boplass, klær og mat – til de som på eget initiativ har reist til Polen for å hjelpe der de kan.
Krigen i Ukraina har engasjert mesteparten av verden. At en krig kommer så nært på i 2022, er både skremmende og vanskelig å forstå. Norge har samlet seg for å hjelpe på flere måter, i tillegg til at hver enkelt kommune stiller opp på sitt vis. Løten har allerede tatt imot mennesker som har flyktet, og skal på sikt bosette 55 stykker. Ordfører Marte sier dette er en svært viktig sak, og er glad for at skoler og barnehager i Løten også har temaet på timeplanen.
Alle vil hjelpe der de kan
Kommunen og Flyktningtjenesten er godt i gang med kartlegging for tiden fremover. Allerede fra krigen startet har næringslivet, lokale aktører og innbyggere i Løten – tilbydd husrom, mat og klær til de som er på flukt. Formannskapet støtter oppropet «Ja til demokrati, nei til krig», og har gitt 4 kroner per innbygger, til en organisasjon som er i Ukraina.
– Summen er ikke den største, men det er hjelp fra alle som bor i Løten, sier Marte, og kaller det et kollektivt ansvar.
På Tingberg flagges det med både Norsk og Ukrainsk flagg for å vise solidaritet, og denne uka inviterte Røde Kors i Løten, sammen med Flyktningtjenesten – til informasjonsmøte om hvordan man kan bidra. Der møtte 60 personer opp, noe som er et klart tegn på at Løtensokningene vil hjelpe.
Ordfører understreker at det må være et klart bilde på hva man tar avstand fra – og hva man støtter. I Løten er det både russiske, hviterussiske og ukrainske mennesker, og via media er det kommet fram at mange russere i Norge behandles dårlig, som følge av krigen Putin har startet.
– Det handler ikke – og skal ikke handle om motstand mot russiske mennesker. Vi tar avstand fra krigen og russiske handlinger, men mennesket tar vi vare på her i Løten – uansett hvor det kommer fra.
Marte tenker spesielt på barn og ungdom, som skal integreres i en helt ny hverdag på en helt ny plass. Ungdomsrådet i Løten har hatt besøk av kommunedirektøren, ordføreren og helsesykepleier, hvor temaet var krigshandlinger og beredskap;
– I ungdomsrådet møtte jeg en enorm vilje til å vise inkludering! Løtens ungdom vet at det er like viktig å ta vare på ukrainske barn som flykter – som russiske, og andre barn på flukt, sier Marte, og skryter av arbeidet som gjøres av lærere, assistenter og andre ansatte på skoler og barnehager i Løten. Fokuset har vært å holde barn og ungdom like informert som voksne, og det er viktig mener ordføreren.
Tiden fremover i Løten
Løten kommune skal i alt bosette 55 flyktninger. Rundt 20 mennesker fra Ukraina har allerede kommet, og mange av dem er barn og ungdom. Kartleggingen som har pågått – består blant annet i å få oversikt på behov for boplass, skole- og barnehageplass. Inntil videre vet ingen hvor mange barn som kommer, men ordfører regner med at det er nok skoleplasser for alle. Det finnes noen ledige barnehageplasser frem til høsten, men Marte er klar for at barnehagekapasiteten kanskje må bygges opp. Tannlege, fastlege, voksenopplæring og arbeidsplasser – er og noe som skal være klart og tilgjengelig for de som kommer.
– Vi må huske at de som kommer hit som flyktninger, er på lik linje med oss som bor her. De er i alle aldre, med ulike behov og utfordringer. De trenger helsehjelp, hus, mat, skole og jobb – akkurat som andre. De er mennesker som oss, bare med et annet språk – og som har måtte flykte fra alt de eier og har.
Ordfører berømmer frivilligheten, og viljen til å bistå og supplere det offentlige;
– I Løten er frivilligheten stor. Frivilligsentralen, lag og foreninger, Røde Kors – og en enorm mengde private mennesker stiller opp gang på gang, og viser at Løten hjelper med det vi kan.