5. August var det offisiell åpning av Galleri Rømma i Løten. Der henger utstillingen «Arktisk Taiga», og gjester kan se flotte malerier fra kunstneren Erik Annar Evensen, som er fra Løten. Flere har vært innom, og eier av Galleriet, Kristin Solberg, har nå invitert flere skoleklasser på besøk
At Erik Annar Evensen er fra Løten, synes de fleste er ekstra stas. At han i tillegg har gått på Lund Skole, gjorde det ekstra spennende når 7. klasse derfra ble invitert til Rømma og fikk muligheten til å tolke kunsten hans. Både Kristin og lærer Marianne Ruud Skjærstad lot seg imponere av de ærlige tolkningene, og håper flere vil benytte sjansen til å få lært litt mer om kunsten til en av bygdas store navn.
«Barn er ærlige, og ser ofte kunst på en annen måte enn voksne»
Kristin Solberg er ei dame som brenner for kunst og kultur. Selv maler hun litt, men vil ikke kalle det for mer enn en hobby. Hun har bodd på Rømma hele sitt liv, og har vokst opp med dyr og kornlagre i det som nå er blitt et Galleri. Idéen om at bygningen som ikke lenger var i bruk til gårdsarbeid kunne brukes til utstilling av kunst kom for noen år siden. Ønsket om at lokale kunstnere skulle ha en plass å vise fram sitt arbeid vokste, og jobben med å lage et galleri startet. I august var det klart for åpning, og første utstilling var fra Erik Annar Evensen.
Arktisk Taiga henspiller på geografisk utstrekning i nordområdene, noe tilskuerne vil se spor av i maleriene. En kan oppleve bildene både som et mikrokosmos og et makrokosmos, alt ettersom maleriene gir assosiasjonsrom for den som ser. (Kilde: Galleri Rømma)
I august har det vært åpent både på faste dager, og etter avtale. Slik er det fortsatt, og i september har Solberg invitert flere skoler og klasser på besøk. Kulturskolen og Lund Skole er noen av de som har vært på besøk. Da får barna informasjon, fakta og historie om maleriene og kunstneren, før de får gå rundt og se på bildene. Som en avslutning byr Kristin på noe varmt i koppen, og mer samtale for de som ønsker.
Marianne Ruud Skjærstad er veldig takknemlig for muligheten de har fått;
– Jeg synes det er så fint å ta med klassen på noe slikt. Det er såpass nært skolen at vi kan gå hit, og trenger ikke transport. Elevene setter stor pris på dager som har mer enn matte og engelsk på timeplanen, og at kunstneren kommer herfra gjør det ekstra spennende.
Munch er en kunstner hele klassen kjenner godt til, og har tidligere hatt «Munch-uke» på skolen. Da fikk elevene lage sine egne versjoner av kjente malerier av Edvard Munch. Nå har de nettopp hatt «Titanic-uke», og har laget sine egne tredimensjonale skip av materiell de har funnet på, og rundt skolen.
Kunst og håndverk er et fag som er godt likt, og skulle gjerne vært mer av, i følge 7. klasse. Etter besøket på Rømma står nye maleprosjekter for tur, og alle gleder seg.
«Man ser jo mer og mer»
Elevene fikk studere alle maleri nøye, og mulighet for å fortelle hva de så i bildet. Det kunne være alt fra konkrete ting, til følelser man fikk. Noen så mennesker, romvesen og dyr – mens andre så krig, slakting og konsentrasjonsleir. Alle var enige om at dess mer man studerte, dess flere ting dukket opp i maleriet.
–Det som er fint med kunst, er at ingen opplevelser er feil!
Kristin oppmuntret barna, og vakte mer interesse for tolkninger av bilder.
Etter en time var klassen klar til hjemtur. Elevene gledet seg til å ta fatt på neste kunstprosjekt på skolen, og verken Marianne eller Kristin er i tvil om at det finnes flere kunstnere i 7. klasse på Lund.
Kristin har åpent etter avtale, så om dette høres spennende ut, er det bare å ta kontakt.