Redningsselskapet har siden oppstart i 1891 reddet utallige menneskeliv på havet. Forebygging og opplæring er viktig for å redde liv, og på onsdag ble det spilt inn film på Rokosjøen som skal lære oss om isvett.
Marie Byberg, rådgiver for Redningsselskapet, hadde med sine egne to barn som skuespillere i filmen som ble spilt inn på Rokosjøen onsdag. Viktigheten av å lære spesielt barn og eldre hva man skal gjøre dersom man går gjennom isen, er noe det settes mye fokus på nå. I følge Byberg er forhåndsregler og sunn fornuft viktig når vi skal ferdes på islagte vann, men om det skulle gå galt – er det svært viktig at vi vet hva vi skal gjøre for å komme oss opp av det kalde vannet.
Film om selvberging
Filmskaper Kjetil Taksdal samarbeider med Redningsselskapet, og lager nå flere filmsnutter som viser selvberging om du havner i vannet. På onsdag brukte han blant annet droner for å filme. Det vil spilles inn flere ulike klipp, og på Rokosjøen ble det vist hvordan man skal bruke kasteline og ispigger. Det er utstyr som tar liten plass, og er lett å ha med seg på tur. Livbøyer henger ofte tilgjengelig i nærhet av vann, men kan være vanskelig å få tak i – om man er alene når uhellet skjer.
Marie hadde med Johannes (9) og Carmen (7), for å spille i filmen. Filmsnuttene skal være spennende å se på for både barn og voksne, og Redningsselskapet jobber for at barn skal lære isvett så tidlig som mulig;
– Mye aktiviteter skjer på isen i vinterhalvåret, både i barnehagen, på skolen og i fritida. Vi er jo på isen for å ha det artig, og dess mer man er på isen – dess mer lærer man, og dess tryggere blir man
Innlandet er stort og viktig i forbindelse med drukningsforebygging. Ordfører Marte Larsen Tønseth påpeker at det er spesielt viktig med tanke på at badeplasser og islagte vann i Løten brukes av langt flere enn kun fastboende.
– Vi er jo i mindre skala enn store Mjøsa, men samtidig er det de samme hendelsene som kan skje. Her på Rokosjøen legger isen seg ofte tidligere, og da er det enda viktigere å tenke sikkerhet, sier Marte og setter pris på at ett så viktig budskap blir spilt inn i Løten.
De siste fem årene har det vært 17 drukningsulykker , og 9 av dem skjedde i 2021. En stor del av dem var eldre mennesker, og det gir klart bilde på at informasjon må lengre ut enn bare til skole- og barnehagebarn. Andre ulykker har vært mennesker som har løpt ut på isen etter hunden sin, og ikke tenkt over vektforskjellen på seg selv og hunden.
Varaordfører Christen Engeloug var óg til stede, og kan fortelle at han ofte blir overrasket over dristige ispilkere på Mjøsa. Han synes isen blir tatt alt for fort i bruk etter at den har lagt seg;
– Hvert år blir jeg overrasket når jeg kjører forbi, og ser hvor tidlig de setter seg for å pilke på isen. Det er som det blir tidligere og tidligere for hvert år.
Byberg bekrefter at ispilkere ofte tar unødige sjanser, og sier at menn over en viss alder er øverst på drukningsstatistikken her til lands.
Ofte på besøk i Løten
Espira Nordmo barnehage fra Elverum hadde tatt turen til Løten på onsdag. De har egen minibuss som de ofte bruker, og nå var det de eldste barna i barnehagen som skulle få lære om isvett. Einar Alexandersen og Birgit Mathisen jobber i Espira, og fikk tips dagen før om demonstrasjonen på Rokosjøen. Da så de sjansen til å både lære noe nyttig, og å få en tur til Løten. Barnehagen fra Elverum bruker ofte å ta turen hit, og Mosjømarka er godt likt av både barn og voksne. Sofia Omar (6) synes turene til Løten er ekstra fine, og liker spesielt godt turer hit på vinteren.
Kommunen har bevilget støtte til en badstue som skal settes opp ved Rokosjøen, og da frister det kanskje med isbading for spreke Løtensokninger? I så fall bør du oppdatere deg på hva man skal gjøre dersom man planlegger isbading, både av egen vilje – og hvis uhellet skulle skje, og du går gjennom isen
På Redningsselskapets egne sider kan du se videoer om det, og en av de er altså spilt inn i Løten.