Er du lei av å gå på ski eller har lyst til å prøve en ny vinteraktivitet? Truger gir deg en helt annen frihetsfølelse enn å gå i oppkjørte skispor, og du slipper å miste kontrollen i fartsfylte utforkjøringer.
– Jeg trives veldig godt med å gå på truger. Da har jeg kontroll både i oppoverbakke og nedoverbakke. På ski så har jeg ikke helt kontroll i nedoverbakkene, smiler Tove-Kristin Westli.
Sammen med mannen Knut Andersen har hun blitt bitt av trugebasillen. Det hele er relativt ferskt. Og ja, om du måtte lure, det er moren og faren min. Gleden deres over å ha vært ute på trugetur, gjerne to turer på en dag, håper jeg å kunne dele med dere lesere.
Frihetsfølelse
Ekteparet har akkurat investert i nye truger. Andersen har hatt ett par gamle, men valgte å kjøpe nye når han skulle gå i gang med å måke hyttetaket. Da ble det en måneskinnstur i samme slengen, og da gikk det ikke lang tid før det gamle paret ble byttet ut slik at både Andersen og fruen kunne gå på helt nye og moderne truger.
Har du truger kan du spenne dem på deg utenfor døra og legge i veg i alle mulige himmelretninger.
– Du kan gå hvor som helst og får sett mange nye plasser som du ikke får sett når du går på ski, sier Tove-Kristin Westli.
Står man for eksempel på Svaen og vil gå en bestemt retning så er det bare å gå.
– Det synes jeg er fint, sier Westli.
Daglig leder i HHT, Margrete Ruud Skjeseth, er enig med Westli.
– Det som virkelig er det aller fineste med truger er den frihetsfølelsen det gir. Bare å kunne gå rett ut og vandre hvor du vil. Du kan gå innunder busker og trær, du kan gå over gjerder og gå der hvor det egentlig ikke er så lett tilgjengelig. Du kan rett og slett lage din egen tur, sier Ruud Skjeseth.
Kanskje oppdager du et harespor eller en tiur under et tre.
Noen utstyrstips
Truger finnes i flere størrelser og prisklasser.
– Du må ha truger som er lette og gode, og som har pigger under. Du må ha på ordentlige vintersko og hælen må være løs slik at du kan bevege den, for da går du noenlunde normalt med foten. Jeg går alltid med gamasjer, for helt automatisk slår du opp snø bak. Du må være kledd for å være ute, ramser Ruud Skjeseth opp.
For bedre balanse kan du gjerne bruke staver. Da anbefaler hun noen med store trinser. Med staver kan man bruke armene mer aktivt og få litt ekstra hjelp framover.
Vil du prøve truger kan du låne det gratis hos BUA Hamar. Du finner dem her. På Lageråkvisla, Barnas Turlag sin hytte i Vangsåsen, kan man låne truger og gå i området rundt hytta. Karset aktivitetsgård på Ingeberg tilbyr også utleie av truger, samt faste trugeturer hver uke, både på dagtid og kveldstid. Du finner dem her.
Et godt alternativ til ski
Er du litt skeptisk til nedoverbakker i full fart på langrennsski så kan truger være et godt alternativ.
– Med truger har du godt grep, du kan balansere rolig og du slipper det med fart, sier Ruud Skjeseth.
Det kan jo være naturlig å tenke at trugetur med staver er noe eldre mennesker driver med, men det er fin trim for alle.
– Det er fint for barn å leke i løssnøen med truger på, for eksempel sisten, tipser Ruud Skjeseth.
Hvis man ikke er oppvokst med langrennsski på beina kan det være vanskelig å lære seg teknikken som voksen. Da kan truger være et fint hjelpemiddel for å komme seg ut og få naturopplevelser.
– Vi hadde en gang med oss en venn som er oppvokst i Stockholm opp til Skvaldra. Vanligvis ble han gående noen småturer på vegene eller ble innendørs mens vi var på ski. Denne gangen hadde jeg tatt med truger. Det var en stor aha-opplevelse for han da han fikk bli med på trugetur. Følelsen av at han fikk være med å oppleve det samme som oss var stor. Han gikk opp til Godlidalshytta og fikk følelsen av å være med på en vinteropplevelse sammen med oss andre, forteller Ruud Skjeseth.
Økende popularitet
Du kan velge om du vil gå i løssnøen eller i oppkjørte skiløyper. Tidlig på sesongen, når det er mye nysnø, blir det løst og tungt å gå. Når snøen har fått satt seg i flere lag blir det lettere.
– Det går jo an å gå i dyp nysnø, men du kommer kortere og det er tyngre, sier Ruud Skjeseth.
Det er enklere når det blir skara. Men har truger blitt mer populært nå enn før?
– Vi har ikke sett andre folk på truger, men vi har sett mange spor. Det viste seg at blant annet hyttenaboen vår har gått på truger, forteller Westli.
– Vi ser at populariteten for truger har økt grunnet flere som deltar på våre organiserte trugeturer. Vi ser også oftere trugespor i terrenget enn før. Folk sier at de har fått øynene opp for truger på grunn av at de kan gå steder der ingen andre har gått før, og at det er perfekt med truger om man vil være ute og nyte naturen i et rolig tempo, forteller Stine Karset Broen, daglig leder ved Karset Aktivitetsgård i Vang.
På Karset startet de opp med trugeturer denne vintersesongen.
– Sånn sett kan vi jo ikke sammenligne med antall deltakere i fjor, men antall deltakere denne sesongen øker nesten for hver uke. Jeg tror det er fordi folk får øynene opp for truger når de ser at andre bruker det. De som deltar uttrykker også at de vil skaffe seg egne truger fordi det var en fin opplevelse, sier Karset Broen.