Etter 30 år i tippekiosken VI-TO er det slutt. 30. april blir siste åpningsdag for Mona Skjærstad på tippekiosken i sentrum.
– Jeg har jobbet her i 30 år, så det er veldig vemodig, men jeg ser gangen i det og jeg tør ikke gå inn på en ny leieperiode, sier Skjærstad.
Det er tipping som er hovedinntekt for kiosken og den har bare gått nedover de siste årene. På andre varer klarer hun ikke å konkurrere med de store kjedene på pris. Hun har ei ansatt i 43 % stilling, ellers gjør hun alt selv.
LES OGSÅ: Aktiv har fått godt fotfeste i Løten: -Vi føler oss veldig velkommen
– Hvis du skal kunne drive dette må du være her alene hele tid og ennå ikke ha vanlig lønn, sier hun. Hun har prøvd ut å drive kiosken helt alene i 1,5 år, med arbeidsdager fra åtte om morgenen til halv åtte på kvelden seks dager i uka. Da fikk hun virkelig merke hvor mye jobb det var.
Nye eiere av huset
I november 2020 ble forretningsbygget som Tippekiosken VI-TO ligger i solgt og leiekontrakten for Skjærstad går ut i juni.
– Jeg har hørt at flere er interessert i lokalene, men jeg vet ikke hva det blir etter meg, forteller hun, før hun legger til:
– Det spørs om det er noen som tør å begynne nå, med tanke på korona og alt.
Selv må hun ut på jobbmarkedet.
– Det spørs jo om noen vil ha ei gammel kjerring, men jeg har jo erfaring nok, smiler hun, og legger til at hun helst vil jobbe i Løten.
– Om jeg så må vaske doer så er det greit, for jeg vil ikke bli gående hjemme, sier hun fast.
Var den første i Løten med tipping
Skjærstad har som nevnt 30 års fartstid i VI-TO. Hun begynte der mens de ennå het A. Indbyes Eftf. og holdt til i Indbye-gården. Det var Reidar Rønningen som var eier da Skjærstad begynte i 1991. I 1992 flyttet de til lokalene hvor Løten interiør holder til nå og i 1994 kom de på plass i de lokalene hvor VI-TO fortsatt er den dag i dag. Rønningen gikk bort i november 2004 og da drev kona hans kiosken til mars 2005. Da tok Tor Monsen over og navnet ble «VI-TO smågodt og leker». Han drev kiosken til 2013 da Skjærstad tok over.
– Det blir cirka åtte år når jeg nå gir meg, sier hun.
Konseptet har vært det samme hele tida: tipping og kioskvarer.
– Da vi var på Indbye var det mye mer varer: du kunne få alt fra fiskeutstyr til knappenåler. Det var en varebeholdning uten like. Det har blitt mindre utvalg etter hvert, smiler hun.
Det har vært tipping og Rikstoto hele tiden.
– Til å begynne med var vi alene om å ha tipping i Løten, men nå er det seks kommisjonærer bare i lille Løten, forteller Skjærstad.
De to siste årene har hun merket at det har blitt færre som tipper.
– De yngre gjør det nok mye på nett. Jeg har hatt en del faste kunder i 30 år, men de blir jo gamle, sier hun.
Mister en møteplass
Det har vært vinnere i alle spill blant kundene på Tippekiosken VI-TO. Den største premien er 15,8 millioner kroner i LOTTO. Men det er ikke bare tipping som har gjort VI-TO viktig. Her er det mulighet for en kaffekopp og trivelig samvær med andre.
– Det blir et veldig stort savn for kaffegjengen som er her så og si hver dag, tror Skjærstad.
Det er en møteplass som går tapt. Selv gruer hun seg til å stenge dørene.
– Det er skikkelig vemodig. Jeg gruer meg til den dagen kommer når jeg stenger døra, men jeg ser ingen annen utveg.
Hun hadde bestemt seg for å legge ned før koronaen kom, så det er ikke den som har gjort valget for henne.
– I 2013 var det to her i full stilling, sier hun.