Nå som det er så kaldt er det ikke bare vi mennesker som kanskje kvier seg litt for å gå ut i kulda – det samme gjelder kattene. Her kommer Jesperpus og Aina Stormo med sine beste kuldetips.
– Mange tror at katten klarer seg selv, også om vinteren, men katten er et varmekjært kjæledyr med opprinnelse fra langt varmere strøk enn kalde vinter-Norge. Katten er ikke mer hardfør enn mange hunder er på vinteren, selv om mange fortsatt tror katten klarer seg selv, innleder Stormo.
Mange beskytter hunden med potesokker og dekken, og gir den begrenset utetid, mens katten ofte blir sittende på terrassen og vente på å slippe inn. Katter får mer pels om vinteren, men denne er ikke fullgod beskyttelse mot kulda. Så kanskje katten skal slippe å sitte på gelenderet og vente på å slippe inn?
– Har man katt må man derfor tilrettelegge for pus om vinteren, ikke bare hunden. Det vil si at katten må ha tilgang til ly for vær, vind og kulde hjemme hos eier, forteller Stormo.
Kuldebegrensning?
Det er vanskelig å sette noen kuldebegrensning for når katten bør holde seg inne eller ikke. Jesperpus, for eksempel, han er åtte år gammel og liker godt å holde seg mye innendørs når det er kaldt. Kasper, derimot, han er fire år og mye mer aktiv og liker seg godt ute, men blir det kaldere enn -10 så vil han gjerne være inne.
– Yngre katter er mer aktive, og ute, enn eldre katter. Yngre katter har bedre pelskvalitet enn eldre katter. Noen raser har høyt aktivitetsnivå og eller mer pels og tåler litt mer en katter som er mer sedate og mindre pelset. Noen er langhåret og andre er korthåret, og ikke minst er katter som folk, noen trives best i sofakroken og andre liker en luftetur, sier Stormo.
Noe av det viktigste er å gi katten mulighet til å gå inn, selv om du selv er på jobb.
– Jesperpus og Kasper har katteluke, så de kan velge hva de ønsker, forteller Stormo.
LES OGSÅ: Stine og Aina jobber for å bedre levevilkårene til katter. De vil ha deg med på laget
Installer en katteluke så katten kan selv bestemme om de vil være ute eller inne.
– Man kan lage en inngang i for eksempel en garasje hvor katten kan søke tilflukt fra vær og kulde om man er på jobb. Bruk GPS så man har kontroll på pus om den er ute på luftetur i kulden. Kattene søker gjerne ly i garasjer og boder, og kan fort bli innestengt, sier Stormo.
Katter trenger også tilgang på vann, for de spiser ikke snø. En velfungerende pels funker bedre enn en flokete en, så å fjerne floker er lurt. Å ha kattedo inne kan være et tips om katten kvier seg for å gå ut.
– Husk å kastrere katten så den er mer hjemmekjær. ID-merk pus så kan man hjelpe den hjem om den er på avveie, oppfordrer Stormo.
Rolige dyr
Så snart gradestokken nærmer seg minusgrader ønsker mange av kattene å tilbringe mer tid inne i varmen på sofaen enn ute på musejakt, og passerer gradestokken ca -5 må man følge litt ekstra med om pus er utendørs. For det er jo dette som gjør katteholdet litt spesielt, det er det eneste dyreholdet hvor kjæledyret går fritt ute og som gjør at de er mer utsatt for skader og uhell enn andre kjæledyr.
– Kattene er forholdsvis rolige dyr og er i for lite aktivitet til å klare og opprettholde kroppsvarmen på ekstra kalde dager. Katten får fort frostskader på poter, ører, hale og snute. Ikke uvanlige skader på katter som kommer inn til dyrevernorganisasjoner på vinterstid, i tillegg til avmagring, er dehydrering og innvollsparasitter, forteller Stormo.
Mye snø kan også være utfordrende for katten. Muligheten til å bevege seg blir begrenset.
– Det er måket sti i på eiendommen som de kan løpe på, og over jordet har en snill nabo laget egen vei som de kan spasere unna trafikk, forteller Stormo om Jesperpus og Kasper, før hun fortsetter:
– Vi har masse fugler på foringsplassen, så de driver nøye fugleregistrering daglig fra vindusposten, og jeg ser ikke bort ifra at de tasser ned til naboen og tar en oppsummering der også, men det er inngått avtale om bare telling, ingen krøll i fjærene, og de kan bli litt nærsynt, men det er forbudt.
Stimulere sansene
De er ivrige på å fange mus og Jesperpus kan skilte med et tosifret antall på en dag. Innendørs har de mange leker de kan underholde seg med.
– Inne har de mange ulike aktivitetsleker hvor de må bruke potene, snuten eller de snuser seg frem til tørrfor og godbiter, samme som man bruker til hundene. Det er viktig å gi de mentale utfordringer så de får bruke hode og sansene sine, spesielt luktesansen og jaktinstinktet er lett å engasjere. De har flere klorestolper så de får kvesset klørne. Ute kommer de seg ikke til trærne på grunn av snø. Med klorestolper så unngår man å få rasert inventaret. Katteklør tar fort drepen på sofa og andre møbler, sier Stormo.
Du har kanskje sett en video av Jesperpus hvor han er med på skitur? Han liker å være på tur, så det er et fint avbrekk fra sofalivet.
– Jesper er jo selveste turkatten og han er den som gir tydelig beskjed om at han vil ut på tur, eller oppleve noe mer. Det kan bli en biltur på butikken eller besøk, eller vi pakker tursekken hans, som han har deilig ull å varme seg i, så stikker vi til skogs eller en skitur på fjellet er han fornøyd med litt avveksling fra å ligge på sofaen, eller å sitte i vinduet og vente på våren og mer behagelige turtemperaturer, avslutter Stormo.
Under kan du se Jesperpus på skitur i et klipp fra National Geographic.