Fra og med i morgen tirsdag kan du ta turen til Grimset gård for å plukke ferske og gode bringebær.
– Forhåndbooking er ikke nødvendig. Det er bare å komme hit når man vil, smiler Julie Engeloug.
Hun er spent på å se hvor mange som vil ta turen til gården i løpet av sesongen.
I fjor var det nærmere 3000 som tok turen til Grimset for selvplukk. Det ble nesten seks tonn med bær som gikk med selvplukkingen.
Det vil i år være åpent for selvplukk fra klokken 10:00 til 16:00 hver eneste dag. Etter hvert vil det også bli muligheter for kveldsplukking, noe som passer spesielt godt for de som jobber i sommer.
– Man kan enten ha med emballasje selv, eller så kan man få kjøpt det her.
I løpet av forrige sesong kom både enslige, ektepar, barnefamilier og besteforeldre innom for å plukke bær. Engeloug tok de imot med åpne armer, og synes at det er gøy at så mange forskjellige mennesker tar turen innom gården.
I år kan barna leke og huske ved siden av bringebæråkeren mens de voksne plukker.
– Det er også mange enslige som kommer hit for å få en god pause fra hverdagen, og da setter de ofte på musikk på ørene og forsvinner inn i buskene. Dersom man ønsker å komme seg litt vekk fra andre, er åkerne så store at man kan gjøre det og nyte eget selskap.
Mange av de som kommer for å plukke bær på Grimset, blir så fornøyde at de må ta seg en tur tilbake for å plukke mer bær kort tid etterpå. Da tar de ofte med seg naboer eller familiemedlemmer. Det syns Engeloug er utrolig hyggelig.
Søte og anvendelige bær
Bærene er av den skotske sorten Glem Ample. På grunn av det gode været som har vært denne sommeren, har de på Grimset fått muligheten til å tjuvstarte plukkingen i år.
– I fjor fikk vi mange tilbakemeldinger på at bærene våre var saftige og gode. Her plukker vi bærene rett etter at de har blitt modnet i sola, og det gjør at de er mye søtere enn de man kan kjøpe på butikken.
Bærene er gode til å fryses. Da kan du nyte dem også i vinter. Engeloug anbefaler å tine de i kjøleskapet slik at man kan nyte en bit av sommeren året rundt.
De på Grimset anbefaler å bruke bærene til for eksempel syltetøy, smoothie, kakefyll, pynt, bærgrøt og saus – eller så kan du bare spise de slik som de er. Det gir virkelig smaken av sommer.
Bruket av sprøytningsmidler på gården er minimalt. Ugress i og rundt bringebærhekkene lukes for hånd.
Håper på folkefest
I fjor var det muligheter for å plukke bær hos Grimset ut august. Julie Engeloug satser på at det skal bli mulig i år og, men her har været en finger i spillet.
– Vi kommer til å holde på så lenge det er folk og bær!
LES OGSÅ: -Nesten 1000 flere besøkende i år
Selv om gården ikke hadde åpent for selvplukk hver dag i fjor, var det enorme mengder med folk som tok turen innom. Etter perioder med mange koronarestriksjoner og stengte skoler og kontorer, var det ekstra godt å kunne møte på nye mennesker igjen.
De på Grimset har et håp om at flere vil komme på besøk i år. Det har vært strenge restriksjoner i regionen også i vår. Å komme seg ut, få sol på kroppen, og hilse på nye mennesker vil glede mange. En tur til Grimset vil gi deg en liten «mini-ferie» en kjapp kjøretur fra sentrum.
For å hindre smittespredning, ber Engeloug gjestene i kaféen ved åkeren om å sette seg ute så lenge været tillater det. Det er satt opp bord og stoler utenfor bygget.
– Men det vil også bli muligheter for å spise inne i kaféen. Husk å hold avstand og ta vare på hverandre.
I kaféen kan du få kjøpt bringebærsnurrer, nystekte vafler, bringebærsaft og kaffe.
I vår har de på gården også bygget en kiosk utenfor kaféen. Her vil det bli kasse etter hvert.