Lørdag 23. oktober er det klart for årets utgave av Østvangbasaren, og 6.-klasseelevene er allerede godt i gang med forberedelsene til årets basar. Overskuddet går som tidligere tilbake til elevene.
Pandemien satte en bråstopp for Østvangbasaren i fjor, men nå som restriksjonene er opphevet og verden åpner opp blir det Østvangbasar igjen slik vi kjenner den fra tidligere. 6.-klassingene ved Østvang skole har allerede forberedt årets basar i lange tider.
– Det er elevene som stort sett står for basaren. De lager plakater, rundstykker, grønnsakssuppe, selger lodd og sørger for at basaren går på skinner, sier Sussan Nysveen, som er leder for basarkomiteen ved Østvang skole i år.
HAR LAGD PLAKATER
Leo Berntsen, Olav Alexander Homb, Helene Nilsen Villumstad, Aron Trønnes og Celine Nysveeen er blant elevene som gleder seg stort til årets basar, og viser stolt frem plakatene de har laget for å reklamere for basaren.
Initiativtakeren til basaren var August Fiddan, som var lærer ved Østvang Skole fra 1921 til 1957. Skolehagearbeidet var en av hans hjertesaker, og de første årene var det en basar med grunnlag i markens grøde. Elevene konkurrerte om å ha de fineste grønnsakene.
Fra 2012 har elever i 5. klasse vært med å dyrke grønnsaker gjennom skolehageprosjektet. Grønnsakene som høstes inn benyttes i grønnsakssuppen som selges på basaren. Dyrkingen av grønnsakene skjer på Mattisrud. I år ble det ikke slik på grunn av koronaen. Men det blir salg av grønnsakssuppe og rundstykker som elevene har lagd.
– Tidligere kunne elevene selge lodd i loddbøker gjennom forhåndssalg i god tid før basaren, men dette er det dessverre ikke adgang til lenger. Vi kan nå kun forhåndsselge lodd 24 timer før trekning av gevinstene. Derfor vil innbyggerne i Løten få besøk av elever og foresatte på døra fredag 22. oktober fra klokka 16.30. De selger da lodd som det er trekning på dagen etter, sier Nysveen, og håper folk kjøper mange lodd.
FLOTTE PREMIER
Som tidligere har lokalt og regionalt næringsliv bidratt med flotte premier til basaren, og det populære lykkehjulet er også på plass i år.
– På skolen kan man kjøpe lodd, handle i kafeen som har deilig grønnsakssuppe, kaker, gjærbakst og mye mer. Spille på lykkehjul, kaste på bokser, skyte med luftgevær og prøve lykken i et pengeakvarium, forteller Nysveen.
Overskuddet fra Østvangbasaren er med på å sikre leirskoleoppholdet for 6.-klassingene mens de går siste skoleår på Østvang skole. Det er FAU som mottar pengene og fordeler disse til det beste for elevene. Planen er at de reiser til Balestrand på leirskole neste høst, og da kommer inntektene fra basaren godt med.