Nå som det igjen er restriksjoner i hva vi kan foreta oss så er kanskje det anledningen du trenger for å bli bedre kjent med historien i området rundt Løten kirke? Hva med å ta en kveldstur med hodelykt på kulturstien i Kirkebygda?
Kulturstien ble anlagt i 2006 som et samarbeid mellom Løten kommune, Løten historielag, Hedmark fylkeskommune, grunneierne og Steffen Laursen. Hensikten var, og er, å få fram den 1500 år gamle historien som preger området, med alt fra Løten kirke, gravhauger, gravfunn, Løiten Brænderi, bygdeborgen og gamle veger, for å nevne noe.
Visste du for eksempel at de første funnene av bosetning i området er fra yngre jernalder, eller at Løiten brenneri ble anlagt i 1855? Løten kirke ble bygget på slutten av 1100-tallet og takmaleriet, som er så velkjent for oss som besøker Løten kirke, kom på plass i 1928. På informasjonsskiltet ved Norderhov kan vi blant annet lese at Løten var rikt på jern.
LES OGSÅ: Har du møtt huldra på Små?
Løten prestegård, som ligger staselig på en høyde, har en dramatisk historie. I 1705 ble prestefamilien vekket av brann natt til 1. juledag. Alt brant ned, unntatt borgstuen som ble brukt til konfirmasjonsundervisning. Hovedhuset som ble bygget opp etter brannen er det huset vi finner som Løtenbygningen på Domkirkeodden. Huset som nå står på prestegården er bygget en gang mellom 1796 og 1814, og er fredet.
Vil du ut og gå runden i Kirkebygda kan du for eksempel parkere bilen på Lund skole eller ved Løten kirke. Det er kanskje ikke så godt å se på bildet, men det er trukket opp en rød strek som er turforslaget. Den går fra Løten kirke, inn Norderhovgutua, ned Møllevegen, forbi Løten Brænderi og Budorvegen opp til stien som går inn til Doksrudkoia, videre over Doksrudbrua og gjennom Slettmoen til Lund skole. Til slutt går du langs Chausseen og over Skrinhagan.