Helt siden 1985 har det blitt kjørt opp skiløyper i Skogbygda og nå er sesongens løyper på plass. De bukter seg sørover blant snøtunge trær og byr på skogens ro.
Det knirker litt i snøen, for gradestokken viser 16 kalde grader. Skiløypene ligger der og venter. Faste og fine, to i bredden innover Skardbergsvegen før det blir et enkelt spor innover skogen og oppover myrene. Løypene kjøres opp av frivillige skogbygdinger og i 2019 kom de inn på Skisporet.no (søkeord Skogbygda), slik at folk kan følge med på når det er nypreparert.
Samarbeidsprosjekt
– Hensikten med Skogbygdascooteren var å etablere og holde skiløyper vedlike fra Østre og Vestre Skogbygd i Løten og samtidig knytte løyper herfra til løypenettet til Åsbygda og Våler, forteller Håkon Kildahl, en av ildsjelene bak skiløypene sør i bygda.
Løypene kjøres delvis på vinterstengte veier og på skogs- og myrområder lengst sør i Løten kommune og har et løypenett på cirka 20 kilometer, i tillegg til lysløype ved Fjellhaug i Vestre Skogbygd.
– Vanligvis har vi cirka 30 kilometer, men på grunn av en åpen bekk og vinterbrøyta veg er det mindre i år, sier Kildahl.
LES OGSÅ: Håvard og Vidar bidrar til at skøytebanene er klare til helga
Foreningen er et samarbeidsprosjekt mellom Vestre Skogbygd Vel og Solbakken Vel og ble etablert i 1984. Det er Kai Hoel, Knut Arvid Stensåsen, Leif Martin Kjos og Håkon Kildahl som står for løypekjøring og vedlikehold, og alt arbeid skjer på dugnad.
– Vi har nå vår fjerde snøscooter siden oppstarten og var så heldige å få finansiert en forholdsvis ny scooter i 2019, blant annet ved hjelp av midler fra Sparebankstiftelsen, i tillegg til Løten kommune, Løiten Almenning og velforeningene i Skogbygda, pluss en del private bidragsytere, forteller Kildahl.
Gode forhold
Løypekjøringa kom i gang helt på tampen av 2020. Det ble brukt to skutere og to ATV-er til å tråkke opp traseen før den ble sporsatt. Det var en del trær som veltet over traseen, slik at motorsag ble hyppig benyttet.
– Forholdene nå er absolutt gode, selv om det har vært litt problemer med å få i stand løyper før nyttår grunnet mye vann i bekker og på myrer i tillegg til mye trefall grunnet tung snø, men nå ligger løypene klare for enhver som måtte ønske seg en tur, iser Kildahl. ‘
Løypenettet i Skogbygda er knyttet sammen med løypenettet til Åsbygda og Våler og har med det løype til Pruterud, der det er servering i helgene dersom smittevernforholdene tillater det.
Et fint turmål, som det er litt kortere å gå til enn Pruterud, er gapahuken, som finnes på myrene mellom Østre og Vestre Skogbygd. Den ligger på en liten høyde, så her går det for eksempel an å lage et lite hopp eller ake. Grill finnes det også her, slik at man kan ha med noe godt i sekken.
Løypene kjøres opp så sant det er behov og de skal i utgangspunktet i alle fall være kjørt hver helg om forholdene tillater det.
– Vi er registrert på Skisporet.no så der er det mulig å se status for når det blir kjørt, sier Kildahl.
To utgangspunkter for skitur
Parkering kan skje enten ved Fjellhaug grendehus i Vestre Skogbygd eller ved Torpvolla. Fra Fjellhaug, som du finner langs Vestre Skogbygdveg, går du ut på hovedvegen og følger denne noen meter videre før skiløypa tar av på venstre hånd. Torpvolla ligger innenfor Olahuset i Østre Skogbygd. Kjør gjennom bommen og ta vegen til høyre til du kommer til parkeringa.
– Så da er det bare å ta turen, og nyte stillhet og utsikt fra de sørligste trakter i Løten, og kanskje en vaffel og en kaffe på Pruterud i Stange, oppfordrer Kildahl.
Ut over dette kan det bli mulighet for å delta i Skogbygdarennet som går av stabelen søndag 28. februar med start fra Fjellhaug og mål ved Torpvolla dersom smittesituasjonen endres slik at det kan gjennomføres.
– Skulle det være ønske om å gi et bidrag til løypekjøring i Skogbygda har Skogbygdascooteren fått seg eget VIPPS-nummer. Dette er 650236, avslutter Kildahl.
Under får du en liten smakebit på hvordan løypa snor seg innover skogen. Det er for det meste lettgått og bør passe både korte og lange bein.