Mona Lisa i Løten drives av familien Akcay. Siden 2016 har de bydd på en innholdsrik meny med retter fra flere land. Løtensokningene har tatt godt imot tilbudet i sentrum, og skryter av både maten og de ansatte. Dette har ført til Gasellepris fra Dagens Næringsliv med samarbeidspartnere, og to år på rad har Mona Lisa mottatt det gjeve diplomet som bekrefter sterk fremgang
Familien fikk seg en dobbel overraskelse i januar. Da de så sitt navn på listen over bedrifter som fikk Gaselleprisen i 2021, så de at de hadde mottatt samme pris i 2020 óg! Daglig leder Bilal Akcay er ikke helt sikker på hvorfor de ikke ble varslet om prisen i fjor, men tar det som en positiv overraskelse – og er strålende fornøyd.
En pris som bekrefter godt arbeid
Gaselleprisen deles ut hvert år av Dagens Næringsliv i samarbeid med iSANDNES.NO, tripletex og Grant Thornton. Prisen har blitt delt ut siden 2003, og går til landets mest fremgangsrike bedrifter. For å kunne kalle seg en Gasellebedrift må man ha en omsetning på over en million kroner, og den må være doblet over fire år. Man må kunne levere godkjent regnskap, vise til et positivt samlet driftsresultat – og ha unngått fallende omsetning. Mona Lisa scorer på alle punktene, og kan vise til vekst på 121,2 % de tre siste årene.
Akcay tar ikke æren for dette alene, men vil takke alle sine trofaste gjester i Løten. De har det blitt flere av i løpet av årene, og måten man blir tatt imot her, er vel så viktig som smaken på maten.
– Vi ble så godt tatt imot her i Løten, alle er så hyggelige og snille. Jeg vil at alle skal føle seg velkommen her hos oss – og vite at vi ikke hadde klart det uten dem, smiler Bilal, og forteller at han har som mål å lære seg navnet på faste gjester, ikke bare å huske hva som er favoritten på menyen.
Sammen med sin kone Aysegul, og sine foreldre Esme og Ekrem, står de på hver dag for å lage god mat. De bor alle i leiligheten over restauranten, og har ofte lange dager på jobb. Bestillinger, renhold, matlaging og servering, er noe de tar seg av selv.
I 2016 kom Bilal og faren Ekrem til Løten fra Stockholm. Der drev de ikke restaurant, men Ekrem, som er kokk med over 40 års erfaring, hadde alltid en drøm om å drive noe eget. Han har jobbet flere steder i løpet av sin karriere. Både Sveits, Østerrike, Italia, Tyrkia og Sverige hadde fått smake på hans mat, før han ved en tilfeldighet leste at Mona Lisa i Løten var til salgs. Da tok han med seg sin sønn og reiste til Løten med en koffert full av pågangsmot og ønsker for fremtiden. Selv om restauranten sto med 0; i inntekt da, skremte det ikke Ekrem fra å tørre å satse.
Ferske råvarer er hemmeligheten
I Løten ble Ekrem og Bilal tatt godt imot fra første stund. De hadde begge fryktet en tung oppstart, men opplevde det helt motsatte. Med en meny som inneholder alt fra norsk til tyrkisk og italiensk mat, så er det alltid en rett som passer for alle. For Akcay er ferske råvarer det viktigste bak god mat. På Mona Lisa hentes ingenting fra fryser, og kvalitet er svært viktig;
– Maten skal jo smake godt! Vi bruker kun norske råvarer, kjøtt og grønnsaker. Frossenmat og import er forbudt på kjøkkenet til pappa, smiler Bilal
At de bruker mat av god kvalitet vises godt på hvilken rett de selger mest av. Det er nemlig biff i forskjellige retter og variasjoner. Da bruker Ekrem kun indrefilét fra Gilde. Den brukes til både biff, biffsnadder og på pizza – så man kan være sikker på å få det beste biffkjøttet i Norge.
På menyen finner man óg retter fra Tyrkia og Italia, egen «pensjonistmeny» med redusert pris og størrelse, i tillegg til egen barnemeny og dessertutvalg. Menyen endres litt fra år til år, men Bilal forsikrer at bestselgerne får stå så lenge gjestene ønsker;
– Vi er ikke helt fastkjørt på menyen. Kommer det en gjest som for eksempel ønsker en annen saus eller andre grønnsaker, så gjør vi selvsagt alt vi kan for kunden.
Tiden fremover
En familie som tok middagen sin på Mona Lisa på mandag, var familien Arnesen fra Indre Østfold. De er på vinterferie på hytta si i Vangsåsen, og hadde lest om Gasellepris til Mona Lisa dagen før.
På tross av Corona har Mona Lisa klart seg greit gjennom pandemien. Her kan du nemlig få Take away, og det har det gått mye av det siste året. Familien Akcay er ikke i tvil om at det er her i Løten de vil være, og har både ønsker og planer om å utvide litt. I helgene kan det nemlig bli så fullt som det er lov, og det er ett klart tegn på at noe bør utvides.
– På sommeren er det helt greit med mange gjester, for da har vi uteservering. Men på vinteren er det ikke noe gøy å måtte be folk gå fordi vi ikke har flere sitteplasser inne, sier Bilal, og håper på et større Mona Lisa etter hvert.
Prismessig ligger Mona Lisa på et helt akseptabelt nivå. Porsjonene er store, og ingen skal gå hjem sultne. Bilal og familien ønsker å takke alle sine gjester i Løten, og håper på å se flere i 2022.