Slik lyder instruksjoner fra Henrik Grønvold og Ronny Palerud Larsen når de lærer bort linedance og dance2thebeat. Tidligere danset denne gjengen på Bøndsen, men nå kan du bli med på dansekveld hver tirsdag på Skjold.
I 2020 startet Ronny fra Løten og Henrik fra Stange, dansekurs i Løten. De har begge mange års erfaring med ulike dansestiler, og kan skryte av flere seire i Norgesmesterskap og andre konkurranser. Linedance og dance2thebeat er stilene de lærer Løtensokninger å danse.
Ett tilbud som ble godt tatt imot
Når gutta startet sine kurs hadde de dansekvelder på Bøndsen. Helt fra start ble dette tilbudet godt tatt imot av danseglade Løtensokninger, og rundt 40 stykker stilte opp hver gang. Nå har de flyttet dansen til Skjold, og har dessverre kun lov å ha med 15 deltagere per kveld. Dette er på grunn av koronarestriksjoner, og håpet om å snart kunne komme tilbake til vanlig antall deltagere er stort, både hos instruktører og dansere. Tirsdag kveld var det dansekveld, og antall deltagere var så tett opp mot anbefalt grense som det går.
Av deltagere er det en overvekt av kvinner, men dansestilen det undervises i er hovedsakelig ikke ment for par så da går det greit. Dansen passer like godt for begge kjønn, og det at det ikke er pardans gjør at anbefalt avstand er lettere å holde. Men å få med flere menn på dansekveld er ett ønske fra gjengen på Skjold.
– Når menn først tør å prøve, da blir de fort hekta, smiler Ronny, som og har sin mann Stian Pedersen Larsen med i deltagergruppen.
Det settes ingen krav til verken fysisk form eller danseerfaring for å bli med her. Dansen passer til alle aldre, og gruppen som er med i kveld er aldersgruppen 30-65 år. På skjold møtes man for å leke med dans og ha det gøy sammen.
Underviser i to stiler
Ronny og Henrik står bak den frivillige organisasjonen «Off the line», en logo som kan sees på flere av deltagernes klær. De underviser i dance2thebeat og Linedance. Den første sjangeren er litt som trening til musikk, mens linedance har en mer spikret koreografi – og er innom flere dansestiler. Arbeidet som gjøres i forkant av kursene er alt fra å lage en koreografi som passer gruppen, til å finne musikk som passer. Dette arbeidet tar noen timer, men det klages ikke over arbeidsmengde;
– Vi gjør det jo fordi det er gøy!
Linedance kom til Norge i 2000, og har innslag av flere stiler. Alt fra Cha cha cha til vals, og danses ved at deltagerne er oppstilt i mønster, og danser så synkront som mulig. Gjengen som danser på Skjold er svært fornøyde med sine instruktører. Tålmodighet, dyktighet og godt humør – er beskrivelsene som gjentas flest ganger.
Gunn-Edel Hestnes, som opprinnelig er trønder, startet med linedance i 1998. Siden 2008 har hun danset i Hedmark. Dette er en aktivitet hun absolutt vil anbefale til andre, og hun går sjelden glipp av dansekveld i Løten.
– En ekstra fin ting med dans er at det er så god trim. Og her har vi det så gøy når vi danser, at man faktisk glemmer at det er trim! ler Gunn-Edel, og skryter litt ekstra av lærerne;
–Det som er så fint med Ronny og Henrik, er at de har så god tålmodighet med oss – selv om de er proffe selv. Humoren er upåklagelig, og vi ler utrolig mye når vi er på trening
Ett samarbeidsprosjekt
På dansekveld undervises det altså i to stiler. Begge har opplegg for både nybegynnere og viderekomne. Henrik tar seg hovedsakelig av dance2thebeat, og Ronny leder linedance. Men her utfyller guttene hverandre godt, og veksler på å rope ut hvilken vei man skal svinge etter to steg bak og ett til siden.
Om man ser bort fra maks antall deltagere per trening nå, så er det plass til flere i denne dansegjengen. Når restriksjoner ikke setter en stopper – så danses det hver tirsdag på Skjold. Prisen for dette tilbudet er 50 kroner per kveld. Summen av det går hovedsakelig til å dekke kaffe og noe å bite i når det er pause. Arbeidet i Off the line gjøres frivillig av Ronny og Henrik, til stor glede for mange.
Har du lyst å lære mer om linedance og dance2thebeat? Finn gjengen på Facebook og kast deg med i dansen!