Mer fokus på fysisk aktivitet og sunn mat gjennom HOPP-prosjektet: -Vi ser utvikling og masse glede hos ungene

Helsefremmende oppvekst i Løten (HOPP) startet i 2017 og skulle sette fysisk aktivitet og sunn mat på agendaen i barnehagen. Det har vært vellykket skal vi tro HOPP-koordinatorene Lene Bredesen og Øyvind Skogen.
– Vi opplever at fysisk aktivitet og sunt kosthold har blitt mer innarbeidet hos den enkelte ansatte – at de har fått det mer under huden, sier Øyvind Skogen fra Lund barnehage.
– Vi har fått det mer implementert i hverdagsrutinen. Det er aktiviteter med hver dag. Vi ser utvikling og masse glede hos ungene, supplerer Lene Bredesen.
VM-uke
I Ryli barnehage har de VM-uke og denne dagen er det skiskyting som står på programmet. Styrer Iren Skyltbekk er startpersonell og sørger for at ungene kommer seg ut i skiløypa. De går uten staver, i nykjørte skispor for anledningen, fram til blinken som Lise Roko Pedersen står med. Blir det bom så gjør det ikke noe. Det er ingen strafferunder å få i Ryli. Det er en liten oppoverbakke før man setter utfor mot mål. Med henda over hodet suser de i mål før de legger ut på en ny runde.

– Det er artig å se skigleden. De bare går og går, smiler Bredesen.
Noen barnehager har uke eller uker, noen har en hel måned, med fokus på vinteraktiviteter. Det står også for tur i Lund barnehage. Da får de prøve varierte aktiviteter ute i snøen.
– Vi har også mye aktivitet inne. Når det er for kaldt til å være ute så blir det mye hinderløype og dans til musikk, sier Bredesen.

Samarbeid mellom barnehagene
HOPP-prosjektet har pågått siden 2017. Alle barnehagene i Løten er med og hver barnehage har sin egen koordinator. De møtes fire ganger i året for å dele erfaringer og inspirere hverandre til videre arbeid.
– Vi har et eget årshjul som vi jobber etter. For eksempel har vi fokus på ulike sanser hver måned og legger opp grovmotoriske og finmotoriske aktiviteter ut fra den sansen, forteller Bredesen.

Sammen har de nå laget ei matpakkebrosjyre som er delt ut til alle i barnehager og barneskoler i Løten. Her vil de gi inspirasjon til sunn mat man kan ha med i barnehagen eller på tur med familien.
– Det er gode tips til hva man kan ha i matpakka, smiler Bredesen.

Engasjement
Litt av målet er den felles gleden rundt aktivitet og naturlig sunn kost.
– Vi skal skape engasjement hos både ansatte og barn, sier Bredesen.
Det har blitt mer fokus på sunn mat og vanligvis får barna lov til å være med på matlaginga. Nå under koronapandemien er det litt begrensninger på dette, men når noe skal stekes eller kokes får de være med.

De har også fått med en psykolog i HOPP-teamet og jobber mer med psykisk helse nå enn tidligere.
– Det er viktig med fysisk og motorisk utvikling og ringvirkningene det gir. Det er også viktig å lære og takle motgang, mener Skogen.
I skiløypa er det en liten pjokk som stopper opp og ser på meg.
LES OGSÅ: Endelig kunne sprekingene i Nordbygda/Løten ski ta på seg startnummeret igjen
– Det er litt glatt, sier han før han labber videre i skiløypa.
De voksne involverer seg i leken.
– Det er viktig med aktive voksne som er med ungene, avslutter Bredesen.
