Jorunn Solli er ei dame som sannsynligvis har mer på kalenderen sin enn mange andre 84-åringer. Selv mener hun det er nettopp det som holder henne i god form. Nå håper hun å få dratt i gang fast Kaffedans på Bøndsen en gang i måneden, og gleder seg til å få ristet på dansefoten igjen.
Sammen med Marit Engemoen startet Jorunn opp med kaffedans i Løten i 2020. Men så kom Corona og følgene med det. Nå er det endelig tid for å prøve på nytt, og damene kan friste med både levende musikk og en kakebuffét med det meste.
Ønsket å starte tilbudet i Løten
Jorunn bodde tidligere i Søre Osen, og der var det Kaffedans. Det er et tilbud for mennesker over 60 år, hvor de møtes for å svinge seg til levende musikk, i flere dansestiler. I Søre Osen var dette et svært populært tilbud, så når Jorunn ble Løtensokning tenkte hun at det hadde vært et fint tilbud å ha her óg. Hun ble etter en tid alene, da hun mistet sin samboer, og tenkte at da var tiden inne for å prøve og få det til. Med seg på idéen fikk hun sin venninne Marit Engemoen. De ble enige om å prøve en eller to ganger, for å se hvordan det ble mottatt. Før de gikk videre med planen, tok Jorunn kontakt med ordfører i Løten, for å lufte forslaget;
– Jeg ringte til ordføreren og fortalte om mine planer. Der ble jeg møtt med begeistring for forslaget, og spørsmål om jeg ville starte med noe sånt, jeg som var såpass oppi åra?
Jorunn lo godt, og ler enda av spørsmålet. Selv tror hun nettopp dansingen er en av grunnene til hennes gode form nå.
Ved oppstart kom det hele 70 stykker til dans. Jorunn og Marit skjønte at dette var noe som var savnet i Løten, og satt opp nye dansekvelder.
– Vi så hvor populært det var, så dette ville vi fortsette med. Til første dans kom det gjester helt fra Espa, Rena og Koppang, og alle sa at dette var ett savn på sin boplass. Men så sa det pang i mars, og vi måtte avslutte.
Jorunn snakker om pandemien som rammet landet, og tror nok svært mange – spesielt eldre, har hatt det ekstra tungt alene og isolert, i tiden vi har vært i. Nå er samfunnet under åpning igjen, og planen er å arrangere Kaffedans en gang i måneden.
Kaffedans holdes på Bøndsen, med levende musikk og servering. Dette koster selvsagt å få til, og Jorunn kan fortelle at det er søkt økonomisk støtte flere steder. Hun og Marit håper alle vil forstå viktigheten av denne aktiviteten for eldre. Det er inngangsbillett på 150 kroner som inkluderer alt for kvelden, og eventuelt overskudd går til demensomsorg i Løten. Levende musikk er fast på dans, og damene prøver å få avtaler med lokale musikere og band;
– Vi har hatt besøk av både «Strand´s orkester», og «Ole Johnny´s» – som óg bruker å spille på Frivilligsentralen. De spiller alt fra gammeldans og swing, til svensktopp, frister Jorunn med – og kan røpe at hun har avtale med en ny artist på neste dans 4. april. Da kommer nemlig «Vangsgutta», og forventningene er store.
Brenner for demensomsorg
Jorunn har flere jern i ilden, og en av de andre tingene som står hennes hjerte nært, er demensomsorg. Hun har selv opplevd at samboeren ble rammet, og har siden da jobbet frivillig innen feltet.
– Samboeren min ble dement, og bodde de siste årene hjemme, mens han deltok på aktiviteter på Helsetunet hver dag.
Dit ble Jorunn med, og etterhvert ble det sånn at når Jorunn ankom Helsetunet, så samlet flere demente seg til hyggestund med henne. Det kunne være alt fra sang, lesing og prat – til andre koselige ting man kan gjøre sammen i gruppe. Når Jorunn´s samboer gikk bort, ble hun bedt om å fortsette sine besøk til Helsetunet. Nå har hun kaffetreff for denne pasientgruppen annenhver lørdag, på Nærstasjonen;
– Vi kaller oss for «Forglemmegei», og er ett treffpunkt for demente og deres pårørende.
Når Jorunn når den alderen hun mener er for gammel til så høyt aktivitetsnivå, håper hun at datteren Tove Solli Sanchez, tar over noen av aktivitetene. Nå er Tove med på kaffedans, hvor hun fungerer som både sekretær, kasserer, baker og billettselger. Selv er hun ikke like sikker på om hun får like mye tid og energi som sin mor, når hun når den alderen, men skryter godt av Jorunn;
– Det er godt å se både hva dette betyr for min mor, og hvor mye det betyr for andre. Jeg stepper inn der jeg kan, men sliter av og til med å holde tempoet til mor, ler Tove.
Til Kaffedans serveres det kaffe og kaker. Baking til kvelden tar Jorunn, Marit og Tove seg av selv, men har god hjelp fra andre dansere;
– Dette blir som en dugnad. De som hjelper til, får gratis inngang, sier Jorunn og forteller at folk forsyner seg selv, mellom dansene.
Av praktiske årsaker bruker de engangsbestikk, -fat og -kopper til servering, da det blir litt tungvint når kjøkkenet er i første etasje, og dans i andre etasje.
På Kaffedans trenger man ikke ha med egen dansepartner, Det er likevel et ønske om flere mannlige dansere til kveldene. Fremover skal de prøve seg litt på Ringdans, en dans hvor det ikke er nødvendig med egen dansepartner.
I Løten er det for tiden lite dansetilbud for den eldre generasjonen, og svært mange har etterlyst det. Om alt går etter planen, vil det bli Kaffedans den første mandagen i hver måned. Første dansekveld blir 4. april, så 2. mai – før sommerferie. I august starter de opp igjen, og damene har allerede flere artister og band på planleggingsbordet.
Om du ønsker å danse med denne spreke gjengen – er altså det eneste kravet at du er minimum 60 år. Dette er en flott plass å møtes for eldre, og man får danse både gammeldans, sving og vals – i tillegg til kaffepause med kake og prat. Kaffedans varer tre timer, og starter klokken 19.00.