Tollef Imsdalen har sin siste dag som sjef for Løten kommune 31. januar. Han gleder seg til å slippe det store ansvaret som har hvilt på hans skuldre i ti år, men kommer til å savne å føle at han gjør en innsats for å skape et godt lokalsamfunn.
Imsdalen tar imot meg på rådhuset Tingberg. Her har han holdt til i ti år. Etter å ha gjort en innsats for Løten i akkurat så mange år som han hadde tenkt seg blir det greit å overlate ansvaret til en annen. Til dette intervjuet har jeg samlet inn spørsmål fra mange løtensokninger. Hva var det de ville ha spurt rådmannen om hvis de fikk sjansen? Det ble mange temaer og jeg kunne nok ha skrevet ei bok om jeg ville, men det får klare seg med denne artikkelen. Så da går vi i gang.
Utvikling
– Gir du mange gode råd?
– Hehe, det spørs hvem det er til. Er det på hjemmebane du mener så hadde jeg nok fått stryk. Her på jobben så får vi tro at vi i administrasjonen gir gode råd til politikerne, sier Imsdalen.
Som rådmann har han ansvaret for at ting blir gjort etter lover og regler, og at bestemmelser er innenfor lovverket. Bestemmelsene skal også være i tråd med vedtatte målsettinger i kommuneplanene. De viktigste er planene på øverste nivå som sier noe om hva arealene skal brukes til og hvordan Løtensamfunnet skal utvikles.
LES OGSÅ: Aktiv har fått godt fotfeste i Løten: -Vi føler oss veldig velkommen
– Vi prøver etter beste evne å fremme saker som underbygger de målsetningene, sier Imsdalen.
I løpet av ti år har kommunen utviklet seg og dermed har jobben til Imsdalen endret seg. Da Imsdalen begynte i jobben var kommunesammenslåing et hett tema og det preget starten av perioden hans. Så er det slik at det er staten som gir føringer for hvordan man skal jobbe som kommune og rammebetingelsene for hvordan den kan driftes.
– Vi har hatt en forholdsvis stabil periode, men det skjer endringer i lovverket og oppgavefordelingen fra staten. Lovgivningen har blitt mer rettighetsorientert. Staten pålegger stadig at kommunen skal leve opp til rettighetslovgivningen. De stiller stadig større krav til hva kommunene skal gjøre, men det følger ikke alltid med midler. Da blir det et rasjonaliseringskrav. Det er ikke noe galt i seg selv – det skal vi leve med, at vi skal prøve å bli bedre. Utfordringen er å følge opp de nye kravene som stilles. Takten på kravene er større enn det vi klarer å innfri, forteller han.
Krevende
Som rådmann jobber man med haugevis av saker i løpet av et år. Det har naturlig nok blitt bunkevis med saker i løpet av ti år. Er det en sak han husker som spesielt utfordrende?
– Det er mange saker som er krevende og som jeg har jobbet med over lang tid. De sakene hvor flere interesser skal veies opp mot hverandre er krevende. Som et eksempel kan vi ta skytebana i Løten. Denne påvirker innbyggerne med støy, men samtidig har vi er aktivt skytemiljø som er viktig for Løten. I sånne saker kan du ikke si at noe er rett eller galt. Det er en krevende sak hvor mange avveininger skal gjøres, forteller han åpenhjertig.
Denne saken pågikk fra planoppstart i 2012 til endelig vedtak i kommunestyret i 2017.
Han har også fått til mye gjennom sin periode på Tingberg. Kan han trekke fram noe han er spesielt stolt av?
– Jeg vil ikke peke på en ting. Jeg mener vi har gjort mye bra i denne perioden når det gjelder å tenke sentrumsutvikling, altså alt som totalt sett er med og skaper et bedre sentrum. Dette har vi jobbet med løpende og vi er ennå bare i starten, sier Imsdalen og begynner å ramse opp ting som har kommet på plass eller er på veg opp i sentrum:
Løten Virke, Venslihagen, nytt Veenskryss, Tufteparken, lekeplassen, Fredli (MidtiLøten), miniparken, Kildetunet, fotgjengeutgangen, Revehiet barnehage og ny undergang.
– Det er summen av alt dette og det skal gjøres mye mer. Det jobbes nå med en sentrumsplan for å stramme opp sentrum. Vi har hatt sentrum høyt på agendaen hele tiden og det vil jeg huske med glede i ettertid, sier han, og legger til at Løten må, og kommer til å få, et mer urbant preg.
Utfordrende sisteår
I sitt siste år som rådmann fikk han en utfordring: koronapandemien. Han betegner det som krevende.
– Det er det definitivt. Det mest krevende er at vi får en hel rekke oppgaver som skal løses i tillegg til det vi har fra før. Det er en situasjon som varer over lengre tid, sier han før han fortsetter:
– Noe som gjør meg litt oppgitt er at vi kan få beskjed om ditt og datt fra staten, og vi gjør så godt vi kan. Så får vi i tillegg beskjed om at alle andre tjenester skal gå som normalt. Det er krevende. Det får vi ikke til. Det må gå ut over noe. De kunne trengt en realitetsorientering.
Selv kom han til jobben som rådmann i Løten fra Norsk Tipping på Hamar. Han er sivilingeniør med IKT som fag og på tippinga hadde han ansvar for drift. En noe utradisjonell bakgrunn for en rådmann, men helt klart egenskaper og kunnskaper som har kommet til nytte.
– Å forstå drift er noe du har stor nytte av i en kommunal hverdag. Forståelsen er viktig å ha med seg, sier han som satt i ledergruppa i Norsk Tipping i mange år. Han hadde også erfaring fra kommunestyret på 90-tallet, men bedyrer at han ikke har tenkt å gå inn i politikken nå som han slutter som rådmann. Men noen råd til sin etterfølger det vil han ikke gi.
– Det skal man være veldig forsiktig med. Vedkommende skal komme inn og finne sin rolle. Jeg tror man skal gjøre det uavhengig av forgjengeren. Den nye må finne sin måte å fylle rollen på, mener Imsdalen.
Framtidsutsikter for Løten
Hvis Tollef skal se inn i glasskula og si hva han mener er viktig for Løten i fremtiden er det to ting han vil trekke fram: sentrumsutvikling og gode oppvekstvilkår.
– Det er essensielt å ha et sentrum å være stolt av. Jeg mener det bør jobbes videre med det. Samtidig er det viktig å legge til rette for gode oppvekstsvilkår. Da snakker jeg om både barnehage, skole, fritidsaktiviteter og så videre.
Det er en forutsetning for å lykkes, skal vi tro Imsdalen.
LES OGSÅ: Ole Kristian (26) har investert i nytt fjøs: -Jeg har aldri vurdert å drive med noe anna
Som for alle andre kommuner vil økonomien bli en utfordring i framtiden.
– Det er ingen grunn til å tro at det vil bli romsligere framover. Å husholde godt med økonomien blir viktig.
Løten var i tidligere tider et industrisamfunn med både Løiten Brænderi og fabrikkene på Ådalsbruk. Slik er det ikke lenger. Nå karakteriseres heller Løten som en bokommune med en rekke små arbeidsplasser.
– Er det noe galt å være en bokommune? Nei, mener jeg. Vi skal skape et sted hvor man trives. Vi har en stor felles bo- og arbeidsregion og Løten ligger gunstig til. Vi må ta vare på kvalitetene ved en god bokommune og ha det perspektivet.
Spørsmålet om kommunesammenslåing kom opp blant de innsendte spørsmålene fra innbyggerne. Tror han at Løten blir slått sammen med naboene?
– I kort perspektiv: nei. Hva som skjer på lengre sikt vet vi ikke. De statlige overføringene favoriserer store kommuner. Hvordan staten styrer overføringene til kommunene vil ha noe å si. Vi er ikke der nå at vi ikke klarer oss alene. Jeg tror nok man vil være villig til å se på andre grep i Løten før vi går sammen med noen andre, sier han.
Vi kommer heller ikke utenom hyttebygging på Budor, som er en sak som engasjerer mange. Imsdalen forteller at det egentlig var planlagt for hyttebygging på Nordhue. I første omgang fikk de innsigelse fra Fylkesmannen. I andre runde fikk de ikke det, men da valgte kommunen selv å trekke området og bevare Nordhue slik det er og heller konsentrere hyttebygginga på Budor.
– Det er kanskje et like viktig grep å gjøre. Det skal være en balanse og det er alltid flere enn en side i en sak. Jeg mener at man skal være forsiktig med å trekke bygging inn på Hedmarksvidda. Vi har gjort et forsøkt på å veie flere hensyn, forteller han, før han fortsetter:
– Totalt sett mener jeg den nye planen balanserer flere hensyn som skal tas som gjør at vi fortsatt kan ha en hyttebygging, som tross alt er en del av næringsgrunnlaget i Løten. Planen som er vedtatt er en plan som er et resultat av mange kompromisser.
Tillit og motivasjon
De fleste årene i rådmannstolen har Imsdalen jobbet i tospann med Bente Elin Lilleøkseth.
– Det var May-Elin Imset som var ordfører da jeg begynte, så kom Bente Elin tilbake fra mammapermisjon og nå er det Marte. Uavhengig av hvem som har sittet i ordførerstolen så har jeg hatt et godt forholdt til vedkommende. Du er helt avhengig av et godt tillitsforhold mellom ordfører og øverste administrative leder ellers blir det vanskelig. Man må investere i å skape et tillitsforhold. Det er særdeles viktig, mener han.
Nå som han har gjort sine siste møter som rådmann, hva er det han kommer til å savne?
– Det er masse ting jeg kommer til å savne. Men hvorfor går man egentlig inn i denne jobben i utgangspunktet? Det er jo ingen popularitetskonkurranse akkurat, smiler han.
– Det er vel samfunnsinteresse. Det å fremme et godt lokalsamfunn å leve i. Å jobbe med det er den største motivasjonen for min del. Å vite at man er med å utvikle et lokalsamfunn i forhåpentligvis riktig retning. Det føler jeg på og det vil jeg savne også.
Kollegaer vil han også savne, men ansvaret, det skal ha greie seg uten.
– Da jeg gikk inn i jobben ble jeg spurt om tidshorisonten og den er akkurat nå. Jeg ville gjerne være med og jobbe med de overordnede planene og jeg har fått være med på mange ting som preger oss. Samtidig innebærer det et veldig stort ansvar. Du har det hele tiden, samme om det er mandag morgen eller lørdag kveld. Det koster litt og det er en slitasje i det. Akkurat det skal det bli godt å legge av seg, smiler han.
Nå skal han legge seg på ryggen og glane i taket. Nei da, det er nok ikke en blivende plass for Imsdalen.
– Jeg kommer nok til å jobbe litt, men jeg vet ikke hvor mye. Jeg har noen planer, men det holder jeg litt for meg selv foreløpig, smiler han.
Han har interesse for både sang, fisking, hytteliv, Liverpool og barnebarn. Det blir kanskje mer tid til det nå?
– Ja, jeg må nok prioritere opp de private interessene litt nå. Men det er riktig alt det du sier der, sier Løtens tidligere rådmann, som kan glede seg ti å slappe av på hytta ved Rokosjøen til sommeren.
Helt til slutt kan du kose deg med en godbit fra 2016.