På «Norge i bilder» kan man sammenlikne flyfoto fra ulike årstall over hele landet. Se hvordan Løten har endret seg siden 1948.
Du begynner med å gå inn på denne siden. Du får da opp et kart. Bruk pila di og klikk på kartet slik at du zoomer deg inn på det området du vil se nærmere på. Jeg zoomet meg inn på Løten. Trykk et vilkårlig sted på kartet og velg fanen «Sammenligne bilder».
Her velger du «Elverum 1948» i boksen for venstre og «Østlandet 2016» i høyre. Trykk ok. Du vil da få opp en strek midt på kartet. Denne kan du dra både mot venstre og høyre. Da vil bildet endre seg, fra flybildet fra 40-tallet på venstre side til flybildet fra 2016 på høyre side. Finner du huset ditt? Byggefeltet ditt? Ser du hvordan Løten sentrum har utviklet seg?
Dette kan du gjøre over hele Norge. Det vil nok variere hvor gode og store flybildene er.
Naturbasekart
Når du først er i gang med å se på kart kan du også prøve Miljødirektoratet sitt naturbasekart. Du finner det her. I menylinjen trykker du på forstørrelsesglasset hvor det står «Velg fylke/kommune». I venstremargen skriver du inn Løten og trykker velg. Vips så har kartet zoomet deg inn til Løten.
Trykk så på «Vis kartlag» helt øverst til venstre i menyen. Du får da opp mange ulike valg. Her kan du leke deg. Hva vil du se? Jeg er interessert i friluftsliv så jeg velger den fanen. Trykker du på «Kartlagte friluftsområder» får du opp de områdene som Løten kommune har lagt inn som verdsatte friluftsområder i kommunen. For eksempel er Mosjømarka vurdert som et svært viktig friluftslivsområde. Huker du av for «Statlig sikra friluftsområde» så dukker det opp en skravering av Fløta. Trykker du på skraveringa kan du få opp mer informasjon.
Er du interessert i kulturminner er dette kartet ei gavepakke. Velg «Kulturminner» og deretter «Bygninger». Ved første øyekast kan det se ut som det ikke skjer noe med kartet, men zoomer du inn vil det dukke opp gule og røde trekanter over hele kartet. For eksempel kan man se at mølla på Klæpa bruk er fra 1800-tallet tredje kvartal. Opptegnelsene er fra SEFRAK, altså Sekretariatet for registrering av faste kulturminner i Noreg, utført av Riksantikvaren mellom 1975 og 1995.
Kartet kan også gi deg oversikt over planområder og rødlista arter, for å nevne noe.