Magnus Storaker (16) går siste år på Løten ungdomsskole. Hele livet har han vært interessert i å skape og designe ting. Når han fikk tilbud om valgfaget «Design og redesign», var valget enkelt. Nå har han restaurert en gammel sparkstøtting, som tar oss tilbake til måter å frakte vin i gamle dager, på vinterstid i Løten.
Den unge designeren bruker både skole- og fritid til å skape nye ting, og restaurere gammelt. LEGO er óg en stor interesse, og da skaper Magnus egne mønstre på nye figurer. Om drømmen går i oppfyllelse, er det nemlig en jobb hos LEGO som står høyest på lista.
Et prosjekt som trengte nye idéer
I faget «Design og redesign» skal man både designe nytt, og finne måter hvor gammelt kan brukes på nye måter. Magnus har hatt dette valgfaget i tre år nå, og har laget flere oppfinnelser som brukes i dagliglivet. Når nytt tema i faget var «Gjenbruk og oppbevaring», ble det noen dager med idémyldring, før han fant ut hva han ville skape. Det var viktig å lage noe som ble lagt merke til av folk, og som hadde sin egen historie;
– Jeg sier ofte til meg selv ; Go big or go home, og da tenkte jeg at jeg ville lage noe som er en del av Løtens kulturhistorie. Noe som både forteller historie, og som gleder tilskuere, smiler Magnus.
Via en bekjent på Brenneriet, fikk Magnus låne flere bøker med historier om Løten og Brænderiet. Måter å frakte vin og brennevin på i gamle dager, og spesielt på vinterstid, fikk oppmerksomheten hans. Han leste at både hest og vogn, og gamle lastebiler ble brukt til den jobben.
– Da tenkte jeg; Hva om en sparkstøtting bruktes til frakt? Det må jo være en perfekt fraktmåte på vinteren, og da kunne kanskje ungdom tjene litt penger på en sparketur?
En gammel sparkstøtting, det hadde nemlig Magnus stående hjemme. Han startet arbeidet med å tegne skisser for hvordan en vindunk kunne fraktes på en spark, og endte med å lage en trekasse, festet på sparksetet. Vinballong fikk han låne fra Brænderiet, så alt ble tilpasset perfekt.
Sparken måtte óg vise hvor den kom fra, så den ble malt i kommunevåpenets farger. Drikkehornet har han og fått med, utskåret i tre. Dermed var prosjektet helt etter boka – både gjenbruk og oppbevaring, samtidig som historien ble fortalt.
Prosjektet ble svært godt mottatt av lærere og elever på ungdomsskolen, og lærer Christin Frydenlund skryter litt ekstra;
– Magnus er en svært kreativ gutt. At han klarer å få liv i alle sine idéer, er beundringsverdig.
Planen videre
Magnus har som nevnt ett stort ønske om å jobbe med LEGO i yrkeslivet. Programmet «Legomasters» er noe han følger med på, og drømmer om å få delta selv. Når ungdomsskolen er ferdig, er planen tre år på Hamar Katedralskole, på linjen KDA; Kunst, Design og Arkitektur. Etter det går ferden videre enten til Danmark og LEGOsenteret, eller studier i England, på Locksbrook – School of design, art, film & media.
På skolen hjemme i Løten skal han nå ta fatt på et nytt prosjekt, og lage ett landskap av plastikkmasse. Og om han får til, så skal han prøve å få inn litt LEGO der óg.
Sparkstøttingen står foreløpig på ungdomsskolen, men Magnus mener den hører hjemme på Brænderiet;
– Jeg har tenkt å donere prosjektet mitt til Løiten Brænderi, dette er jo deres historie, smiler den unge designeren.
Nå er det klart for nye prosjekter og idéer som skal settes i gang, og hvem vet – kanskje vi i fremtiden får se mer til denne guttens kreative oppfinnelser?