I 1912 ble det gjennomført en diger militærøvelse på Hedmarken og da holdt kong Haakon 7. av Norge hus på storgården Grøholt i Løten.
Hele 23 000 mann deltok på den store militærmanøveren som ble gjennomført i Løtentraktene 2. til 7. september. De var delt opp i to partier, Østpartiet og Vestpartiet. Østpartiet var fienden og disse samlet seg i Heradsbygd, mens Vestpartiet var forsvarerne og samlet seg i Stange. Østpartiets oppgave var å ta seg gjennom Løten og Romedal til Stange, mens Vestpartiet skulle forsvare seg.
Den gamle militærvegen
Før den største militærøvelsen, som inntil da hadde blitt arrangert i Norge, kunne begynne fikk tredje og fjerde sappørkompani i oppgave å ruste opp militærvegen, slik at militære automobiler kunne kjøre her – det var dog de første militære automobilene i Norge, 16 i tallet. Oppdraget ble gitt i juni og vegen stod ferdig til øvelsen i starten av september. Vegen er kanskje det mest varige sporet etter øvelsen som vi fortsatt kan oppleve, da denne vegen er en fin tursti.
Under denne øvelsen ble også det første norske bombeflyet benyttet. Som bomber ble det brukt poser med sagflis som ble sluppet over soldatene under øvelsen.
Krigens slag i Løten
2. september 1912 begynte «krigen». Østpartiet tok seg over Glomma og delte seg opp i to grupper, slik at de angrep fra to kanter. De møtte motstand både ved Husom og Rokoberget. Klokka tre om morgenen 3. september ble Rokoberget tatt. Den 4. september endte det opp med et stort slag ved Klæpa bru.
«Angriperne gikk av med seieren, de rykket stadig vestover og hadde da kvelden kom erobret Løten»
Lautin 1984
Infanteriet hadde en stor kamp på Klevbakken. Ifølge Åse Krogsruds artikkel hadde fienden tatt stilling overalt mellom husene og fyrte løs. Forsvarerne lå på den andre siden av Svartelva. Da dagen var over var det fienden som hadde vunnet slaget. På Løten stasjon ble det også en trefning. Der hadde ledelsen gitt ordre om at vestpartiet skulle tape, så da endte det slik.
7. september ble de siste skudd avfyrt, på skrentene ved Løtens jernbanestasjon.
Det var for det meste pent vær og det kunne ikke soldatene klage på, men det var lite med mat og tobakk. Det problemet hadde nok ikke kongen, som tok inn på Grøholt da han kom til Løten. Forresten så ble det et grusomt regnvær fra den 5. september, så da fikk de virkelig slite. Heldig var kongen, som hadde tak over hodet.
Kongelig residens
Grøholt ble valgt som tilholdssted for kongen og hans følge fra 3. til 7. september 1912. Grøholt er en staselig gård med hovedbygning og stabbur i sveitserstil, som ble oppført av den kjente byggmesteren Gunter Schüssler (1835-1898). Han står blant annet bak alle stasjonsbygninger i tre langs Kongsvingerbanen. Det var Ole Grøholt som startet bygningsarbeidet på gården, men han døde og det var hans kone Lisabeth Grøholt som fikk det fullført i 1878.
Grøholt ble antakelig valgt fordi det var en staselig gård som lå sentralt i bygda. Hestene til kongen ble stallet opp på nabogården Veen. Det sies i en artikkel av Signe Landheim fra Lautin 1988 at kongen og hans menn kom ridende nedover alleen på Grøholt hver morgen.
Da kongen var på besøk flyttet Kristen Ommang og hans foreldre ut av hovedbygningen slik at kongen og hans følge fikk disponere denne. Betjening fra Victoria Hotell i Oslo stod for matlaging og servering, og familien Ommang ble bedt inn på middag. Det var stående bespisning for gjestene, som egentlig var gårdens beboere, og det var slik at kongen ble servert først. Når han var ferdig med å spise var måltidet over, slik at de som ble servert sist nesten ikke fikk en matbit.
Kong Haakon 7. var en lang mann og til besøket ble det snekret en kongeseng for anledningen. Sengeteppet ble laget av Lisabeth Grøholts brudekjole! Senga ble værende på gården og sengeteppet ble omgjort til dåpskjole for kommende generasjoner på Grøholt. Kongestolen, som nå står på Kilde gjestgiveri, ble angivelig også brukt under besøket, uten at det finnes noe mer informasjon om denne.
Kristen Ommang fikk audiens på Slottet etter at feltmanøveren var avsluttet og der mottok han en sølvbolle med kongens monogram inngravert.
Det var ikke bare Grøholt som fikk storfint besøk, også andre gårder i Løten huset viktige personer. På Skramstad østre ved Chausseen bodde oberst Daae, leder for Saniteten, og som senere ble general, og hans adjutanter – de var alle leger. Oberstløytnant Ånesen, sjefen for transport, og hans menn bodde også her. På Rømma bodde kommanderende general og hans stab.
Defileringen
7. september ble øvelsen avsluttet med defilering for kongen. Østpartiet gjennomførte dette ved Skramstad. Kl. 08.15 ankom kongen og statsminister Bratlie. 3.brigades og 4.brigades musikkorps spilte. Kongen satt høyt til hest, kunne Magnhild Landheim gjengi og det står skrevet i Lautin 2009:
«Ein offiser gjekk ved sida, og når dei kom midt for kongen, så dei til høgre og gjorde honnør»
Magnhild Landheim gjengir seremonien i Lautin 2009
For Vestpartiet skjedde defileringen ved Sentralen i Løten sentrum kl.10.00. Her var det mange skuelystne som hadde møtt opp. Kongen hilste soldatene helt til slutt. Blant annet skal han ha sagt:
» Den Interesse og Offervillighet, som i disse Dage fra alle Hold er vist likeoverfor Forsvaret, lover imidlertid godt for fremtiden. Jeg ønsker alle og enhver alt godt naar de ny drager tilbake til sine Hjem»
Fra kong Haakon 7. tale skrevet på Grøholt 6. september 1912. Hentet fra Lautin 2009
Opplev historien
Du kan selv gå i fotsporene etter den gedigne militærøvelsen. Langs den gamle militærvegen i Løten, skiltet med flyktningrute 1940-1945, finner du sapørsteinen. Det er en flat stein hvor sappørkompaniene som laget vegen før øvelsen i 1912 har risset inn noen inskripsjoner.
Neste gang du er på Kilde gjestgiveri kan du ta en titt på kongestolen. Den står i hjørnet ved inngangen til smalstua, hvor det ofte serveres buffet.
Kilder til denne artikkelen har vært to artikler i Lautin: Odd Magnar Syversen sin artikkel i Lautin 1984 og Åse Krogsrud sin artikkel i Lautin 2009. De har bygget sine artikler på avisartikler fra avisene «Demokraten» , «Tidens Tegn» og «Hamar Stiftstidende»