Siden januar-2021 har Einar Myki hatt ett prosjekt på gang hjemme på gården. Nå er prosjektet ferdigstilt, og vi kan se ett flott klokketårn på toppen av låven på Tønset gård.
I januar-21 bestemte Einar og hans familie seg for å gjøre et kulturhistorisk løft i Løten, hjemme på sin egen gård. På klokketårnet øverst på låvetaket, sto skiltet med teksten «OF 1921». Det var initialene til Olaf H Finden, som eide gården fra 1917-1930. Årstallet viste at det i år ville være 100 år siden klokketårnet ble satt opp, og det syntes Myki måtte få oppmerksomhet.
100 års markering
I 1930 kjøpte Einar Myki´s farfar, som óg het Einar Myki, gården. I 2000 tok den yngste Einar Myki over, og har i tiden etter både driftet og bygget mye på Tønset. Gris og kornproduksjon fyller dagene på gården. Klokketårnet har stått på sin faste plass siden Einar overtok, og opp gjennom årene har det blitt preget av både alder, vær og vind.
Dette ville Myki gjøre noe med, og bestemte seg i januar-21 for at klokketårnet skulle restaureres. Det tok sin tid med undersøkelser og planlegging, men i september var det nyrestaurerte klokketårnet på plass i Løten. Restaureringen ble gjort av Kjetil Nordal og Lars Arve Olderbekken. Klokken er nå av kobber, i motsetning til den gamle som var av malt blekk. 19. november var alt på plass på toppen av låven, og Einar er veldig fornøyd med resultatet.
Klokketårnets funksjon
Einar synes dette er en viktig kulturhistorisk arv å ta med seg, og forteller at klokketårn er et kjent fenomen på gårder på innlandet. I gamle dager ble det brukt som «matklokke», og ringte når det var tid for måltid til arbeidsfolk på gården. Ofte ser vi klokketårn på toppen av stabbur. Det kan ha noe å gjøre med at stabbur ble brukt som matlager før, og inne på låven på Tønset var det originalt en stabbursgang. Låven på Tønset ble revet for mange år siden, og de fant da materiale merket med årstallet 1790. Myki forteller at mye av materialet i hovedhuset er fra 1700-tallet, så her på gården finner vi mange andre minner enn bare klokketårnet.
I 2019 kom boken «Matklokketårn på Hedmarken» med bidrag fra flere historielag, Anno Museum, fylkesmannen og fylkeskommunen. Der kan vi lese følgende om klokketårnet på Tønset gård ; Klokketårnet på Tønset (g.nr 13, b.nr 1) er i sveitserstil og har kryssformet saltak med kjegleformet midtparti. På vindfløyen står det OF 1921. Initialene står for Olaf Finden. Han eide gården i 1923. Det er verken kjent hvem som har laget tårnet, eller om tårnet har noen årstall eller initialer for øvrig. Det er ingen kjente endringer av tårnets utforming. Frem til ca 1950 ble klokka brukt for å varsle om måltider. Et par år ble det også ringt i pinsen, etter initiativ fra bygdekvinnelaget. Det er ingen kjente vers eller rim knyttet til klangen. (Fra Matklokketårn på Hedmarken)
Når det gjelder fremtidig bruk av klokketårnet lar Einar fruen på gården få bestemme det, men å kunne ringe inn til jul i år tror han vil være en fin måte å innvie sitt restaurerte klokketårn.
Vi gleder oss til å høre vakker klang fra Tønset gård!