Det var ganske kjedelig å ikke få komme på trening i basishallen. Det er alle jentene i konkurransepartiet i Løten turn enige om. De har likevel ikke ligget på latsida og alle nådde målet sitt for 2020.
Jeg besøker dem i basishallen. De varmer opp med øvelser jeg aldri kunne drømt om å klare. De er så myke og tøyelige, og ikke minst så får de det til å se så lett ut. De er mellom ni og 14 år og trener 8,5 timer sammen hver uke. Det er ganske lite, skal vi tro treneren deres Eugenio «Keno» Morales.
– Inn mot Oslo så trener ni- og tiåringer opptil 14 timer i uka,mens 13/14-åringer trener 20 timer, forteller han.
Men 8,5 time kan være nok til å bli god det. Så trener nok jentene litt på egenhånd også. I hvert fall gjør Marie Kjos Stensåsen det. Hun har airtrack hjemme og gjør flikkflakk og andre øvelser hele tiden. Ja, det er visst flere av de andre som også har airtrack, altså en stor luftmadrass til å turne på, hjemme. Mathea E. Bakken lagde sitt eget treningssenter da de ikke fikk trene i basishallen.
– Jeg balanserte på et rekkverk blant annet. Det var 1,5 meter ned. Så tok jeg hang-ups på hemsen og fant flere ting i garasjen jeg kunne bruke, forteller hun.
Gøy å være tilbake
I mai fikk de endelig komme tilbake på fellestreninger innendørs.
– På en skala fra en til ti: hvor gøy var det?
-10!, svarer de ganske så samstemt.
Det er ingen tvil om at de trives i turnhallen. Før de fikk trene inne hadde de noen utetreninger også.
Konkurransegruppa
Løten turn har 12 partier. Jentene jeg besøker er konkurranseparti kvinner. Det vil si at de deltar i konkurranser (når det er tillatt) og de gjør øvelsene frittstående, skranke, bom og hopp. De blir vurdert i de ulike øvelsene før poengene legges sammen.
– Øvelsene er oppdelt i forskjellige vanskelighetsgrader, eller trinn. Jo vanskeligere versjon av øvelsen man gjør jo flere poeng kan man sanke, forteller Keno.
I 2020 ble det lite konkurranser, men de lagde sin egen. Der var Lisa best.
– Og jeg ble nummer to, sier Selma Bergseng Rinden stolt.
Selma og Marie er litt yngre enn de andre jentene, men lærer mye av å trene med de litt eldre. Og det er ikke alderen det kommer an på, jentene trives godt i lag, både i turnhallen og utenfor. De har vært både i Ankerskogen og i klatreparken sammen.
– En gang inviterte Marie alle til bursdag på Rush trampolinepark, forteller Mathea.
Satte seg mål
Jentene satte seg mål som de skulle klare i 2020. Tilde Fjærgård, som ikke var på trening da jeg var på besøk, har klart smetterling på bom, noe som ligger på nivå D. Det vil si at det ikke er så enkelt.
– Jeg har klart baklengs salto på bom, sier Mathea.
– Flikkflakk på bom, sier Mia.
Lisa har klart araber og flikkflakk på bom, Selma klarte bakover flikkflakk på bom, Marie har fått til en bedre langkipp mens Emma har fått til både hengkipp og langkipp. Om disse begrepene er litt gresk for deg (slik som dem er for meg) så kan du jo ta en titt på videoene under og la deg imponere over hva jentene får til.
På videoen under gjør de noe som heter overslag.
– Dette er noe av det første de skal klare. Det skal se pent ut og de skal klare det selv, sier leder i turngruppa Jeanette Wangerud.
På videoen under kan du se at Mathea gjør en øvelse som heter Tsukahara.
– Hun skifter vinkel på no time og dette er en vanskelig øvelse, sier treneren Keno.
– Jentene er individuelle utøvere, men de er også et lag som er flinke til å heie på hverandre, avslutter Wangerud.