Fra 3. mai tilbyr helsestasjonen drop-in ammeveiledning og tilbudet har de kalt for «Puppetimen». Jordmor Mina Vinje Jansen håper at tilbudet vil bli godt mottatt.
Det blir drop-in hver ukedag mellom klokka 12 og 13. Jansen og helsesykepleierne kommer til å dele på ansvaret.
– Vi er litt gira på dette og synes det er artig å få til, smiler Jansen.
De er i en prosess med å bli godkjent som ammekyndig helsestasjon og som i et ledd i dette ønsker de nå å tilby hjelp til de som synes amming er litt vanskelig.
– Alle får ikke til, noen strever litt og da er det fint å kunne komme hit for å få litt hjelp, sier Jansen.
Fordeler ved amming
Hun ønsker å bidra til å forebygge at mødrene slutter å amme for tidlig eller at de får enda vondere i brystene enn det de har. Fullamming anbefales de seks første månedene, deretter amming til 1-2 års alder ved siden av mat.
– Amming er bra for immunforsvaret. Barnet får immunceller som ikke kan erstattes med en morsmelkerstatning, forteller Jansen.
Amming kan forebygge ørebetennelse og luftveisinfeksjoner i de første leveår. Det er forebyggende for krybbedød, mage- og tarmsjukdommer, diare og oppkast. Det er forebyggende på lang sikt for diabetes og overvekt senere i livet. For mor sin del reduserer amming risikoen for eggstokk- og brystkreft.
– Det er jo veldig lettvint, du har jo med puppen over alt og det er perfekt temperatur, smiler Jansen.
Nye spørsmål ved hjemkomst
Jansen forteller at det er individuelt hvor mye ammeveiledning man får på sykehuset etter fødsel og at man kanskje må spørre etter denne veiledninga. Hun hører imidlertid at de som har fått hjelp har fått veldig god hjelp. Likevel kan det dukke opp andre utfordringer når man kommer hjem med barnet.
– Kanskje får du brystspreng? Kanskje føler man seg litt alene og da er det fint å kunne komme innom her, smiler hun.
Jansen anbefaler også å ta en titt på Ammehjelpen sin nettside. Her kan man plukke opp mange tips.