Ådalsbruk barnehage er en av mange barnehager i hele Norge som er med på prosjektet «Vi dyrker landet». Nå er plantene satt i jorda og barna kan begynne å følge med på veksten fram mot høsten.
Det er rosenkål, grønnkål, blomkål, svartkål, rødkål, sommerkål, brokkoli, romanesco, hodekål og knutekål.
– I tillegg har vi fått sponset matjord og kukompost fra Løten Mølle, og settepoteter og setteløk fra Erik Kjøs og Julie og Hans Otto Engeloug, opplyser leder i Løten bondelag, Ingvill Sveen.
Ungene titter spent på plantene og graver litt i jorda. Noen finner en meitemark. Julie Engeloug har kommet med plantene og forteller at de må ha både mat og vann slik som oss mennesker. Så setter de i gang med å plante. Graver litt i jorda, tar cirka en teskje med gjødsel og setter i plantene.
– Hva skal dere lage av disse senere da?
– Suppe, foreslår ei.
– Eller grønnsaker med dipp, foreslår Engeloug.
– Leah synes det blir fint å slippe og dra på butikken, for nå får vi maten her, smiler en av de ansatte.
Nå må de bare passe på plantene. Legge på duk så insektene ikke kommer til og vanne nok. De har dyrket litt tomater og sukkererter før, så de er ikke helt nybegynnere, men nå har de mange ulike slag å passe på.
Samarbeidsprosjekt for læring
I Innlandet Bondelag har de vært så heldige å få med grønnsaksbonde Louise Gjør fra Stange og Statsforvalteren i Innlandet på laget, i tillegg til NORGRO som leverer frø.
Koronapandemien har lært oss at selvforsyning er viktig. Det er ikke gitt at vi kan gå i butikken og kjøpe alt vi trenger. Mange har fått øynene opp for å kunne dyrke sine egne grønnsaker. Å gi barna innblikk i dette kan også inspirere foreldre og besteforeldre til å gjøre det samme. Vi ønsker også å skape forståelse for hva som ligger i matproduksjonen, skriver Innlandet bondelag i sin informasjonsbrosjyre.
LES OGSÅ: Nå er disse på full fart ut i skogen og det er viktig at du viser hensyn
– Det er for å få barn glad i det som dyrkes og lære at man må jobbe for å lage maten, supplerer Engeloug før hun viser fram noen setteløk til barna. De er små, runde, gule løk.
– Disse sådde Halvor som et frø i fjor og etter sommerferien tok vi opp disse. Nå skal de settes i jorda og etter sommerferien i år blir de til løk som man kan kjøpe i butikken, forteller hun.
Både barn og voksne blir forundret over dette. Tar det virkelig så lang tid å lage en vanlig løk? Ja, det gjør det faktisk. Dermed er det viktig å sette pris på maten vi finner i butikken, for det ligger mye arbeid bak.