Danseplasser i Løten engasjerte mange. Her er informasjonen jeg har fått etter at den første saken ble publisert. Tusen takk til alle som bidrar med sine historier!
Sævar Hansson som driver Rokosjøen camping sendte meg disse bildene som han hadde fått av Kjell Nohr, sønn av Olav og Gudrun Nohr som drev campingen tidligere.
Og jammen meg, St.Hans-aften var det dans igjen på Rokosjøen camping. Se bare her i linken under:
https://www.facebook.com/rokosjoen/videos/984587212353413
Søplebrettet
Så tar vi turen til Nordbygda, som var litt dårlig representert i den forrige artikkelen. Her har Herman Bakke mye å fortelle. Vi begynner med Søplebrettet som ligger cirka 200 meter i retning Ebru fra Heimdalskrysset.
– Dette var eid av Løten Nordre Arbeiderlag og det har nok vært fester her en del år tilbake i tid. Jeg var på fest her i 1990 og da var det fast to til fire fester i året. Jeg kan legge til at denne festplassen er i god stand fortsatt og at jeg hadde mitt 60-årslag her i september 2019, forteller Bakke.
Ole Kristen Tømmerholen vokste opp et steinkast fra Søppelbrettet. Dette forteller han:
– Barndomsminner fra sommeren var å ligge varme sommerkvelder hjemme å prøve og sove mens jeg lyttet på musikken fra Brettet. Da jeg ble eldre snek vi oss opp dit og lå å spionerte på festdeltakerne. Til slutt ble en gammel nok til å delta selv – da var det å kjøpe halve kaffekopper og fylle dem til randen med medbrakt, smiler han.
Senest fredag 18.juni var det dans på Søppelbrettet, bare se her:
Furasaga
Den gamle sagbrukshallen på Furasaga ble bygget om til scene og dansegulv. Her hadde grendelaget fester.
– På Furasaga var det også Nordbygdafestivalen, med blant annet «Ta sjansen» – og ikke minst det var her Nordbygdarevyen oppstod, på et lasteplan, forteller Bakke.
Flishuset ble revet i 2020. Nå jobbes det med å ruste opp området på Fursaga. Et frivillig lag, som har kalt seg Furasaga Interesselag, har fått 5.000 kroner i støtte fra Barn og unges kommunestyre (BUK) i Løten. Ifølge Østlendingen skal pengene skal brukes til opprusting av badedammen og toalettanlegget. I dammen er det store flomsteiner som må fjernes, og toalettene må rengjøres.
Brandsrudsletta
Festhallen i Nordbygda ble nevnt i forrige artikkel, men Bakke hadde mer å fortelle om denne plassen.
Den ble ombygget til det bygget som nå er helt, eller delvis nedrevet, i 1958 på oppfordring, og i ledelse, av Mattias Solli som da var formann i Nordbygda IL. Dette ble etter hvert en stor suksess som trakk store festmasser til Festhallen Nordbygda, som plassen offisielt het. Mange store navn var her og underholdt: Thorleifs, Ole Ivars, Åge Aleksandersen, Unit Five, Øystein Sunde, Jørn Hoel, Gluntan og Jonas Fjeld. I tillegg lokale storheter som Wakanda og Katho.
LES OGSÅ: Husker du Wakanda? Nå finner du plata deres på Spotify!
– Det var hele 10 fester med mellom 1500 og 2000 betalende! Dette var en meget god inntektskilde for Nordbygda IL. Kakelotteri og loddsalg var helt ukjente elementer i min tid i Nordbygda, forteller Bakke.
Skjold
Skjold er jo et grendehus mer enn en danseplass, men selvfølgelig var det fester her, og da kanskje helst i den kalde årstiden. Her har det vært fester så langt tilbake som på slutten av 1800-tallet.
– Jeg kan som en kuriositet nevne at min bestefar Herman Syversen Westerengen var tilkalt som ordensvakt på fester rundt århundreskiftet, opplyser Bakke, og legger til at også Skjold var i Løten Nordre Arbeiderlag sitt eie.
I tillegg til disse festplassene var det mange som hadde egne låvefester. Herman Bakke forteller:
– Jeg har blitt fortalt av mine foreldre at det var mange som sommerstid arrangerte låvefester på egen gård eller småbruk. Dette skal ha vært vanlig i alle fall fra andre halvdel av 1800 tallet og ut i mellomkrigsårene, kanskje under krigen også. Et av disse småbrukene het Korsbakken, ikke så langt sør for der jeg har vokst opp. Også her skal min bestefar ha blitt hyret inn som ordensvakt. Han var stor og sterk, 176 på strømpelesten, – en kjempe for 120 år siden, smiler Bakke.