Slik lød tipset som kom inn til oss. Tipset kom fra en svært fornøyd Løtensokning som har blitt fast kunde hos Julie og Jon Sørby Slettetveit. På sin flotte gård ved Rokosjøen bor de to med sine sønner Johan og Jakob, og har det de selv kaller liten honningproduksjon.
I 2012 kjøpte Julie gården ved Rokosjøen. Fram til 2016 bodde hennes besteforeldre her, og etter hvert ble det familien Sørby Slettetveit som etablerte seg på det flotte småbruket.
Idéen om honning
Julie kommer opprinnelig fra Grue, men har alltid vært sikker på at det var til Løten ho skulle når utdannelse var ferdig. Tanken om bier og honningproduksjon har alltid fascinert og ligget i bakhodet, selv om utdannelsen hun tok førte til jobb hos statsforvalteren. Når hun traff sin mann, Jon, som kom fra Telemark og jobbet i Rogaland – kom spørsmålet om hvor de skulle slå seg til ro. Julie hadde gården i Løten, og foreslo å flytte dit. Så luftet hun idéen om bier, og jammen fikk hun gubben med på begge deler!
I 2018 startet produksjon av honning her, og underveis har Julie tatt kurs og blitt sertifisert. Men proff vil hun ikke kalle seg;
– Jeg lærer underveis. Størrelsen på vår drift er mye mindre enn andre produsenter her i Løten, og vi liker å ha god tid til biene og alt som følger med. Vi vil ikke at dette skal gå så effektivt at vi ikke kjenner gleden over å gjøre det vi gjør, sier Julie – og får bekreftende nikk fra Jon.
– Jeg vet ikke om mange mennesker som har så personlig forhold til bier som Julie har! Ho ser om de er sure eller har en dårlig dag, ler Jon, og roser sin kone for ståpåviljen hun har.
Selv anser han seg som hjelpegutt på gården
– Det som skjer i kuben kan jeg fint lite om. Men jeg gjør som jeg blir bedt om.
Slyngerom og bikuber har de bygd selv, og er enige om at dette er den beste måten å lære på. Honningen både lages, klargjøres og selges direkte fra gården , og de har ingen ønske om å bruke distributør for salget. Denne måten å drive på gjør at forholdet til kunder blir nærere, og det er noe alle setter pris på.
– Vi selger rett til kunder, og ikke via butikk. Hvert glass fylles med kjærlighet og honning, og blir ikke å finne i en stor eske i butikkhylla, kan Julie forsikre om.
Navnet på produktet «Rokosjøen honning», er med på å sette Løten på kartet. Glassene finnes i størrelsene 500 gram og ett kilo, og bak på glasset finner man en koselig hilsen;
«Biene hos oss har tilhold ved Løtens perle Rokosjøen. Det ser ut til at de trives like godt her som vi. Hilsen Julie og Jon»
Reklame for honningen har ikke vært prioritert. Verken økonomisk eller tidsmessig. Likevel har det blitt flere kunder med årene. De som har vært her en gang og handlet – kommer tilbake, og blir faste kunder.
Honning kan brukes til så mangt. Blant annet i mat og som erstatning til sukker, og den har helsemessige fordeler. Mange liker å ha det rett på skiva, og flere sverger til en spiseskje honning når forkjølelsen er på vei. Av de som kjøper honning fra Rokosjøen regelmessig, er det mennesker med diabetes som sier at en skje honning er perfekt for å holde blodsukker stabilt. Og hva er vel bedre enn å kunne bruke noe så naturlig som honning?
Akkurat stort nok
Julie anser seg selv som en liten produsent. På sommeren får hun ca 30kg honning fra hver kube, og i en kube kan det være opp mot 50.000 bier. Honningproduksjon er veldig væravhengig. Er det lang og kald vår – får ikke dronningen bygget opp sitt samfunn like raskt, og da blir det sen sesong og høsting. Honningen som kommer først kalles Sommerhonning. Etter den kommer Lynghonning. De smaker litt forskjellig, og honningspisere finner fort sin favoritt.
Foreløpig er det ingen planer om å utvide her. Tanken om at det skal være godt for både bier og mennesker å bo her prioriteres høyt. Hjelpemidler vil de ikke benytte seg av, og tar heller en ekstra runde for å sjekke at alt er greit med biene, enn å sette opp webcam.
– Er det torden i lufta blir biene litt gretne, og da lar jeg de være i fred, smiler Julie.
Jakob og Johan trives godt på gården, men er ikke sikre på om de vil bli birøktere selv. Johan har en biedrakt, men akkurat nå er han ikke helt sikker på hvor den er. I dag har de bakt gode kanelsnurr sammen med pappa, etter at mamma hadde lagd deig, og har litt å fortelle om driften til foreldrene;
– Det er veldig veldig viktig å være snill og rolig når man er hos biene, for da blir også biene snille! En gang ble mamma stukket, men det gikk bra, kan Johan fortelle mens han tar seg en ekstra kanelsnurr.
På sommeren har de ofte sommergjester i form av høner, hester og griser – og begge guttene er enige om at dette er en god plass å vokse opp, selv om det er utenfor sentrum.
Julie vil fortsatt bare ha birøkting som hobby ved siden av sin vanlige jobb, og har en avtale med seg selv om at den dagen hun ikke kan være stolt av sitt produkt, og ikke lenger har det gøy – da legger hun opp. Inntil videre er dette noe Julie stortrives med, til stor glede for fornøyde kunder.
Så om du ikke har smakt på den gode honningen fra Rokosjøen enda, anbefales det at du tar deg en tur innom dem!