Lars Hol Moholdt (36 i dag) ble verdensmester under VM i skiorientering på Budor i 2015. Her kommer han med sitt beste tips til tilbehør til vaflene.
– Jeg er imponert over at du husker det. Vaffel er jeg glad i alle fall, smiler Moholdt.
Mannen fra Rindal som tok sitt første og eneste VM-gull under VM i skiorientering på Budor i 2015 er gift med ei finsk dame og bor litt i Norge og litt i Finland. Han kan fortelle at de spiser vafler i Finland også, men kanskje ikke i så stor grad som i Norge.
– Jeg har inntrykk av at vi er større entusiaster her til lands, sier nordmannen.
VM-gullet, som knytter Moholdt til Løten, var hans eneste i karrieren og også Norges VM-gull nummer 1000.
– At det ble Norges VM-gull nummer 1000 er litt mer tilfeldig, men samtidig er det veldig moro om det blir noe som går inn i historiebøkene, sa han til media den gang.
Hvorfor vaffeldagen?
Tilbake til vaffeldagen. Hvorfor feires denne? Ifølge Opplysningskontoret for brød og korn er den offisielle forklaringen på vaffeldagen at vi i middelalderen feiret Vår frue (jomfru Maria) 25. mars. Det var dagen da jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun var gravid med Jesusbarnet. Sjekker du i kalenderen vil du se at det er temmelig nøyaktig ni måneder igjen til jul. I Norge og Sverige ble denne dagen feiret med kake. Etter hvert ble det vanlig å spise vafler, heter det på deres hjemmeside.
Vafler spises til hverdags og fest over hele Norge. Den første vaffelrøren det finnes oppskrift på i Norge er trolig fra 1700-tallet. De faste ingrediensene er det samme som den gang: hvetemel, sukker, egg og melk. Så finnes det massevis av vaffeloppskrifter å velge mellom. Trenger du inspirasjon til noen nye så kan du sjekke denne linken.
Tradisjon fra Nordmøre
Du spiser sikkert syltetøy og rømme på vaflene dine. Kanskje brunost eller sukker om du vil skeie ut. I Moss spiser de pølse i vaffel, enten med ketchup og sennep eller syltetøy. I Sverige drar de på med agurkmiks og potetmos som tilbehør. Moholdt kommer med tips til hva vi innlendinger kan prøve på vaflene.
– Jeg sverger til bakelsgrøt, brunost og bær eller syltetøy på vaflene, sier Moholdt.
Han kommer fra Rindal på Nordmøre og der kalles vaffel for bakels. Det er dette pålegget han synes vi løtensokninger burde prøve.
Oppskrifta for bakelsgrøt er som følger:
- 1 l melk
- 100 g smør
- 200 g sukker
- 21⁄2 dl melk (til jevning)
- 100 g hvetemel (til jevning)
- 1 stk egg (til jevning)
- 1 ts vaniljesukker (til jevning)
Kok opp en liter melk, smør og sukker. Lag jevning av 2,5 dl melk, hvetemelet, egget og vaniljesukkeret. Bland jevninga i den kokende melkeblandinga og gi det hele et oppkok. Ha grøten over i en fin bolle, og pynt gjerne med et mønster av kanel.
Bakelsgrøt serveres til nystekte bakels (vafler), eller til ferskt, nystekt brød.
(Oppskrifta er fra norsktradisjonsmat.no)