Han kommer fra stillingen som rådmann i Sør-Odal og gleder seg til å ta fatt på nye utfordringer i Løten. Nå er det Frank Hauge som har det øverste administrative ansvaret i Løten kommune.
I dag tar han over stafettpinnen fra Arne Jørstad, som har vært konstituert rådmann siden Tollef Imsdalen gikk av med pensjon i februar i år.
– Jeg ser fram til dette, smiler Hauge.
Godt inntrykk
Men først av alt, hvem er denne blide karen? Han kommer fra Sarpsborg, men har bodd i Hedmark siden 2000 da han flyttet til Rena på grunn av jobb, og deretter til Hamar i 2010. I nesten hele sin yrkeskarriere har han jobbet i kommunesektoren: først som assistent på biblioteket i Skjeberg til at han nå har over ni års erfaring som rådmann før han kom tilbake til Løten. Ja, for han har jobbet i Løten før. Fra 2009 til 2012 var han stabssjef hvor økonomi var en del av ansvaret.
– Jeg fikk et veldig godt inntrykk av kommunen og organisasjonen i den perioden jeg var her sist. Det er en spennende kommune og spennende organisasjon med masse dyktige medarbeidere. Løten er flinke til å få til mye med lite ressurser. Det ga meg mye å være her sist, forteller han.
Nå gleder han seg til å komme i gang med jobben som kommunedirektør.
– Først så er det å gjøre seg kjent i organisasjonen og med medarbeiderne. Selv om vi fortsatt lever i en koronatid så har jeg et sterkt ønske om å besøke enhetene og medarbeiderne. Det er utrolig spennende å bli kjent med så mange dyktige mennesker, sier han før han fortsetter:
– Det er mange muligheter og utfordringer, og jeg gleder meg til å legge til rette for at Løten skal gripe de mulighetene som er. Vi er en del av en veldig spennende region.
Han trenger ikke å bli kjent med absolutt alle for første gang. Samboeren Sigrid jobber også på Tingberg, men dette ser han ikke på som noe problem.
– Det har vi et profesjonelt forhold til, smiler Hauge.
I bevegelse framover
Som privatperson er Frank glad i å være ut i naturen.
– Dagene blir jo fylt av stillesitting og å være inne. Da er pri nummer 1 å komme seg ut. Jeg kunne vel vært flinkere til å trene, men jeg liker å være ute i naturen og å gå og sykle, smiler han, som i tillegg gjerne slapper av med en god fotballkamp eller annen sport på tv.
– Jeg er mer enn middels opptatt av fotball og det er kanskje en sær greie, men jeg er fra Sarpsborg og er Viking-supporter. Vi har en egen fanklubb på Hamar, smiler han.
Som fotballspillerne er han opptatt av å være i bevegelse framover og derfor ser han positivt på utfordringene som venter han.
– Det er vel kanskje litt generelt for kommunene: å få ressursene til å strekke til i forhold til alle behov som skal dekkes. Det er en de av hverdagen å prioritere ressurser til alle gode formål. Det blir ikke lettere framover, så vi må nok forvente en strammere økonomi, sier han.
For økonomien er hverdagen for kommunene. Det er en begrensende faktor for det som skal gjøres, men samtidig velger Hauge å se det fra den andre siden.
– Jeg er opptatt av at selv om vi opplever at vi har begrenset med midler så kan vi ikke bare spare, men også ha en fot på gassen slik at vi kan møte de utfordringene som ligger foran oss. Jeg tror suksessfaktoren er hvor gode vi er på å endre oss for å møte framtida. Vi må ikke løpe fortere, men smartere. Det er en av mine viktigste oppgaver: å legge til rette for at medarbeiderne skal bli gode på det. Løper vi smartere kommer vi antakeligvis til å løpe fortere, smiler han.
Viktig med godt samspill
For Hauge er det en forutsetning, og en viktig brikke for å lykkes, å ha et godt samspill mellom politikerne og administrasjonen.
– Jeg har høye forventninger til at vi skal få til et konstruktivt og godt samspill. Jeg skal gjøre det jeg kan for å bidra for at det skal bli så bra det kan, selvfølgelig med respekt for at vi har ulike roller.
Han mener at hva de kan få til sammen avhenger av et godt klima mellom politikere og administrasjonen.
– Det vil jeg være veldig opptatt av. Det er noe av det viktigste jeg jobber for, sier han.
For Hauge er kommunesektoren en veldig givende arbeidsplass.
LES OGSÅ: Kommunen leier «Dalbybygget» i Løten sentrum
– Jeg trives veldig godt. Å legge til rette, påvirke og gi tjenester folk trenger i hverdagen helt fra fødsel til død oppleves som meningsfullt, sier han.
Skole er et engasjerende tema
Hauge har ikke rukket å sette seg inn i sakene som er hete temaer i Løten om dagen, men når han nå er på plass på kommunedirektørkontoret så er skole ett av temaene han kommer til å bruke mye tid på.
– Det vil være en hovedsak og noe jeg kommer til å bruke mye ressurser og engasjement på, forteller han.
I Sør-Odal, hvor han har jobbet de siste 3,5 årene, har de samlet hele grunnskolen i en stor, felles skole. Den ble tatt i bruk i august 2019 og dermed har det gått nesten to skoleår siden endringen ble gjort.
– Skolehverdagen har jo blitt litt påvirket av pandemien og kohortoppdelingen, så vi ser kanskje ikke resultatene helt ennå, men skolen fungerer etter hensikten – det er et veldig flott bygg som grunnlag for god undervisning, godt læringsmiljø og samling av kompetanse. I sum tror vi dette skal gi barna bedre miljø og bedre læringsutbytte, forteller han.
– Tror du dette kan være en løsning i Løten?
– Når vi diskuterer skolestruktur må vi ta utgangspunkt i innhold og den enkelte elevs læring. Innholdet i skolen må være tema og ikke strukturen. Om svaret blir at vi ønsker å endre innholdet så kan eventuelt en endring av strukturen være noe man kan gjøre for å nå dette, sier han.
Han understreker at han ikke har hatt anledning til å sette seg inn i saken før han startet i jobben, men er glad for engasjementet ute blant folket.
– Det er veldig flott at det er stort engasjement rundt skole og barnas beste. Det ønsker jeg bare velkommen, smiler han.