Mat fra Innlandet skal også i år kåre den beste lokalmaten innen kategoriene råvare, produkt, kake/dessert og spekemat. I tillegg er det egne kåringer for pultost og beste stand.
De fleste utstillerne som har med mat på Pultost- og Akevittdagene deltar i konkurransen Mat fra Innlandet. Lørdag skal den beste lokalmaten kåres innen kategoriene råvare, produkt, kake/dessert og spekemat. Dommerne gleder seg til å smake på det utstillerne kommer med til årets dager.
– Opplegget blir det samme i år som tidligere år, og utstillerne er veldig flinke til å komme med sine varer til konkurransen. Utstillerne er også veldig interesserte i kåringene, og spør alltid når vinnerne blir gjort kjent, sier Anne Østby i komiteen for Pultost- og Akevittdagene.
I fjor ble det ikke kåret noen vinner i kategoriene råvare og spekemat. Men vinnerne ble Bakken Øvre Gårdsmat med indrefilét i kategorien produkt og Dusgard med bringebæris i kategorien kake/dessert. Årets pultost vant Strandmo Stølsysteri og årets pultostrett Løten bakeri. Fjorårets beste stand var det Kjevla bakeri som vant.
– Det var jo litt spesielt i fjor med restriksjonene, men vi klarte å organisere både innhenting av varer og at dommerne kunne sitte med litt avstand, sier Østby.
Dommerne vil sitte i sentrum på vanlig vis i år, slik at folk kan se hvordan dommerne jobber seg frem til sine resultater. Og at det betyr mye å vinne er Østby sikker på.
– Det beviser jo at utstillerne har et bra produkt eller en bra vare som de kan være stolte av. Det er stas å få bekreftet at du produserer noe av bra kvalitet, sier Østby.