Trine Fjeldstad Kazemba på Frivilligsentralen har et spennende prosjekt på gang. Sammen med Kristin Sunde skal de nå få i gang ett Skaperverksted i Løten. En møteplass for kreative sjeler i alle aldre som ønsker å skape noe nytt og spennende. Her er det kun fantasien som setter grenser, og Trine er ikke i tvil om at det ligger mange smarte idéer i tenkeboksen hos Løtensokningene.
Frivilligsentralen har utvidet sine lokaler, og har nå Veslesalen tilgjengelig for aktiviteter. Servering fra fat, malegruppe, spill- og strikkekafé er bare litt av alt du kan bli med på sammen med gjengen her. Og nå kommer det enda en aktivitet på programmet; Skaperverksted. Her skal flere generasjoner møtes til samarbeid og lek, i en herlig kombinasjon av håndverk fra gamledager – blandet med dagens teknologi.
Alle kan noe!
Kristin Sunde, ei kreativ og energisk dame som har blitt Løtensokning, står bak Skaperverkstedet sammen med Trine, daglig leder på Frivilligsentralen. Hvor Kristin kommer fra er litt vanskelig å si. Hun er nemlig barn av foreldre som jobber i forsvaret, og har derfor bodd flere steder i både Norge og utlandet gjennom sin oppvekst. Nå har hun slått seg til ro i Løten, og ønsker å finne skaperglede her óg. Skaperverkstedet er noe Sunde var med på å starte flere steder, og kaller det et unikt tilbud for å lære på tvers av generasjoner. Det har ingen aldersgrense eller krav om forkunnskap, det er gratis – og drives på en måte som gjør at unge kan lære av eldre – og motsatt.
– Skaperverkstedet er et sted du kan komme for å være kreativ. Har du ville idéer, er det garantert andre på verkstedet som kan hjelpe deg med å skape det. Kun fantasien setter grenser her, lover Kristin, og understreker at det ikke er grenser for hvilke typer prosjekt man kan jobbe med her;
– Er du kunstner kan du bruke moderne teknologi for å gjøre kunsten bedre, ved å for eksempel bruke 3D-modulering og laserkutter. Det er ikke alle som vet at man kan programmere data til å lage kunstverk basert på matematiske formler. Og er man ikke kunstner kan man bygge seg båt eller fuglehus.
Kristin sprudler over av energi, og elsker sin jobb. Selv tror hun at det å holde seg unna TV-apparatet vil gi tid til det meste for alle, og ber alle om å heller bruke sin tid på noe mer kreativt;
– Alle kan noe. Selv om du ikke tror du kan noe når du kommer hit, så kan du litt. Der en skaper stopper, tar en annen skaper over.
Hva kan vi lage i Løten?
Som nevnt er det kun fantasi som setter grenser på et skaperverk. Stikkord for Skaperverksted er blant annet; nettvett, programmering, nytenkende og kreativt. En buffet av teknologi sammen med kunnskap om tradisjonelt håndverk fra gamle dager. Nettopp derfor er dette et generasjonstreff; barn og unge i Løten har sin teknologiske kunnskap, og sammen med den eldre delen av befolkningen som kan håndverk – er ikke Trine og Kristin i tvil om at noe nytt kan skapes med adresse Løten.
I Veslestua vil det være utstyr og materialer for å skape det meste. Utstyr som fres, laser og 3D krever at man kan tradisjonshåndverk, og da er det meningen at den eldre delen av deltagerne skal dele sin kunnskap med den yngre delen – og motsatt.
På tidligere Skaperverksted er det blant annet laget ballettsko med strømførende maling, som bedrer koreografien ved å loggføre dansen. Det er laget 3D-printede klær som varmes opp via en knapp, eller har refleks som varsler endring i retning når du sykler. Både idrettsklubber og teater har benyttet seg av oppfinnelser fra Skaperverkstedet, og Prøysenhuset i Ringsaker har blant annet fått hjelp til kulisser og lys i forstillingene sine. En annen oppfinnelse som brukes mye, er en Robot som ble skapt for å inkludere barn som på grunn av sykdom ikke kan delta i barnehage og skole. En robot plasseres på pulten på skolen, og gjør det mulig for den som er hjemme å delta i undervisningen. Den oppfinnelsen brukes nå i hele verden. Skaperverkstedet lager bærekraftige prosjekter, og har kommet fram til en måte å lage lær på! Ved å dyrke Kombucha og Scoby har de kommet fram til en mer bærekraftig type lær, som ikke inneholder plast. Akkurat denne skapelsen viser godt hvordan Skaperverksted bringer sammen mennesker, både rånere, designere og kostymemakere trenger lær i sine prosjekter.
Oppstart på Frivilligsentralen
15. mars blir det informasjonskveld på Frivilligsentralen. Trine og Kristin håper på stort besøk av alle aldre, kjønn og etnisitet. Planen er å fortsette med Skaperverksted hver tirsdag. Til disse kveldene trengs det utstyr og materiell, og Trine forteller at flere søknader er sendt. I oppstartsfasen vil Robotklubben, «lær kidsa koding» og Cosplay stille opp med sitt utstyr. Kveldene skal legges til tidspunkt som passer alle, og det vil være kurs i håndtering av alle verktøy, så alle skal føle seg trygge før de begynner
– Det er så viktig at folk vet at det ikke er verken aldersgrense eller krav om forkunnskap her. På verkstedet i Oslo er eldste deltager 90 år, og holder foredrag for tenåringer! Ingen er alene på skaperkveld, vi skal fylle ut hverandre, smiler Sunde og gleder seg til kvelden.
Om du enda ikke er sikker på om du tør å dele dine idéer med andre, så kom iallfall og se hva det går ut på;
– Dette skal være et sted for å lære – og å være digitalt sosial, men du kan også være sosialt digital,
er slagordet til Trine Og Kristin. Om du vil vite mer, kom på Frivilligsentralen 15. mars klokken 18.00