1.mai er synonymt med sesongstart på Klevfos industrimuseum. I år kan de dessverre ikke invitere til «Arbesdaer», men de har funnet på en fin erstatning.
– Tor Karseth kommer og synger viser i Hollenderiet slik at vi får et snev av 1. mai-stemning på Klevfos i år, forteller Trine Engebakken Edvardsen.
Her blir det 30 plasser per forestilling og det er to muligheter: kl.13.00 og kl.15.00. Det vil være forhåndssalg av billetter via link på Klevfos sin hjemmeside.
Omvisning med musikk
– Klevfos har hatt et nært samarbeid med Tor hele tida og vi ønsker å utvikle dette. Derfor kommer vi til å ha syngende omvisninger i fabrikken hver søndag i mai. Den 2. mai er det Tor som vil ha omvisninga, samt at han tar noen ekstra søndager i mai. De resterende tar jeg, smiler Edvardsen.
Karseth jobbet som formidler på Klevfos fra 1988 til 1997 og er dermed tilbake på gamle trakter. I 1988 var det premiere på «Arbesdaer» og det er sanger herfra, samt andre sanger med tilknytning til Klevfos, som kommer til å bli sunget på omvisningene.
– I tillegg til å muntlig høre historien til Klevfos så får du også høre sanger. Karseths sangskap krydrer omvisningen, bedyrer Edvardsen.
Planen er å ta med gitar rundt i fabrikken og synge sangene der hvor de hører hjemme, men omvisningene blir tilpasset hvor mange som kommer og gjeldende smittevernregler. Et alternativ er å høre sanger i Hollenderiet før omvisningen deles i mindre puljer.
– Vi tar på en måte Tor inn igjen i varmen som guide, smiler Edvardsen, som tydelig er glad for samarbeidet.
Omvisningen inngår i vanlig museumsbillett og det er ikke forhåndspåmelding, men vil du sikre deg en plass så går det an å ringe Klevfos på forhånd. Åpningstidene fra 1. mai til 20. juni er lørdager og søndager fra kl. 11-15. Omvisning i Munchsenteret kl. 12.00 og i fabrikken kl.13.00. Åpnet på ukedager ved forespørsel.
– Vi jobber mot å få til en utendørsversjon av «Arbesdaer» som er tenkt satt opp 14. og 15. august, røper Edvardsen.
Enn så lenge holder de uteområdet i fin stand slik at folk kan benytte seg av det.
– Vi prøver å holde det så attraktivt som mulig slik at folk kan boltre seg. Vi har et godt samarbeid med kriminalomsorgen som holder området i stand, opplyser Edvardsen.
Drop-in på Papirbruget
– Vi på Klevfos føler at vi er kjempeheldige som har kunne knytte til oss et samarbeid med en kreativ gjeng som dette er. De bruker materialer som er veldig Klevfos-aktige. De bruker papir og det handler om kunst. Det er jo født en kunstner bortpå jordet her vet du, sier Edvardsen før hun trekker puster og fortsetter:
– Du får dermed et dobbelt kinderegg og det er jo supert. Papirbruget holder til i den gamle bestyrerboligen på Klevfos, som også ble brukt som kontor og til administrasjonen, og det er jo historiske omgivelse de får boltre seg i. De krydrer aktiviteten her på Klevfos med utstillinger og arrangementer.
Og det er akkurat det Papirbruget, ved Monica Westvold og Ted Granlund, skal gjøre nå i vår.
Fra 8. mai og hver lørdag fram til 19. juni blir det drop-in papirverksted på Hasselbakken mellom kl.12 og 14. Dette er en del av den vanlige museumsbilletten.
– Det blir spennende å se hvem som kommer og hva vi får til, sier Westvold, før hun legger til:
– Vi er opptatt av prosesser og å lære med egne hender.
– Det vi driver med her har ingen fasit, supplerer Granlund.
– Du kan møte opp uansett forutsetninger. Vi lover at du får til noe, smiler Westvold.
Så om du har lyst til å leke med papir på forskjellige måter og hente inspirasjon i fabrikkområdet med alt man finner av steiner og blomster så kan dette være noe for deg. Trykketeknikker og collager er temaer som man kommer innom.
Aktivitet å gjøre sammen
– Det er primært for barn, opplyser Granlund.
– Men ofte har de voksne lyst til å være med. Det er fryktelig koselig når det dukker opp besteforeldre som vi gjøre noe sammen med barna. Vi voksne ser nærområdet på en ny måte, som om vi var barn, smiler Westvold.
– Dette tar nesten pusten fra meg dette – det er så spennende, sier Edvardsen, før hun fortsetter:
– Det er verdt å merke seg at det heter drop-in. Det blir litt først til mølla, men også en rullering. Vi er også pliktige til å følge smittevernreglene. Det er viktig å understreke at dette er lavterskel.
Hun understreker at du ved å kjøpe en museumsbillett kan få med deg Munch-senteret, omvisning i fabrikken og Papirbruget.
– Kanskje dere vil dele dere. Da kan jo noen gå på papirverksted mens de andre er på omvisninger, foreslår Edvardsen.
Papirbruget benytter åpningshelga 30. april til 2. mai til å ha kreativt kick-off. Dette blir ei hel helg med fokus på å gå i dybden på de ulike teknikkene. Tilbudet har begrenset med plasser, er kun for folk bosatt i Løten kommune og passer for barn mellom 10 og 13 år. Påmelding ved henvendelse til Klevfos.
Prikkedøden
– Ikke nok med at vi har korona så har vi prikkedøden også, ler Edvardsen.
Prikkedøden er av det positive slaget. Det er nemlig en utstilling av Sjur Torve.
– Vi bruker loftet på Hasselbakken som et minigalleri. Her stiller vi ut naturstudier av Sjur Torve. Korpreiret er min favoritt, sier Westvold.
Torve lager bilder ved å sitte og prikke motivene.
– De er ordentlig elegante. Du ser ikke prikkene før du er tett innpå, forteller Westvold.
Utstillingen står fra 1. mai til 15. mai. Det vil bli sluppet inn folk i små mengder og navn vil bli registrert.
Som om ikke dette var nok har Klevfos mange spennende planer framover. Alle er ikke spikret ennå, men de jobber blant annet med å få til klassisk på Klevfos i juli. Planen er klassiske konserter hver lørdag i juli kl.14.00 med Jon Fredrik og Guro Hjemli i spissen. De bor bare et steinkast fra Klevfos, så her satses det stort på lokale krefter.
Vil du følge med på Klevfos finner du nettsiden deres her.
Papirbruget finner du her.