Løten frivilligsentral er en del av ei samarbeidsgruppe for frivilligsentraler på Mjøsas østre bredd. Sammen jobber de for det beste for innbyggerne og de vil gjerne framheve en ting: frivilligsentralen er en møteplass for absolutt alle!
– Det er lokalsamfunnet rundt som bestemmer hva vi driver med. Vi samarbeider med kommunen for å se hvor skoen trykker. Så er det raskt fra idé til handling hos oss, sier Anne Thingstad Bjørnstad fra Hamar frivilligsentral.
Gjengen fra Elverum, Ottestad, Brumunddal, Moelv, Hamar og Løten er samlet til en av årets fem inspirasjonssamlinger. Her deler de idéer og erfaringer med hverandre slik at de skal kunne bli en så god frivilligsentral som mulig.
– Vi jobber med frivillige med alle utfordringer og gleder det innebærer, sier Thomas Eriksen fra Moelv frivilligsentral.
En møteplass for alle
Om du trodde frivilligsentralen bare var en møteplass for eldre så følger du ikke med i timen.
– Gjennom et helt liv har kanskje noen behov for å møte nye mennesker eller hjelpe noen. Vi skal skape sosiale møteplasser, sier Eriksen.
– Vi er for alle aldre, fra krybbe til grav, legger Thingstad Bjørnstad til.
For lederne på frivilligsentralene er det gull verdt å ha et felles treffpunkt. Sånn som i Løten så er Trine Fjeldstad Kazemba ganske alene med ansvaret i hverdagen og da er det fint å ha noen kollegaer i nabokommunene.
– Vi får tips av hverandre og det betyr veldig mye, mener Randi Stensløkken Moen fra Elverum.
Hun kan også opplyse om at det stadig er flere yngre som melder seg som frivillige. I 2019 var det 142 000 årsverk som ble gjennomført av frivillige på landsbasis og det er dermed et solid positivt samfunnsøkonomisk bidrag.
– Vi vil hindre ensomhet og skape møteplasser, sier Eriksen.
De har troa på at dette blir enda viktigere nå etter koronapandemien.
– Mange tjenester har jo gått som normalt, men vi har håp om å starte opp med aktiviteter for fullt igjen ved skolestart, smiler Thingstad Bjørnstad.
Frivilligsentralene mottar statsstøtte og kommunal støtte til daglig drift og er noen racere på å søke midler fra ulike stiftelser for å kunne dra i gang prosjekter.
– Vi kan starte opp hva som helst bare det trengs. Det er bare å henvende seg, sier Eriksen og kommer med et eksempel fra Moelv: her har de begynt å få frukt fra KIWI hver uke som frivillige forvandler til smoothier som deles ut i barnehager.
Leve Hele Livet og Frivillighetens år
Aktuelt nå er reformen Leve Hele Livet, som frivilligsentralene allerede har jobbet mye med, og Frivillighetens år. Når det gjelder arbeidet med reformen så har egentlig frivilligsentralene jobbet mye med dette temaet allerede før Stortingsmeldingen kom. Nå er Fjeldstad Kazemba fylkeskontalt for 56 frivilligsentraler i Innlandet i arbeid inn mot Statsforvalteren. Hun er også del av Løten kommune sin gruppe som jobber med reformen. Et spesifikt tiltak er «Eldre ut på middag» som blir gjennomført i Løten neste uke.
Frivillighetens år feires neste år, i 2022, og Kronprins Haakon har takket ja til å være høy beskytter for Frivillighetens år. Mjøsnettverket håper jo gjerne på et kongelig besøk på el-sykkel gjennom alle kommunene, men det er ikke det viktigste. Det viktigste blir alle arrangementer som kommer til å dukke opp gjennom året. De er i startgropa på å planlegge ei uke med sykling i Innlandet, sammen med blant annet pensjonistforeninga og sykkelforbunde, som et ledd i det nasjonale prosjektet «Sykkelturen- mer aktivitet- mer glede! Vi løfter frivilligheten på hjul fra Nordkapp til Arendalsuka». Det skal sykles ei uke i Innlandet, etapper på ca. 3-4 mil daglig.
– Sammen skal vi sykle for å skape gode og inkluderende lokalsamfunn. Det inviteres til samskaping nasjonalt og lokalt der målet er å sette lys på menneskers rett til å føle seg til nytte i samfunnet og oppleve gode relasjoner i hverdagen, forteller Fjeldstad Kazemba.
Alle frivilligsentralene i Norge jobber sammen for å løfte frivilligheten sett opp mot Leve hele livet og møter på tvers av generasjoner gjennom fokus på sykkel i 2022.
– Jeg gleder meg til neste år jeg, smiler Eriksen.