«Felles innsats mot ensomhet og utenforskap blant eldre» er navnet på prosjektet, som er støttet av Helse- og omsorgsdepartementet, og som 14 kommuner i Innlandet nå er i gang med. Løten er en av disse kommunene.
Opplevelse av ensomhet og utenforskap er en av vår tids største samfunnsutfordringer. Den utfordrende situasjonen som koronapandemien har satt oss i forsterker og tydeliggjør dette. Alle restriksjonene har gjort det vanskelig å opprettholde kontakten med venner og familie – mye av kontakten begrenses til å måtte foregå digitalt. Mange opplever en stor grad av isolasjon og kjenner på ensomhet og utenforskap. Dette var et forskningstema som Helseinn ville se nærmere på.
Undersøke hvordan de eldre har det
Folkehelseklyngen Helseinn har fått med seg Pensjonistforbundet og firmaene Dugnad.ai, Vilmer og No Isolation på et samarbeid med kommunene Hamar, Ringsaker, Gjøvik, Lillehammer, Løten, Stange, Elverum, Åmot, Stor-Elvdal, Trysil, Engerdal, Våler, Kongsvinger og Sør-Odal for å kartlegge hvordan koronasituasjonen har påvirket livskvaliteten blant den eldre befolkningen. De ønsker å få vite noe om hvordan de eldre har det.
– Vi ønsker å bidra til at utsatte grupper kan få litt mer glede i hverdagen. Målet er å koble personer og frivillige som ønsker å bidra med de behovene som avdekkes. En viktig del av prosjektet er å øke den digitale kompetansen blant eldre og å sørge at personer som i dag ikke er komfortable med å benytte digitale verktøy føler seg inkludert i fellesskapet, sier prosjektleder Tor Sætrang i Helseinn.
Prosjektet er banebrytende på landsbasis, da en slik kartlegging ikke har blitt gjennomført tidligere. Prosjektet har startet opp og gjennomføres som en spørreundersøkelse.
– Spørreundersøkelsen vil påbegynnes så snart de ulike kommunene får rigget det. Dugnad.ai gjør det mulig å gjennomføre undersøkelsen digitalt – altså unngå først papir, og så registrere. Kommunens ansatte vil få tilgang til systemet på sin egen håndholdt enhet (smarttelefon) eller via PC/nettbrett, forteller Sætrang.
Styrke nettverket rundt de eldre
Når informasjon fra de eldre har blitt hentet inn vil kommunene få kunnskap om de har et sosialt nettverk eller ikke. Når man har denne informasjonen vil det være mulig å sette inn konkrete tiltak for hjelpe dem med å opprettholde eksisterende nettverk eller hjelp til å øke nettverket.
– Vi ønsker å bidra til at dagene blir litt bedre for den enkelte og styrke nettverket rundt dem. Målet er at eldre i større grad blir i stand til å delta i samfunnet, gjerne ved hjelp av digitale verktøy som er tilpasset den enkeltes funksjonsnivå og digitale kompetanse, heter det i pressemeldingen fra Helseinn.
Prosjektet vil pågå første halvår 2021 og målet er at en da har etablert rutiner og systematikk slik at dette vil inngå i kommunens måte å håndtere innbyggerne på i framtiden.
– Det er opp til den enkelte kommune hvilke grupper de vil starte opp med, men målet i prosjektet er at det skal omfatte alle kommunens tjenestemottagere, både hjemmeboende og institusjon, og så utvides til sårbare grupper som ikke mottar noen tjeneste. Altså som rent folkehelsearbeid og som forebyggende tiltak i tråd med «Leve hele livet», avslutter Sætrang.
Kontaktperson i Løten kommune er Marius Johansen.