Høsten 2020 fikk Hilde Mari Bjørke jobb som arbeids- og sosialpolitisk rådgiver for SVs stortingsgruppe. Her har hun travle og innholdsrike dager.
– Jeg trives, men jeg føler til tider at jeg jobber døgnet rundt og at ansvaret for landet hviler på mine skuldre. Vi behandler jo lovforslag som utgjør en forskjell for folk, sier Bjørke.
Sammensatt
Som politisk rådgiver gjør Bjørke det meste. For å spesifisere litt så er det mye å holde oversikt over, mye å lese og mye å skrive.
– Veldig ofte er det store dokumenter som jeg skal trekke ut essensen av. Jeg forbereder saker til politikerne, forteller Bjørke.
– Litt sånn som administrasjonen i kommunen gjør til kommunestyret?
– Ja, det var en fin sammenligning, smiler hun.
Hun jobber mye med media og forbereder politikerne på debatter. I jobben får hun også snakket med mange organisasjoner og folk som representerer viktige stemmer i samfunnet. De tar imot innspill og tar det med videre i det de gjør.
LES OGSÅ: I 2024 er det 125 år siden Emil Løvlien ble født – det bør markeres mener gamleordføreren
– Jeg har lært mye mer enn jeg hadde trodd. Jeg hadde jo for det første ikke trodd at jeg skulle få jobben. Nå har jeg opplevd at jeg kan lære mye på kort tid. Jeg har også fått en ekstra påminnelse om hvor vanskelig og omfattende systemet er. Det er ikke så lett for folk å finne ut av dette, sier hun.
Måtte gripe sjansen
Bjørke er utdannet sosionom og jobbet i en tiltaksbedrift, så hun hadde mye erfaring med å hjelpe andre med å skrive CV og søknad. Det kom godt med da hun sendt i vegen en søknad ti minutter før fristen gikk ut på jobben som politisk rådgiver. Jobben er bare et vikariat, men hun har fått forlengelse til oktober. Det er vanskelig å si hvordan det blir etter valget og om hun får fortsette.
– Jeg hadde ikke sagt nei til å fortsette, men jeg tar liksom en dag av gangen. Det handler om å finne arbeidsmåter som gjør at man ikke tar helt knekken på seg selv. Jeg er også alene med et barn og det kan være utfordrende, sier hun åpent.
Hun vet ikke hva fremtiden bringer. Kanskje kommer SV i regjering?
– Det hadde jo vært gøy å jobbe i regjeringen, smiler hun.
Tidligere har hun bare drevet med politikk på fritiden. Nå jobber hun i kulissene for politikerne.
– Jeg har vært 2.vara på Stortingslista og står fortsatt der. Jeg hadde vel egentlig satsa på å bli politiker, men det er jo fin med erfaring fra kulissene. Jeg har jo mye meninger, så det er litt annerledes å være bakkemannskap, ler hun, som er vant til å være frontfigur som fylkesleder for Hedmark SV før de ble slått sammen med Oppland. Hun har også vært nestleder i ungdomspartiet nasjonalt.
– Det er jo en fordel med å ikke være i front også. I politikken opplever man mye hets, sier hun, som særlig merket det da hun var fylkesleder. Da kom det litt av hvert i innboksen.
– Særlig om man uttaler seg om innvandring og likestilling, forteller hun.
Meldte seg inn etter Utøya
Bjørke har alltid vært engasjert, men hun meldte seg ikke inn i politikken før hun ble 20 år. Samtidig fikk hun sønnen sin.
– Jeg kjente at jeg måtte gjøre noe. Både på grunn av det som hadde skjedd og fordi jeg var alene med et barn. Jeg følte jeg måtte være et godt forbilde, smiler hun.
I 2012 dro hun på sommerleir med et lite barn uten å kjenne noen. Det opplevde hun som litt skummelt, men ved hjelp av en liten sjarmør på armen ble hun fort kjent med folk.
– Det var en fordel å ha med en unge, minnes hun.
Lokalpolitiker
I tillegg til å jobbe på Stortinget, hvor hun fremmer SV sine saker og tar stilling til andre saksforslag, er hun med i kommunestyret i Løten. Der ble hun valgt inn i 2019.
– Jeg er jo fersk i lokalpolitikken. Jeg har egentlig vært mest opptatt av de nasjonale sakene, men da jeg kom inn i kommunestyret følte jeg at det er ålreit å være engasjert i Løten. Det handler jo mye om det samme: å være en rettferdig kommune og ta vare på de som trenger det litt ekstra. Ting henger litt mer sammen når man jobber både nasjonalt og lokalt samtidig, mener hun.
LES OGSÅ: Formannskapet fikk ta den nye barnehagen i nærmere øyesyn: -Dette blir veldig bra!
Som arbeids- og sosialpolitisk rådgiver er pensjon, NAV og ordninger på grunn av koronakrisa noen av temaene hun jobber med. Om høsten handler mye om statsbudsjettet, om våren mye om revidert budsjett. Nå er det valgkamp like rundt hjørnet.
– Det er vanskelig å planlegge valgkampen i et annerledes år. Vi ser at det blir viktigere å starte tidlig siden det er flere som forhåndsstemmer. Flere vil kanskje ikke møte opp i valglokalet på valgdagen, sier hun som hittil alltid har avlagt stemme på selve dagen – en dag som oppleves som en viktig dag for Bjørke.