Det er igjen liv i fabrikklokalene på Langeland på Ådalsbruk. Tidligere ble det produsert skyteskiver og ski i den hvite bygningen ved jernbanen.
Verkstedbygningen ble bygget i 1902 da Otto Jenssen hadde fått i oppdrag å male skyteskiver på papp. På slutten av 1800-tallet ble det brukt skyteskiver i støpejern fra Aadals Brug Mekaniske Verksted og Jernstøperi. Her var det vanskelig å se treffene. Dermed fant Jenssen på at man kunne male blinker på pappskiver. Dette slo an og han måtte slutte i jobben på Aadals Brug for å male skiver på heltid.
«Det var vanskelig å skaffe papp som var brukbar til skiver. Først ble den kjøpt fra Munkedal i Sverige, men etter 1905 ble det slutt med den handelen, og papp ble kjøpt fra Ranheim i Trondheim og Torp bruk i Fredrikstad. Klevfos kunne ikke kjøre så bred bane som to meter skiver. Etter brannen i 1909 anskaffet Klefos bredere maskin, og siden ble all papp kjøpt derfra»
Fabrikasjonen av ski og skyteskiver på Ådalsbruk av Ellen Filseth i Lautin 2016
Fra skyteskiver til ski
Magnus Jenssen var sønn av Otto. Han gikk i sin fars fotspor. Han var oppvokst med å hjelpe til i skyteskivefabrikken. Utdannelse tok han ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Skyteskivefabrikken var bare en halvårsvirksomhet og Magnus drømte om å skape en helårsbedrift. Da faren døde i 1931 laget han en skifabrikk på Langeland med til dels helautomatiske maskiner. Det imponerende var at han konstruerte og bygde alle maskinene selv.
LES OGSÅ: Lotte (28) fra Ådalsbruk drømmer om å bli artist på heltid
Bedriften hadde på det jevne ti ansatte og Magnus skrøt av dyktigheten deres. Blant de ansatte var Sverre Storsveen og Otto Østlund, far til tidligere ordfører i Løten, Even Østlund. Fabrikken gikk godt og Jenssen var stolt over å være en av bygdas største skatteytere.
Så kom krigen
En dag midt under krigen kom tyskerne stampende inn i fabrikken og krevde at Jenssen skulle lage ski til dem. Han hadde ikke noe valg, da han hadde en familie å forsørge. Han hadde meldt seg inn i Nasjonal Samling på 30-tallet da partiet var lovlig, men midt under krigen ble medlemskap i partiet erklært straffbart. Etter krigen kom landssvikoppgjøret og Jenssens fabrikk ble stanset. Pengene ble inndratt og Jenssen endte i fengsel. Det ble en tøff tid for familien.
LES OGSÅ: Visste du at det bor en kritikerrost forfatter på Ådalsbruk? Nå er Harald Utter aktuell med ny bok
Etter krigen dro Jenssen fram igjen apparatene fra skyteskiveproduksjonen. Artikkelforfatter Ellen Filseth, som er datter av Magnus Jenssen, husker godt at Klevfos-toget kom med papp som ble lesset av på Ådalsbruk stasjon og som faren lagde skyteskiver av. Dermed ble det igjen skyteskiveproduksjon på Langeland. Om vinteren, da det ikke var etterspørsel eller skiver snekret han møbler.
Nå fører Donatas, Ramune og Juozas møbelsnekringen videre med sitt firma Møbler Studio Mjøsa. Dette kan du lese mer om her.
Vil du lese mer om skifabrikker i Norge anbefaler jeg å sjekke ut boka «Skimakerne» skrevet av Thor Gotaas.