I år feirer Løten modellflyklubb 40 år. I den anledning inviterte de mittLØTEN til en prat om den lange historien til klubben, samt interessen de alle deler på.
– Det har vært en liten reise, sier Bjørn Rønning (52). Han var med på å grunnlegge Løten modellflyklubb i 1981 og er fortsatt et stolt medlem i dag.
Med på praten var også Pål Westerhaug (50) som er leder for klubben deg dag i dag, Knut Arne Gravingen (53), og klubbens yngste medlemmer, Amund Westerhaug (15) og Gard (9).
Her snakker vi om flere generasjoner med modellflyentustiaster. De eldste mimrer tilbake til tiden da de bygget modellfly selv. Det tok nokså lang tid. Først da modellflyene var ferdig bygd kunne de kjenne spenningen av å se dem fly høyt der oppe i lufta. De yngste medlemmene har vokst opp i ei tid hvor man kan fly gjennom simulatorer på PC, og er vant med det.
Klubben har altså vært i gjennom det meste. Her kommer litt av historien til Løten modellflyklubb.
Stiftet en kald vinterdag i ’81
Bjørn Rønning bor ved Budor, og der har han bodd siden barndommen. Han kan huske tiden da han var barn og fløy sine første turer på jordet hvor han vokste opp. Lenger øst drev to av vennene med akkurat det samme. Da de fant ut at de delte interessen for modellfly, tok de initiativ til å starte noe stort som skulle føre til at flere kunne dele gleden med dem.
– Da vi skulle starte opp, dukket det plutselig en interessert opp her, også en der. Vi begynte å fly mot Jønsrud skolen med Willy Aaseth. Flere spredde ordet om flygerundene vi drev med. Vi tenkte «kanskje kunne vi ha lagd en klubb?» og slik ble det, sier Rønning.
– I vinteren 1981 satt vi oss i kjelleren til biblioteket. Der hadde vi stiftelsesmøte.
Willy Aaseth var leder i Løten modellflyklubb i tiden som fulgte. Bjørn Rønning fungerte som Aaseths medhjelper. Etter hvert tok han tittelen som leder selv.
– Sammen med broren min fikk jeg bygd opp en god økonomi i klubben. Problemet vi alltid har hatt er å finne et sted vi kan fly. Etter at vi fikk en bedre økonomi, kom Brannbakken. Det ble den første ordentlige flystripen vår.
På skistadioen kunne medlemmene i klubben fly, og de fikk hjelp av Løiten Almenning til å drive stedet.
Klubben vokser raskt
Dagens medlemmer av klubben beskriver klubbens vekst som et resultat av en «snøball-effekt». Telefonkataloger hjalp dem med å finne andre modellflyentustiaster.
– Noen var nysgjerrige i modellfly fordi de hadde sett naboen kjøpe seg det. Andre hadde lyst til å bli med fordi kompisen var med. Folk hekta seg på. Det ble en rullende snøball, smiler Rønning.
– Vi hentet folk som ville bli med her og der, fløy til sent utpå kvelden, ble med på konkurranser og reiste mye til Rena og Våler, slike lokale steder hvor vi kunne ha det gøy sammen. Sånne enkle ting som å ta en loop med modellflyet vårt, forså å lande det, brakte oss glede.
På vinteren stelte faren til Willy Aaseth i stand en flystripe på et jorde. Moren hans stekte vafler og serverte dem til flygerne som tok turen til jordet på de kalde vinterdagene for å gi de varme i kroppen.
– Jeg vet ikke hvor mange vi var oppe på det jordet, men det var «mætti» folk. Vi fløy til vi ikke hadde mer strøm. Det ble et åpent hus hos Willy sine foreldre. Og der flyttet vi nesten alle inn. Noen sparket opp dit, andre kom med traktor med henger.
Oppturer og nedturer
Selv om du virkelig brenner for noe, kan du miste interessen for det i enkelte perioder. Det har disse medlemmene erfart. Noen dager var det å fly modellfly en drøm. Andre dager fristet det ikke å få flyene opp i luften engang.
Etter noen år sluttet medlemmene å dra til Brannbakken for å fly. Igjen lurte de på hvor de kunne samle seg for å dele interessen sin.
Noen av medlemmene fant seg andre hobbyer. De ble eldre allemann, og det fristet med å prøve ut nye ting.
– Så kom Løtenklubben og Hamarklubben sammen for å gjøre en formidabel innsats for å finne et nytt sted å kunne fly. Vi lagde en ny flystripe, og flydde der fra 98 og utover i mange år – egentlig helt til vi ble kastet ut fordi de skulle bygge renovasjonsanlegg. Flere kunne kjenne at interessen våknet til livet igjen.
Så gikk turen til Stange. Når de tidlige 2000-årene kom, ble det med flere i klubben enn noensinne.
Glansdager
– Det kom en ny gjeng med aktive flygere på 2000-tallet. Samtidig kom ny teknologi som droner og simulatorer, som naturligvis vekte nysgjerrighet. Det var flygninger året rundt.
Medlemmene av Løten modellflyklubb konkurrerte i mange konkurranser.
– Det var talent på høyt nivå!
Klubben hadde også en nettside hvor det ble lagt ut bilder og beskjeder, men den har blitt lagt ned for flere år siden. Nå er medlemmene av klubben aktive på Facebook.
Klubben fikk støtte til å rekruttere yngre medlemmer. De aller fleste som ble med på denne tiden hadde fått interesse for modellfly i tidlig alder. Mange hengte seg på aktivitetene på ungdomsskolen, og holdt på til de fikk jobb, kone og barn, og fikk så mye å gjøre om dagen at de så seg nødt til å måtte slutte med flygningen.
Bjørn Rønning og Pål Westrehaug lurer på om de medlemmene som sluttet i klubben fortsatt har modellflyene sine i kjelleren eller på loftet…
40 år i år
Det er ikke bare i Norge at flygerne flyr. Noen tar turen ned til Danmark flere ganger i året for å fly der. Det har vært vanskelig å gjøre i koronaperioden.
Det blir også mange flyturer i Ottestad. Den sosiale biten av flygingen er viktig. Det blir mange runder med kaffe og prat. Men det er fortsatt vanskelig å finne en flystripe å fly modellflyene på.
Gard er det yngste medlemmet til klubben i dag. Han er ni år, og synes det er utrolig spennende med modellfly.
– Han får vel ta over som leder for neste generasjon når den tid kommer, ler Knut Arne Gravingen.
Disse guttene ønsker flere medlemmer i klubben. Alder spiller ingen rolle, og du trenger ikke å kunne mye om modellfly fra før. Det er alltid noe nytt å lære, selv for de som har flydd i mange år.
– Det er ikke en dyr hobby heller. Du kan kjøpe fly for et par hundre kroner, eller til flere titusen kroner, dersom du skulle ønske deg det. Vi kan hjelpe deg med å starte opp og finne det riktige startflyet for deg.
Stand på Pultost- og akevittdagene
På årets Pultost- og akevittdager skal Løten modellflyklubb ha en stand i sentrum. Der kan du stille dem spørsmål og ta en prat dersom du ønsker det.
LES OGSÅ: I år er pultost- og akevittdagene tilbake
– Vi prøver også å bli litt mer aktive på Facebook. Vi tenker å skrive på Facebook når og hvor vi skal ut å fly, også kan folk møte oss og bli med.
Hvem som helst kan bli med i gruppen på Facebook.
– Vi håper at de som har interesse for modellfly kommer og hilser på oss, enten det er i virkeligheten eller på sosiale medier. Det er bare hyggelig uansett.